Cookies

on der wijs

Ja hoor Dijsselbloem heeft het ook weer over het belang van het kind. Alweer geschonden dat belang van het kind. Maar in al die 20 jaar dat het bureaucratisch gerotzooi met het onderwijs plaatsvond, schermde ook de ene na de andere minister met de term “belang van het kind”. Zo heeft dus ieder zijn eigen belang (van het kind).

Afin, we wachten de exuses maar weer af, daar kunnen de kinderen het weer mee doen. En andere mensen; zoals hoogleraar Jan Dirk Imelman die wel gewaarschuwd had maar met een soort Berufsverbot bedreigd werd. Want de staat wil alleen onderzoekers die zeggen wat gezegd hoort te worden, hielenlikkers.

Ik herinner me nog goed die onderzoeker die tegen mij vertelde “dat ze nou eenmaal haar opdrachtgevers een beetje tegemoet moest komen” en dus niet gewoon de waarheid kon vertellen. Wat ik te zeggen had mocht van haar dus niet in haar rapportje ( B&A-groep; De praktijk van het omgangsrecht). Later maakte ze het een beetje goed (dat dacht ze althans vermoed ik) door een fotootje, van mij in actie, aan een artikel van haar toe te voegen.

En dan mijn vroegere buurvrouw die in haar scriptie, op straffe van onvoldoende, niet mocht schrijven dat kinderen wel wat vader thuis, bij vader, konden blijven, in plaats van mee te gaan naar een Blijf-huis.

Een belangrijke les uit dit alles voor beleidsmakers zou moeten zijn:

Opletten, de mensen die u nu uitsluit zijn de mensen die morgen gelijk blijken te hebben gehad. En dan is het te laat. Voor die kinderen dan. De mensen die het geld verdiend hebben over de ruggen van die kinderen waren precies op tijd om zichzelf met hun neus in de boter te drukken.

Het rapport van het parlementair onderzoek
Meer over onderzoekers die vertellen wat hun bovenbaas wil horen
Lees het hoofdstuk Vaderschap, een wetenschappelijk probleem in het boek Gemist Vaderschap

0 antwoorden op “on der wijs”

 1. Tja dat heet ‘beleidsondersteunend onderzoek’, Ooit begonnen als onderzoek dat een betere wetenschappelijke basis aan het beleid moest geven, maar al lang verworden tot een kunstje: er is beleid, nu mopeten we de wetenschappelijke argumenten nog bij elkaar harken. Heel veel wetenschappers maken zich daaraan schuldig. Zie ook de studie van Koebben ( De onwelkome boodschap, of Hoe de vrijheid van wetenschap bedreigd wordt | A.J.F. Kobben & Hylke Tromp) al weer wat ouder (1999) maar nog steeds geldig. Mijn eigen recente ervaring heeft te maken met gezondheid (‘cholesterol en vet zijn ongezond’) en de klimaatnonsens. Helaas is de conclusie altijd, waarschijnlijk ook nu weer met Dijsselbloem: wat heeft de overheid het slecht gedaan! Laten we daarom de overheid nog weer meer laten doen.

 2. Ja een goede tip dat boek. Ik kwam het bij het speurwerk vandaag rond het boek van Imelman van destijds ook weer tegen. Ga ik s lezen denk ik.

 3. Beleidsmakers zijn belangenbehartigers, belangen die ze liever niet publiekelijk maken, helemaal niet wensen te definiëren.
  Overheidsorganen kenmerken zich door hoge muren en hoge hekken. Dit wordt behouden door enkel personeel aan te nemen na een uitgebreide selectieprocedure met diverse persoonlijkheidsonderzoeken, die ervoor zorg draagt dat elk onafhankelijk denker met oprechte betrokkenheid vooral die muren niet weet binnen te komen. Enkel marionetten gewenst! Hiermee is gelijk het gebrek aan kritisch vermogen en zelfreflectie bij een orgaan als de Raad uitgelegd. Inwendig is ontwikkeling uitgesloten en die wordt dus voorbehouden aan een legertje belangenbehartigers van buiten met dubbele agenda’s.
  Dit geldt ook voor de psychologische gezonheidszorg, de rechterlijke macht en zelfs de journalist die carriere wil maken.

  Dit te constateren is één ding, er iets mee doen is een tweede.
  Dit naar aanleiding van een eerder stukje waar je ondermeer schreef; solidariteit, vaderbeweging, updaten?
  Viveka gaat zich ondermeer bezig houden met bovenstaande…

 4. Ik ontdekte in september 2008 een klein foutje in dit blog. Ik heb de zin over mijn vroegere buurvrouw aangepast. Ik had haar niet helemaal recht gedaan ontdekte ik net in mijn archief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.