Cookies

slaagverwekkend m/v

…… is het ego goed gekwetst dan dient
er op de wang gepetst
de tweede klap die is echt raak
midden op de onderkaak
ach wat dreunt het nu toch lekker
op de kin van je verwekker……….

Zeer terecht heet het boekje, waar ik dit gedicht met de titel “vaderdag” uithaalde, “mannenhaatverzen”. Het verscheen in 1992. Dat is dus ruim na de tachtiger jaren waar we zo nodig een discussie aan moeten wijden. Ik ben niet van de soort die vindt dat het nu maar weer eens tijd wordt om terug te slaan. Nee, het wordt hoog tijd om als seksen vredig naast elkaar te leven, en elkaar níet op de bek te slaan. En zeker zouden wij niet moeten accepteren dat váders en móeders elkaar verrot slaan.

Hoewel het boekje enigszins cynisch therapeutisch aandoet, zegt het iets belangrijks over die tijd en nog over de tegenwoordige tijd óok. Vaderhaat ís namelijk een maatschappelijk verschijnsel, mede vorm gegeven door die Femke van de romantiseringen (sic). En dit soort haat is met deze woorden ook in de praktijk gebracht. En wat mij persoonlijk betreft met een hoogtepunt in, alweer, 1992.

MANNENHAATVERZEN, Amsterdam 1992, De Bonte was geschreven door Marijke Ekelschot

0 antwoorden op “slaagverwekkend m/v”

 1. Hey!
  Ik ben het zeker weten met je eens dat er in de maatschappij vaak de meest vreemde “klopjachten” op vaders gemaakt worden. En dan vooral door moeders/exen die vreemde verhalen verzinnen over hun ex, kinderen thuishouden na scheidingen ondanks omgangsregelingen en kinderen opstoken tegen de vader.

  MAAR, wanneer je zoals ik je hele leven lang vernederd, voor rotte vis bent uitgescholden, mishandeld bent door je vader en je zag hoe je bloedeigen vader dingen vernielde die hij notabene zelf aan jou gegeven had voor je verjaardag… Vind je het dan gek, dat ik mijn vader haat? Is het dan vreemd dat ik wens dat mijn vader het liefste nog vandaag in zijn graf komt te liggen?!

  Het spijt me, maar ik vind dat je hiermee alle gevallen van vaderhaat over èèn kam scheert. Je weet de achtergrond van sommige gevallen niet en toch zet je iets dergelijks kwetsend op je blog. Ik weet niet of je het door hebt, maar het deed voor mij echt pijn om te lezen hoe je vaderhaat af doet als een “hype”.

  Misschien was het beter om je blog te wijden aan exen-haat/vrouwen die hun ex het leven zuur proberen te maken.

 2. Beste Lydia,

  Ik begrijp goed dat je je gekwetst voelt.
  Het is helemaal niet zo dat ik ooit zou durven beweren of heb beweerd dat alle vaders goed zijn. Geenszins. Vaders mishandelen ook kinderen en moeders, net zo goed als andersom. Hoewel.. moeders zijn frekwentere mishandelaars van kinderen.

  Ik bedoel het woord vaderhaat heel anders. Vergelijk het eens met het woord vreemdelingenhaat. Daarmee wordt toch ook niet bedoelt dat alle “haat” (kwaadheid) tegen vreemdelingen per definitie volledig en altijd onterecht is.

  Vaderhaat is een maatschappelijk systeem waarbij vaders als dusdanig, louter omdat ze vader zijn als minder worden gezien dan moeders en ergo dus. Juist dát maakt dat álle vaders over één slechte kam worden geschoren. Ik wil juist, net als jij dat je goed en slechter functionerende vaders kunt onderscheiden. En dat wil jij ook.

  De mannenhaatverzen van Meulenbelt cs hebben m.i de bedoeling mannen als dusdanig te haten en vergoeilijken juist geweld tegen vaders.

  Dat jij je vader haat is verklaarbaar en begrijpelijk vanuit je achtergrond. Overigens neigt elke haat, zelfs die van jou, naar de haatdrager destructief te worden, waar je weinig mee opschiet. Ik hoop dat je bedoelt dat je heel erg kwaad bent, woedend, vertoornd op je vader.

  Dan zet je een punt neer en kan ik met je mee kwaad zijn. Overigens ga ik er nu even van uit dat de kwaadheid naar je vader inderdaad is gebaseerd op meerdere feiten zoals jij die noemt.
  Helaas is het namelijk zo dat duizenden kinderen zitten opgescheept met de geprogrammeerde haat van hun ouder tegen de andere ouder. Dat heet dan ouderverstotingssyndroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.