Cookies

besnijden

Er is een verschil tussen de benadering van mannelijke en vrouwelijke kinderen als het gaat om mishandeling. Dat was de korte samenvatting van een van de artsen in de NOVA-uitzending van woensdag.

Meisjesbesnijdenis mag niet en wordt in Nederland te vuur en te zwaard bestreden. Jongensbesnijdenis wordt de facto geaccepteerd. Een rede om met twee maten te meten zou kunnen zijn dat meisjesbesnijdenis zo’n veel ernstiger ingreep is. Dit blijkt echter lang niet altijd waar. Jongensbesnijdenissen zijn een fikse ingreep met mogelijke complicaties. Er zijn veel meisjesbesnijdenissen die minder erg zijn. Ook die erger zijn, ja. Jongensbesnijdenis is soms ingrijpender maar wordt als vanzelfsprekend afgedaan.

Het is in Nederland en de westerse beschaving meer in het algemeen gebruik en vaak wet, dat kinderen onder de twaalf jaar niet zomaar dit soort ingrepen mogen ondergaan als daar geen strikt medische noodzaak voor is.

Jongensbesnijdenis is een ongevraagd brandmerk . Zoals koeien vroeger een brandmerk kregen om aan te duiden bij welke eigenaar ze hoorden krijgen kinderen een brandmerk om te kunnen zien bij welk geloofsgenootschap ze zijn aangesloten.  Bij koeien doen we het niet meer…..

De uitzending is nog terug te zien op de site van NOVA
Michael Schaap maakte een paar jaar geleden een kritische film over zijn eigen besnijdenis

uit wikipedia (onder licentie BY-SA):
Jongensbesnijdenis is in een aantal niet-strafrechtelijke rechtszaken aan de orde gekomen. In arrest van 23 mei 2007 heeft de Hoge Raad in feite geoordeeld dat jongensbesnijdenis een ernstige vorm is van mishandeling of aantasting van het menselijk lichaam (LJN: BA6061). De rechtbank Zutphen zag in een uitspraak van 31 juli 2007 dat jongensbesnijdenis een ingreep is, die medisch gezien niet noodzakelijk is en bovendien onomkeerbaar (LJN: BB0833).
De Nederlandse regering stelt zich op het standpunt dat besnijdenis van jongens niet strafbaar is. Naar aanleiding van kamervragen van Ayaan Hirsi Ali antwoordde toenmalig Minister van Justitie Donner dat verwijdering van de voorhuid geen lichamelijk letsel oplevert, omdat het besnijden van jongens vooral zou gebeuren uit religieuze en hygiënische overwegingen.

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “besnijden”

 1. Uit het Thomas-evangelie: Zijn leerlingen zeiden tot hem: Is besnijdenis heilzaam voor ons? Hij zei tot hen: Als het heilzaam was, zou hun Vader hen besneden geboren laten worden uit hun moeder. Maar de ware besnijdenis in de Geest, die is zinvol in ieder opzicht.

  Uit cultureel/religieuze overwegingen biologische verminkingen toepassen, hetzij een jongen, hetzij een meisje, is een uiterst primitieve zaak.
  Als een vader er prat op gaat dat hij uit cultureel/religieuze overwegingen beschouwd wil worden als hoofd van het gezin zijn de rapen gaar.
  De scizofrenie van de politiek?

 2. Besnijdenis van jongens is inderdaad een opmerkelijk fenomeen. Het is een schokkende praktijk, die zo sterk cultureel verankerd is dat de meeste mensen niet eens meer zien dat het om een verminking gaat.

  Dat ‘brandmerken’ is daarbij maar één aspect. Wat bijna nooit aangehaald wordt is dat het seksueel genot van jongens na besnijdenis – toch bij de meest gangbare manier van opereren – zeer sterk achteruit gaat. Dat is opvallend, want bij meisjes is dat nu net wel een belangrijke reden om tegen de besnijdenis te zijn. Er is daarover ook opvallend gebrek aan kennis. De clitoris wordt de laatste jaren bij wijze van spreken langs alle kanten onder de loep genomen, maar de penis? “Als -ie recht kan staan en kan spuiten zit alles wel snor”, schijnt de consensus te zijn. Dat het bij mannen ook wel wat subtieler in elkaar zit, heeft bijna niemand door.

  Dat wil niet zeggen dat de algemene strekking van je blog onderschrijf. Ik zie alvast niet in hoe dit ooit de schuld kan zijn van de feministen, of van een anti-mannelijke maatschappij, of van welke recente evolutie dan ook. Het bewijst in mijn ogen vooral dat mensen kunnen vastraken in denkpatronen, ook al keren die zich soms pertinent tegen zichzelf.

 3. Bedankt voor je zinvolle aanvullingen. Maar je eindstrofes vat ik niet helemaal.

  In dit blogje zeg ik toch niet dat besnijdenis de schuld is van feministen. Evenmin is de algemene lijn in mijn blogs dat alles de schuld is van het feminisme of iets dergelijks. Als ik dat wel zou zeggen zou ik mezelf de schuld geven. Ik zie mijzelf namelijk al zo’n veertig jaar als feminist. Wel zijn er veel “feministen” die die term niet waard zijn.

  met vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.