Cookies

tsjakka

warriorIk geef vaders wel eens het advies om positief te denken. Dat doe ik omdat het weinig zin heeft te denken dat zaken onoplosbaar zijn en je je kinderen nooit meer ziet. Dit moet niet verward worden met het verspreiden van de mythe “dat het meestal wel goed komt”. Nee, je moet doen wat je kunt en dan vergroot je de kans.

Dat positief denken alléén niet helpt werd in alle wanhoop duidelijk toen ik een paar jaar geleden Emile Ratelband een aantal maal sprak over zijn kinderen en de moeite die hij moest doen om enig contact te krijgen c.q. houden. We zouden proberen er ook maatschappelijk wat aan te doen. Maar dat is er niet van gekomen.

Inmiddels lees ik dat ook zijn derde leg door de moeder mee naar onbekende bestemming is vertrokken. En dan heb je even het nakijken, ook als positiviteitsgoeroe.

Maar het blijft mogelijk: “You can achieve whatever you want and you have to take action now” lees ik op zijn site. Pappa tsjakka.

bij de foto: een paar honderd meter van het huis van Ratelband staat het beeld warrior van Henri Moore in de tuin van het museum voor moderne kunst Arnhem. Het contrapunt van het tsjakka-gebaar.

0 antwoorden op “tsjakka”

 1. Ja, positief denken is de realiteit ontkrachten en er een ego-gericht tintje aan geven.
  Negativiteit wordt onder het vloerkleed geschoven tot dat het zo’n berg wordt, die wel moet gaan uitbarsten.
  De realiteit is noch positief, noch negatief. Zij is gewoon. In het licht van Ratelband’s filosofie zal zij dus altijd negatief zijn, met alle gevolgen van dien.
  De realiteit kun je vorm gaan geven vanuit het ‘Zijn’, niet vanuit het (positieve) denken.
  Uiteindelijk is Ratelband dus paradoxaal genoeg een negativist.

 2. Hoi Henri, Ik heb er inmiddels een plaatje bijgezet van je voornaam (plus 2 letters)- genoot Moore met een tekstje. Sluit wel aan bij wat je schrijft denk ik.

 3. ‘Iemand die gewond is, maar strijdbaar blijft’, was het commentaar van Moore op zijn creatie.
  Een beeld waar veel verstoten vaders zich in zullen herkennen.

 4. Hoi Henri,

  Erg bedankt voor je attentheid en je zeer waardevolle link. Ik heb de mijne inmiddels gecorrigeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.