De wet heet in Nederland gelijk te zijn voor iedereen. In de praktijk is zij voor mannen veel harder dan voor vrouwen.
Filosoof Ger Groot heeft al eerder zijn nek uitgestoken over mannenzaken. Hij doet dat met verve, maar wel met enig defaitisme. Ooit was hij, met mij, de enige die publiekelijk struikelde over de uitspraak van Femke Halsema waarin ze opriep om mannen te discrimineren. Volgens hem waren mannen al teveel gewend om in de hoek getrapt te worden om hier nog op te reageren.
Nu belicht hij in Trouw de problemen die een kennis van hem ondervindt met het behoud van het contact met zijn kinderen.
De Nederlandse rechter raadde hem aan zich er maar bij neer te leggen: ’Wij kunnen niets voor U doen.’
Hij wist ook nog iets dat ik niet wist maar wel erg kwaad over kan worden. In Spanje worden mannen per definitie zwaarder gestraft bij huiselijk geweld dan vrouwen. Het feit dat je een man bent is een verzwarende factor. Daarbij vergeleken is Nederland nog niets. Hier worden alleen maar stelselmatig de cijfers vervalst zodat het lijkt of vooral vrouwen slachtoffer zijn. Met enige moeite kon ik op internet iets over vinden over de Spaanse situatie.
Het staat in België in de krant
Dossier Huiselijk geweld
Over die discriminerende uitspraak van Femke
Het artikel in Trouw is voor abonnees te vinden door in de digitale krant van vandaag te kijken en evt te klikken voor een downloadbare versie van het artikel.
Filosoof Ger Groot schrijft met regelmaat interessante artikelen in de Trouw. Echter, het schouwen en het benoemen volstaat heden ten dage niet meer.
Een ander artikel in dezelfde krant poneerde de stelling (door 2 filosofen) dat politiek Den Haag niet zonder de filosofie kan. Een beetje filosofie kan onnoemelijk leed en misschien zelfs wel een kabinetscrisis voorkomen, werd er gezegd.
In een commentaar schreef ik het volgende: Filosofie als het zoeken naar de waarheid is niet meer in de huidige politiek, niet meer in de civiele rechtsgang en niet meer in de media. De tragiek van onze tijd.
Andersom geldt hetzelfde. Welke filosoof voelt zich geroepen om naast het schouwen en het schrijven de mouwen op te stropen en er maatschappelijk werk van te maken?
Is een filosoof als Ger Groot klaar als hij de rechtsongelijkheid tussen vaders en moeders beschrijft? Einde commentaar.
De insteek lijkt mij duidelijk. Laat een ieder zich een spiegel voorhouden en zich zelf de vraag stellen of hij/zij werkelijk alles in het werk heeft gesteld ten behoeve van de kinderen.
Reacties van harte welkom.
Ha Henri,
Inderdaad. Ik was al van plan s te kijken of ik zijn mailadres kan vinden, maar nu hoef ik zelf geen tekst meer te maken en verwijs ik hem gewoon naar jouw commentaar hier.