Cookies

Jongens raken achter

Jongens missen een structurerende stijl, een uitdaging, lichamelijkheid in het onderwijs. Daarom zie je dat het aantal jongens dat met succes VWO volbrengt terugloopt. Op een eerder blog hierover van mij was de discussie de laatste dagen al intensief gevoerd Netwerk besteedde er vanavond een item aan.

We hebben te maken met de zogenaamde feminisering van het onderwijs, maar ook van de opvoeding in het algemeen. Dat heeft te maken met het toenemend over-aanwezig zijn van vrouwen in het onderwijs. Jongens zien nog maar weinig mannelijke docenten op de diverse onderwijsniveau’s. Het heeft mijns inziens vooral te maken met de toenemende overheersing van vrouwelijke waarden en discriminatie van mannen en jongens. Dus ook los van de getalsmatige verhoudingen is er sprake van feminisering.

Dat laatste aspect werd niet genoemd in de Netwerkuitzending vanavond over dit probleem.
Een van de vrouweninstituten die die discriminatie van jongens en mannen preken is E-Qualitiy. Zie hiervoor mij andere blogs over dit onderwerp.

weblog feminisering weerlegT met recente discussie’s
al mijn weblogs over feminisering
De netwerkuitzending
achtergrond aan de hand van een artikel van Dorien pessers

0 antwoorden op “Jongens raken achter”

 1. Oh ja, want gut, mannen en jongens worden met z’n allen wel erg gediscrimineerd in de huidige maatschappij hoor, allemaal natuurlijk door die nare, verfeminiseerde samenleving (zie ook het kabinet Rutte).

  Dat de meeste docenten op de lagere school vrouwen zijn, komt misschien wel doordat degenen die het meest geschikt zijn voor dit vak toevallig vrouw zijn, heeft u daar weleens over nagedacht? Eindelijk heeft het feminisme het voor elkaar, er is geen glazen plafond meer (denkt men), vrouwen kunnen eindelijk alles wat mannen ook kunnen (denkt men), en dan gaan die arme mannen klagen omdat er te veel vrouwen in het onderwijs zijn, en ze niet meer mogen stoeien? Nou nog mooier!

  Die vervelende jongetjes leren zich maar een beetje te gedragen, in plaats van bij iedere tegenspraak huilend te wijzen op de “gefeminiseerde onderwijscultuur”. Want als je een jongetje bent, mag je alles, nietwaar? Nee, die tijd is voorbij. We leven nu in een tijd waarbij goed onderwijs gegeven wordt door goede docenten, en als goed onderwijs betekent dat jongetjes (lees: mannen) hun gefrustreerde machogedrag niet meer kwijt kunnen, dan is dat niet de schuld van de goede docenten, die toevallig voor het merendeel vrouw zijn.

 2. Het lijkt mij dat vrouwen nog lang niet overal de gelegenheid krijgen om aan de bak te komen. Er lijkt me verder een hemelsbreed verschil tussen gefrustreerd machogedrag en stoeien. Maar wie ben ik.

  Over dat, volgens u, overal aanwezige goede onderwijs; Ik meen toch te hebben opgemerkt dat er al jaren veel kritiek is op taal en rekennivo. Van het weekend zag ik nog twee heel mannelijke schooldirecteuren die daar iets aan wilden doen. Zeker ook jongetjesgehuil. Taal en rekenen bah.

  Ik ben heel benieuwd naar uw reactie op de overige 264 blogs van mij. Ik wens u daarbij alvast veel succes.

 3. Een beetje vreemd om de afwezigheid van mannen, te vertalen als ‘over aanwezigheid van vrouwen’. Waar zijn die vaders dan, die het allemaal zo goed voor hebben met de ziel van hun zonen? Hoe bestaat het dat de sneer omgedraaid wordt, en die dan ineens naar vrouwen gaat, in plaats van naar de afwezige vaders?

  Ken je het principe van projectie?
  Ken je het principe van ‘je eigen zwarte gat niet aan willen zien’?
  En ‘je’ is dan niet ‘jij’, maar van alle mannen die hetzelfde vinden als wat jij in dit blog schrijft.

  Ik vind overigens dat je mooie dingen schrijft, zo even je blogs gescand. Dus, zie mijn reactie dan ook in dat licht.

  Kinderen hebben er meer dan alle belang bij dat hun vaders er OOK volledig zijn in hun leven, en dat lijk je als boodschap vooral uit te dragen, Joep. Vaders, die hun eigen verhaal dragen, richting hun kinderen. Niet hangen op de moeders hierin. Nee, hun eigen verhaal dragen hierin. Dat is mooi.

  Mijn dochter heeft een fantastische relatie met haar vader en hij met haar. Ik heb hem zijn eigen verhaal laten dragen. Vinden de meeste mannen helemaal niet fijn hoor ;-).

  Astrid van Triet

  1. Om te beginnen bedankt voor je compliment.

   Ik snap je reactie. Soms mogen mannen wat assertiever zijn om hun plek in het onderwijs op te eisen.

   Als het om hoogleraarsposten gaat hebben vrouwen het meestal ook over een oververtegenwoordiging aan mannen en is ook niet altijd de eerste vraag wat ze er zelf aan doen.

   Jaja ik weet wat je volgende argument zal zijn. Maar probeer eens te zoeken naar de nuances. Zie ook hoe moeilijk het mannen soms gemaakt wordt. lees bijvoorbeeld http://joepzander.wordpress.com/2008/05/20/roze/ en mijn andere weblogs over feminisering.

   Zie ook hoe makkelijk vrouwen al decennia roepen dat vaders meer moeten zorgen terwijl mannen dat al 2 eeuwen op allerlei manieren onmogelijk wordt gemaakt.

   Ik heb veel moeite gaan mij in de argumenten van het feminisme te verdiepen en steun een aantal principes daarin nog steeds. Ik zie nog steeds weinig vrouwenvoorvechters die zich eens werkelijk in de andere kant van het verhaal verdiepen.

   Jij hebt blijkbaar een flink aantal van mijn blogs gelezen. Dan ben je wat dat betreft goed bezig. Ik heb ook net even naar je website gekeken. Zo doe ik dat meestal. Als ik van de week tijd heb ga ik daar nog eens intensiever kijken.

   Vandaag heb ik het druk. met mijn zoon, met andere vaders en met mezelf even na een paar dagen intensief op mijn blog zoals je kunt zien bij mijn recentere posts.

   Vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.