Cookies

Hier en daar breekt de opstand uit

Als ik wat weggooi krijg ik op mijn donder, maar die volwassenen die dat zeggen, met name de leiders, smijten ondertussen heel veel rotzooi rond.
Dat zei een veertienjarige actievoerster bij de schoolstakingen in Australië waar duizenden kinderen staakten en de straat op gingen om zo wel het goede eco-voorbeeld te geven waar leidinggevende volwassenen niet toe in staat zijn. Als pedagoog bepleit ik uiteraard dat volwassenen het goede voorbeeld geven. Maar deze jongeren hebben natuurlijk gelijk.

schoolstaking australie.png
Jean Hincliffe actieleidster Australië

De Australische regering reageerde bits met een pleidooi voor meer leren en minder activisme. Het antwoord zeer terecht, dit is ons leren!
Mijn zoon studeert tegenwoordig Global Sustainability Sciences waardoor we nu wel op het niveau zitten dat we elkaar de maat nemen over ecologie. In dat kader hadden we het dit weekend dan ook over de plannen van het kabinet om de komende 10 jaar maar liefst 25 miljard in het wegennet te investeren. De investeringen in fietsbeleid staan daar maar magertjes tegenover, iets van 1 miljard over een zelfde periode.
Ja misschien voelt u hem aankomen. Hoe blij ik ook ben met mensen die in opstand komen tegen Rutte, de voornaamste aanleiding voor de gele-hesjes demo’s zijn de brandstofprijzen. Die zouden omlaag moeten. En dat vinden wij hier in huis niet. In tegendeel. Omhoog met de autobrandstofbelasting, te beginnen bij de kerosine die nu nul-belast is.
Zoals vaak komt de onvrede van het grote publiek tot uiting in dingen die de kern van de onvrede niet raken. Eigenlijk worden we voortdurend afgeleid. Maar het kan zijn dat we door het uiten van die wat diffuse onvrede dichter bij de kern kunnen komen. Die kern is het dictatoriale gedrag van onze leiders, vooral die achter de schermen bij justitie en de rechterlijke macht. Gelukkig zag ik op de videoreportage van Nico van den Ham ook vaderactivist Erik Groenendijk opduiken in een geel hesje. En gelukkig was er in Brussel een demonstratie van tienduizenden voor ecologische maatregelen. Ik hoop dat er wat kruisbestuiving zal ontstaan tussen de beide actiepijlers.
erik groenendijk gele hesjes
Erik Groenendijk Nederland

De straat waar we elkaar tegenkomen, dat is waar we leren! de school is waar we vooral disciplineren. Met Pete Seeger:

What did you learn in school today
Dear little boy of mine?
What did you learn in school today
Dear little boy of mine?
I learned that policemen are my friends
I learned that justice never ends
I learned that murderers die for their crimes
Even if we make a mistake sometimes
And that’s what I learned in school today
That’s what I learned in school

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VucczIg98Gw&w=560&h=315]
 
 

2 antwoorden op “Hier en daar breekt de opstand uit”

  1. ben heel trots op mensen die onrecht aan de orde durven stellen en hun verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan. zonder de boel kapot te maken, in de fik te steken en andere mensen te belagen. zo moeilijk kennelijk. die andere weg bewandelen en blijven rondlopen zoals ooit om Jericho werd gelopen, moet lonen.. toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.