Cookies

gaza

NOS: “Meer dan 40 procent van de Palestijnse slachtoffers zijn vrouwen en kinderen (bron: VN-comité voor de rechten van het kind) .”
60 procent van de slachtoffers zijn dus mannen.
En hoeveel procent zijn mannen en kinderen?
En, zijn mannen ook soms kinderen (dat kun je op twee manieren uitleggen, ik bedoel het letterlijk)?
Is de suggestie dat vrouwen geen raketten kunnen afschieten??

0 antwoorden op “gaza”

 1. Het islamitische Midden-Oosten zijn ouderwetse patriarchale samenlevingen. Je kunt vrouwen en kinderen als slachtoffers zien van een dominante mannenmaatschappij. Een voorbeeld van de andere kant van het spectrum hoe het niet moet. Te vergelijken met ons land vòòr de eerste wereldoorlog. Vaders die hun kinderen niet mogen zien is daar een nagenoeg onbekend fenomeen.
  De verslaggeving is wel een teken aan de wand… Het begrip emancipatie wordt selectief toegepast.
  Het is bevreemdend dat het initiatief van Enova vrij veel publiciteit weet te trekken met conclusies die al lang en breed bekend zijn.
  Zou de reden zijn dat dit onderzoek twee vrouwelijke initiatiefnemers heeft en daardoor serieuzer wordt genomen?

 2. @henri;
  Het is denk ik wel waar dat er wat ouderwetsere, patriarchale familieverhoudingen zijn in het Islamistische Midden Oosten (en ook het orthodox-Joodse vermoed ik. Maar dat betekent geenszins dat mannen geen slachtoffer zouden zijn van oorlog en raketten. Lang niet álle mannen die zelf slachtoffer zijn van raketten hebben er zelf ook geschoten lijkt me. En het lijkt me bepaald niet uitgesloten dat er vrouwen zijn die raketten afschieten. Bekend is in ieder geval dat ze mee doen aan zelfmoordaanvallen. Aan Israelische zijde vechten overigens ook vrouwen mee.
  Per saldo zijn beide ouders in Islamitische landen beter verzekerd van behoud van contact met hun kinderen dan hier. Ik ben niet voor patriarchale verhoudingen of conservatisme mbt emancipatie, desondanks kun je je m.i afvragen wat beter is een patriarchale maatschappij zonder ouderverstoting en vervreemding of de onze. Eigenlijk beide slecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.