Cookies

gezond blijven als vader

ook het Deventer Dagblad/Stentor maakte al een item over het unieke buitenzwemmen in Deventer

Met blote voeten door de sneeuw om het zwembad in te duiken. Sport is een goede mannenmanier om gezond te blijven.

Mannen, vaders, hebben te maken met veel gezondheidsproblemen. In het verleden had dat vaak te maken met de intensieve en soms erg ongezonde arbeidsomstandigheden. Dit probleem is zeker niet over, maar wordt tegenwoordig overschreven door de gezondheidsproblemen die optreden als zij-effect van scheiding. Dikwijls interpreteren wetenschappers dat als de gevolgen van partnerverlies. Maar dit is ( ten dele) onjuist. Veel meer problemen worden veroorzaakt door het schrijnende verlies van contact met de kinderen.

Ik heb me vaak afgevraagd of het verlies van levensverwachting dat gescheiden vaders oplopen ook specifiek voor mij geldt. Zoals elke gedachte aan een onafwendbaar eind aan leven en gezondheid een weinig productieve gedachte. Een hoop mannen willen hier dan ook niet bij stilstaan, en doen des te minder om hun psychische en fysieke conditie te verbeteren. En dat is niet ok, daar heb ik schrijnende voorbeelden van gezien. Zelf glijd ik ook wel eens af.

Het laatste jaar ga ik (onder andere) elke donderdagmiddag zwemmen in het buitenbad van het Borgelerbad in Deventer. Lekker fris in een mooi landschap, in plaats van in de chloorlucht. Ja dat is nú dus midden in de sneeuw en een uit het water opstijgende waterdamp, die een mistlaag vormt boven de waterspiegel. Vanmiddag werd dit prachtige beeld gefilmd door een ploeg van SBS-6 voor een uitzending vanavond in het Hart van Nederland. Ik heb me een beetje buiten beeld gehouden maar als u vanavond in de montage blote voeten in de sneeuw ziet waren dat waarschijnlijk die van mij.

Dus pak het op beste collegavaders; eis ook in uw buitenzwembad permanente opening van een buitenbad, en vooral duik er in om een paar baantjes te zwemmen.

Deventer Dagblad over dit fenomeen

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “gezond blijven als vader”

  1. Een goede zaak, in beweging blijven als vader als je je kinderen nooit meer ziet door schandalige, vader-onvriendelijke omgangsbeleid in dit land. In conditie blijven is zeer belangrijk, of volledig in een verbouwing opgaan, je zinnen verzetten en jezelf mentaal niet meer kapot laten maken door een ex die uit wrok de omgangsregeling ongestraft(!) aan haar laars lapt, dergelijke moeders zijn tevens te dom om te snappen dat het kind zijn vader mist en daardoor psychische problemen heeft.
    In vorm blijven dus, een goede zaak!

  2. Interessante kijk op gezondheid bij gescheiden vaders.. Inderdaad zelf altijd behoorlijk fanatiek gesport, nooit stilgezeten en destijds (voor de scheiding) heel goed in mijn vel zitten. Belangrijke factor daarin was het gezinsleven en de levensvreugde die dat gaf. Ben nadat mijn ex er met onze dochter vandoor was gegaan door een heel diep dal gegaan en de motivatie om iets anders te doen, anders vechten voor je kind, is compleet weg. Afgezien dan een keer, na een incident, door onmacht en frustratie een keer rennend 25 km van huis gelopen.. maar dan moet je nog terug…
    Gelukkig is sinds een tijdje weer alles onder controle en ben al weer een aantal jaren fanatiek aan het (duur)sporten maar ik kan me heel goed voorstellen dat er vaders zijn, die normaal al weinig sporten, hier moeite mee hebben en hier psychisch maar ook fysiek aan kapot gaan. Zou Klink hiervan weten?? Zal wel niet…

  3. Ik merk dat het onderwerp eigenlijk tamelijk onderbelicht is. Ik keek of er op een van de andere vadersites een dossier over bestaat. Nee. Wel zijn er diverse artikelen te vinden over specifieke gezondheidsproblemen (de klassieker:prostaat)van mannen. Maar niet veel over dit probleem. Dank dan ook voor jullie reacties. Misschien kunnen we er een keer wat meer mee.
    In mijn boek Gemist vaderschap (http://relapublishing.nl/gemistvaderschap.htm) is er trouwens wel iets over te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.