Cookies

jungle van de jeugdzorg

De titel van een indrukwekkend boek van een indrukwekkende veteraan in de strijd tegen machtsmisbruik in jeugdzorg en kinderbescherming; Truus Barendse. De titel is eigenlijk een beetje een understatement. Door een jungle kun je je vaak met een beetje kennis en een kapmes nog een weg banen. Bij jeugdzorg lopen zelfs goed toegeruste mensen met een scherpe pen vaak vast. Het is dan ook niet voldoende om je rechten te beschrijven en je pen te slijpen. Hier past een waarschuwing. Pas op voor jeugdzorg. Juist als je je rechten kent, willen ze je nogal eens dwarszitten, want dan schilderen ze je af als querulant (die “dús” zijn kinderen niet mag zien).

Maar uiteraard is het belangrijk de rechten die je hebt goed te schilderen. Daarin blijven anderen nogal eens in gebreke. In het programma van John van den Heuvel Das je recht ‘wist’ een blijkbaar erg onervaren juriste dat je klachten over Bureau Jeugdzorg bij het Advies en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) moet deponeren. Niet doen hoor. Die buigen alleen maar voor jeugdzorg. Klachtencommissies kun je rechtstreeks benaderen. Als je daar hulp bij nodig hebt kun je na het lezen van het boek van Truus Barendse nog altijd haar organisatie Kinderen, Ouders, Grootouders bellen voor hulp. Dan krijg je te maken met mensen die er echt verstand van hebben en geen illusies verspreiden.

Maar mensen als Truus, en ook Jan Hop en vele andere deskundigen en activisten in de jeugdzorg laten ze in de media liever niet te veel aan het woord. Net als het AKJ waaien de media liever half met de terreur van dat soort organisaties mee. We moeten nog zaken met ze doen zei de hoofdredactrice van Stichting Stiefgezinnen Nederland een half jaar geleden tegen me toen ze mijn boek toch maar niet wilde recenseren. Dagblad Trouw vindt het boek van Truus wel erg eenzijdig en zag af van het plaatsen van een interview met haar.
Nou dat eenzijdige vind ik meevallen. Ze erkent dat er ook wel eens wat góed gaat, daar bij de jeugdzorg.

Hier meer over het boek
Hier het programma van van den Heuvel
Alles over jeugdzorg op joepblog
meer over de AKJ

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “jungle van de jeugdzorg”

 1. Kritiek op de jeugdzorg wil men in Nederlandse media vrij snel in de doofpot stoppen, met uitzondering op de zaak savanna, het meisje van nulde, rowena rikkers en andere delicten waarbij de jeugdzorg faalde het kind in kwestie in bescherming te nemen.
  Truus Barendse is mijns inziens een dappere rebel die op de arrogante jeugdzorg kritiek durft te leveren.

 2. De zaken die je noemt zijn misschien wel in de publiciteit kunnen komen omdat in deze gevallen jeugdzorg als instituut er een zeker belang bij had.
  Deze zaken toonden zogenaamd (let wel zogenaamd) aan dat de jeugdzorg zich te afwachtend opstelde. Sindsdien is hun macht en omvang aanzienlijk vergroot.

 3. Eenzijdig? Ik heb het boek met veel belangstelling gelezen en het gehele traject met de Raad voor de Kinderbescherming en opgelegde OTS-maatregel door kinderrechter bij een ‘vechtscheiding’ waarbij duidelijk de moeder de omgang tussen dochter en vader frustreert (11/1/2010 uitgesproken).

  Eenzijdig? Ik zou heel graag in discussie gaan met mensen die kunnen beweren dat e.a. eenzijdig is. Mensen die dit beweren hebben dit a. nog nooit aan den lijve ondervonden (vaders die door ex-vrouw aangepakt worden), b. zijn vrouw of c. verdienen een goede boterham in de BV Hulpverlening.

 4. Nou, petje af voor degene die dit boek hebben samengesteld,zoveel energie ingestoken en durven laten te laten uitbrengen

  Weinig mensen weten wat OTS en UHP inhoudt tot hun kind door een leger aan politie en hulpverleners van de schoolplein of van de vrouwenverblijf of gewoon van huis (met een grote machtsvertoon)worden ontrokken aan de ouderlijke gezag.En over 3 weken later krijg te lezen dat je naar de rechtbank moet .(in die tijd moet je geluk hebben of je een advocaat kan regelen,want alle advocaten werken voor JGZ en Rechtbanken,(eigen belangen vooropgesteld).Daar krijg je een show van rechtszaak tussen je advocaat ,Jeugdzorg en rechter. Ze doen allemaal alsof .Want Jeugdzorg gaat vooraf een uur met rechter overleggen (praten over hoe ze het straks zullen aanpakken met UHP en OTS ).Binnen 10 a 15 minuten ben je klaar.De rechter leest niet eens wat je heb overlegd,wat je vertelt hoort hij niet.In eens krijg je te horen dat rechter alles toewijst wat je voogd erom vraagt. Dan mag je naar huis,en mag je hopen dat je je kind nog binnen de eerst twee jaar een uur te zien krijgen kan. Niemand wil je spreken.Een leugenkanon gaat dan te werk. Van de Jeugdzorg,politie enz alle instanties volgen een voor een eengezind advies om je niet te helpen.Waar nodig dekken ze elkaar. Zelfs van de onnozele mensen krijg je te horen van : Ja ze moeten je kinderne beschermen,want je staat niet voor niet onder toezicht.Als ze zelf onder toezicht staan,dan piepen ze wel heel anders natuurlijk . Nog maals,een hele goede boek voor de mensen die op de vooravond van OTS staan.Lees het aandachtig en trek je eigen concluisie.

 5. Ik kan het alleen maar hardgrondig eens zijn met de kritiek op Jeugdzorg. Het is een criminele organisatie die met name onze kinderen een levenslang trauma bezorgt en alle rechten van de mens met voeten betreed en de kinderrechters spelen het criminele spelletje gewoon mee. Bureau Jeugdzorg beschadigt onze kinderen voor hun leven en daar zullen ze voor boeten, als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.