Cookies

sorgdrager's danse macabre

De Tango des verderfs van Winnie Sorgdrager en Arthur Docters van Leeuwen

Eind jaren 90 was niet alleen de tijd van het Rolodex-onderzoek, het was ook de tijd van de affaire minister van Justitie versus Openbaar ministerie. In die tijd werd ook met veel machtsvertoon de instelling van de Raad voor de Rechtspraak er doorgedrukt.
Ik had destijds een gratis abonnement op de Justitiekrant. Ik schreef er zelfs wel eens wat voor. Op een zekere dag scheurde ik een stukje foto uit de Justitiekrant waarop je de minister van Justitie Winnie Sorgdrager ziet dansen met de voorzitter van het college Procureurs Generaal, Docters van Leeuwen; de baas van het Openbaar Ministerie dus. Ik maakte er toen een kunstwerk van. Het stukje foto is inmiddels enigszins vergeeld.
De spanningen tussen de minister en het Openbaar Ministerie waren in die tijd al hoog opgelopen. Niet veel later werd Docters van Leeuwen door diezelfde minister ontslagen. Ik zag een soort Tango des verderfs. Natuurlijk wist ik inmiddels het een en ander van de verhoudingen bij justitie. Ik zag mezelf als vaderslachtoffer van de justitiewaanzin. Ik sprak politieagenten die tegen mij zeiden dat ze wel snapten dat er wat mis was bij justitie maar dat ik toch niet van hun kon verwachten dat ze daar iets mee deden, en dus mij vervolgden. Ik sprak een justitiebeambte die zei dat het zijn baan zou kosten als hij zich achter mijn, volgens hem goede ideeën, zou scharen. Er was een justitieambtenaar die weigerde om in een strafzaak voor mij te getuigen omdat hij bang was voor represailles. Pasje voor pasje ontrafelt zich nu deze macabere dans van de macht.
PS: Sommigen vinden deze blog een beetje cryptisch. En dat is hij ook. Met klikken kom je iets verder. Maar binnenkort ook meer op deze site.
.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.