Cookies

we doen zo ons best

Liesbeth Groenhuijsen
Liesbeth Groenhuijsen tijdens een betoog van mij

Jeugdzorgers en kinderbeschermers (what is in a name?) doen volgens eigen zeggen alle mogelijke moeite om kinderen met Ouderverstotingssyndroom naar de verstoten ouder te sturen. Zeggen ze. Sommige althans.

Ik zie het al voor me zo’n kinderbeschermer zoals mevrouw Liesbeth Groenhuijsen  (zie hiernaast) die gaat uitleggen aan een kind dat het echt wel heel erg perse naar hun vader moet.  Ik zie het niet alleen voor me,  ik kwam haar pas nog tegen op een congres van de NIP (psychologenvereniging) waar we allebei een workshop verzorgden.

Zo’n kind ( het gaat in dat geval vaak om puber die zich wat minder makkelijk laten moven) weet natuurlijk al lang dat dat soort mevrouwen of ze nu rechter of hulpverlener zijn ook zijn overgeleverd aan een wispelturig familierechtsysteem waar geen peil op valt te trekken, laat staan de garantie uit te halen dat ze dan ook bij haar vader mag blijven komen. Dit systeem biedt geen zekerheid en geen veiligheid voor kinderen in deze situatie. Ook Mevrouw Groenhuijsen zelf is wat dat betreft niet echt betrouwbaar ( zie mijn recensie over een van haar boeken).

Een tijd geleden kon ik Mevrouw Groenhuijsen op de tv nog horen vertellen dat als een moeder maar een foto van de vader op hangt ze blijkbaar een positieve attitude naar die vader heeft.  Inmiddels is het punt geland dat dat nog lang niet alles zegt. Het gaat ook om een diepe overtuiging dat beide ouders van belang zijn.

Wat nog niet geland is is het punt dat je zelf als hulpverlener ook die overtuiging moet hebben. Anders werkt het nooit.

In mijn workshop op dat congres bleken veel mensen rond te lopen die praktische handvaten hadden gemist. Bijvoorbeeld hoe je kinderen uit die verwrongen loyaliteitskeuze kunt trekken.

Dat een kind gedwongen moet worden om naar beide ouders te gaan vonden ze een twijfelachtige aanpak. Hun twijfel maakt het twijfelachtig vrees ik.

We doen zo ons best om tegen onszelf te vechten; dat is het beste wat ik er van zou kunnen maken.  Maar zelfs dat niet vrees ik. De negatieve kwalificaties blijven inmiddels dusdanig de raadsrapporten vulllen dat je je kunt afvragen of inmiddels niet de zogenaamde hulpverleners de primaire programmeurs van ouderverstotingssyndroom zijn.

Over het boek (Dees, een vader en een viool) van Liesbeth Groenhuijsen

klachtuispraken over Mevr. Groenhuijsen: http://www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/images/2008h117.dh.pdf en http://tuchtrecht.overheid.nl/zoeken/resultaat/uitspraak/2012/YG1785

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “we doen zo ons best”

 1. Ten onrechte stond hier even Liesbeth Smulders ipv Groenhuijsen. Vroeger heette ze wel Smulders, maar ze is al weer een tijd gescheiden. Ik moet eerlijk toegeven dat ik slecht ben in het correct weergeven van namen en dergelijke. Scheidingen maken er dat niet beter op.
  Mijn excuses voor deze fout.

 2. Joep, gewoon in één woord, GEWELDIG! omschreven dit stukje over Liesbeth Groenhuijsen!

  Ik kwam je stukje toevallig tegen omdat ik wat dingetjes aan het zoeken ben voor mijn hyves (www.drvdk.hyves.nl)

  Zij maakt ouder(s) en kinderen kapot met haar slappe eenzijdige gezwam.
  Bij mij heeft ze begin van dit jaar op verzoek van de raad als extern (ahum) deskundige mijn zoontje “gehoord” in een omgangszaak.
  De details bespaar ik je even want dan kom ik ruimte tekort, maar ik wil mijn ervaringen over mevrouw Groenhuijsen wel graag met je delen, want ik heb er nl. genoeg over te vertellen.
  Gek genoeg alleen maar negatieve dingen?

  Het was subjectiviteit ten top.
  Ik heb vervolgens een gesprek gehad met meneer Dirven (directeur van de raad, regio Rotterdam) en momenteel heb ik 25 klachten uitstaan bij de klachtencommissie alwaar ik in september voor de commissie moet verschijnen.

  Het PAS syndroom wordt helaas nog steeds niet erkend door de raad, en dan maar blijven beweren dat ze in “het belang van het kind handelen”.
  Zolang zij de ouderverstoting niet inzien blijft het een overheidstak die in hun ivoren torentje mijlenver van de samenleving afstaat.

  Hoe kunnen we dit doorbreken vraag ik me dagelijks af…

 3. De kinderbeschermers doen zo hun best…
  Dat is misschien het enige wat ze ten eigen faveure naar voren kunnen brengen.
  Ze ontberen een basis van waaruit ze werkelijk zinvol werk kunnen verrichten. Feiten zijn niet belangrijk bij deze organisaties, dus al het wetenschappelijk onderzoek schijnt ook geen rol te spelen, behalve dan de sociale wetenschap die nog nooit iets heeft gevonden wat de tand des tijds kan doorstaan. Normen en waarden zijn onbekende grootheden zolang deze niet strikt binnen het eigen bedrijfscultuurtje vallen waardoor de waan van de dag en ideologische motieven vanzelf de overhand krijgen. Een theoretische chaos is het gevolg met vermoedens, inzichten, hypotheses en generaliseringen die verspreid, ongerijmd en zonder enig onderling verband blijven.
  Dat cultuurtje heeft een dusdanige vorm aangenomen dat elke zichzelf respecterende pedagoog, wetenschapper, etc. zich daar niet graag mee wil identificeren. De belangen van deze bedrijfstak zijn geen kindsbelangen maar maatschappelijke belangen in vele vormen. Zo ook met het personeel, een overheidsjob tot aan je pensioen binnen dikke muren waar het moeilijk vallen is.
  Een idealist die gaat werken bij de Raad of JZ zal òf slecht ingelicht zijn òf de psychologische test niet doorkomen die geschoeid is op bescherming van de eigen cultuur. Dit geldt trouwens voor elke tak van de overheid. Kinderbeschermers zijn gescreend om de culturele immuniteit in stand te houden. Misschien kunnen we daarom zeggen dat ze niet de slimste zijn, misschien kunnen we daarom zeggen dat ze niet de kwalificaties hebben om iets zinnigs te zeggen over het belang van onze kinderen. Een kinderbeschermer is een statisch en ideologisch kudde-dier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.