Cookies

vaders wíllen niet

Dit is de versie van het boek die ik ooit las en Joshua onlangs ook
Dit is de versie van het boek die ik ooit las en Joshua onlangs ook

“Er is geen vader” dat stond in de boekbespreking van mijn 11-jarige zoon over het boek “De kinderen van de grote Fjield”. Het boek bevat een op de werkelijkheid gebaseerd verhaal van een moeder met kinderen in het noodjaar 1868. Ze moeten, na de dood van hun moeder, op stap om, in barre omstandigheden, voedsel en onderdak te zoeken .

“Hoezó is er geen vader, kinderen hebben eigenlijk altíjd wel een vader?” vraag ik. “Nou ja hij wilde niet voor zijn kinderen zorgen.
“Staat dat in dat boek?”

Gelukkig kent mijn zoon mijn bevlogen verhouding met het begrip vaderschap en is hij net zozeer op de waarheid uit als ik. Dus hij ging het nakijken in het boek.
De werkelijkheid bleek dat de vader was omgekomen toen hij, ten behoeve van moeder en kinderen het brandhout voor de haard aan het kappen was. Hij kreeg daarbij de boom op zijn hoofd.

De verhouding tussen fictie en werkelijkheid over vaders kan nauwelijks compacter beschreven worden dan met deze anekdote. In de hedendaagse sociale werkelijkheid liggen de vooroordelen over vaders voor het oprapen. Ook op scholen. De relatie met de werkelijkheid is vaak ver te zoeken.

Vaders zijn in die maatschappelijke fictie de verlaters, ze laten hun kinderen in de steek, maken er een puinhoop van, willen geen verantwoordelijkheid nemen, maar maken wel heibel met de moeder. De zorg uitgedrukt in hun arbeid (bomen kappen) wordt niet als zorg meegeteld. De fictie was niet het boek maar de huidige maatschappelijke context.

Maar ik ben trots op mijn zoon dat we door deze mist heen de weg hebben gevonden. Iederéén heeft een neiging in vooroordelen te trappen omdat ze het soms zo makkelijk maken om een situatie snel (verkeerd dus) te beoordelen.

De kloe is om deze vooroordelen bloot te leggen. En dat hebben we gedaan. Ik weet niet hoe 45 jaar geleden zich in mijn hoofd een beeld vormde bij het lezen van dit boek. Inmiddels weet ik er in ieder geval alles van af. Nu jullie nog.

0 antwoorden op “vaders wíllen niet”

 1. Je hebt het hier over een boek. Wat speelde een geval in 1868. Ik snap de strekking wel. Doch de vergelijking met heden ten dage ligt bij vele gevallen toch anders. Immers van vervreemding opzettellijk door de moeder was kennellijk geen sprake.
  In ieder geval kan men nu zeggen terwijl heel duidelijk vele gevallen van vervreemding aan de orde zijn met kwalijke gevolgen voor kinderen,
  de politiek c.q. rechtspraak kennellijk niet van zinds is (nog steeds niet) om dit criminele handelen van moeders veelal aan te willen pakken. Strafrechtelijk, als men dit als kindermishandeling wenst te beschouwen.
  En uiteraard wat mij betreft dient dat te gebeuren. Zo spoedig mogelijk. In -belang van het kind-
  EERST gedegen onderzoek en dan de gezagsbeslissing pas en eenduidigheid onder rechters, aangezien dat ontbreekt volkomen ook.
  Gebaseerd een beslissing en een oordeel wat je zegt dikwijls al op een
  regeltje wat ze even op papier weten te kwakken, meer niet en zonder onderzoek in realiteit.
  Hoe prik je hier doorheen in een dusdanig rechtssysteem wat de handen boven het hoofd wordt gehouden blijkbaar door dan toch mensen die niet wensen dat het zal veranderen.

 2. Ik geloof dat ik het jou niet helemaal duidelijk heb kunnen maken Bart. Het gaat me juist om wat nú speelt.
  Het gaat om de vooroordelen over vaderschap die nu nog steeds gevoed worden. Ik heb willen aangeven hoe makkelijk die vooroordelen bij mensen, zeker kinderen en in dit geval zelfs mijn eigen zoon binnendringen.
  De rest van je verhaal gaat over een heel ander aspect dat toch eigenlijk meer zou passen als reactie op een andere blog van mij. Maar dat had je ook al een keer gedaan geloof ik.
  Er is inderdaad om het nog maar een keer duidelijk te maken waarschijnlijk niets mis met die moeder en die vader uit 1868, behalve dat laatstgenoemde dood is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.