Cookies

De opvoedingsverantwoordelijkheid van Wouter Bos.

……. ouderschap, waar het om vaders ging als een betrekkelijk irrrelevante pedagogische factor kon worden neergezet zonder wezenlijk verzet vanuit de opvoedingswetenschappen ….

Ergens in die zin, midden in een ingewikkeld wetenschappelijk artikel over vaderschap, onvoorwaardelijke opvoedingsverantwoordelijkheid en ouderverstoting, zat ik te schuiven met woorden en gedachten, toen een journalist van Metro me belde om te horen wat ík daar nou van vond van Bos en Eurlings. Het duurde even voordat ik door had dat ook Wouter Bos zijn politieke loopbaan een flinke duw opzij had gegeven om aan zijn andere verantwoordelijkheid, vader van een gezin met 3 jonge kinderen, toe te komen.

Dat is precies eigenlijk wat ik bedoel met onvoorwaardelijke opvoedingsverantwoordelijkheid.  Maar dan in de praktijk. Je hebt kinderen of je hebt ze niet. En als je ze hebt zijn ze net zo zeer op de vader aangewezen als op de moeder. Goed gezien van Wouter dus. Veel stemmen, vooral uit verbitterde feministische kringen menen echter dat je als vader per definitie niets goed doet. Dus dit zou ook wel weer niet deugen. Tante Cisca Dresselhuis door de bocht in het journaal.

Ach ja uiteraard kunnen ook ander motieven een rol spelen, maar voorop staat toch dat er een geweldig punt is gemaakt van vaderschap. En daar kan ik als vader alleen maar blij mee zijn.

Gaat Camiel nou ook kindertjes krijgen trouwens?

Wonderlijk gezicht is dat veel andere media over deze Wende dan geen váders aan het woord laten maar bij voorkeur een aantal verdachte emancipatietypes die eigenlijk het vaderschap nooit hebben willen zien. Laten we maar hopen dat de beslissing van Emiel en Wouter autonoom is genomen, los van de politieke context en ook een béetje los van hun vrouwen (die druk met elkaar hebben ge-sms-t naar het schijnt).  Dresselhuis vanavond bij Pauw en Witteman. Ik ga maar niet kijken denk ik.

Voor een grondige analyse bij ik-vader

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “De opvoedingsverantwoordelijkheid van Wouter Bos.”

 1. Beeldvorming. Wouter Bos kiest voor zijn dochter van zes. Boven het landsbelang. Boven een mogelijk premierschap. Boven superaandacht en imago. Ik deed het 23 jaar geleden ook. Zelfs nu nog wordt dit besluit niet begrepen en wordt ik om deze keuze zo nu en dan weggehoond. Not done. Halverwege de jaren negentig, Opzij, voorpagina. Met grote letters: ‘een baby, een nieuw speeltje voor de man’. Een jaar geleden in het nieuws: de helft van alle aangiften van incest heeft de bedoeling de omgangsregeling te frustreren. Nog steeds worden vaders ondanks de wettelijke gelijkwaardigheid aan moeders als niet relevant weggeserveerd. Moeders zouden wel uitkijken om aangifte tegen vaders te doen als zijnde een incestpleger, als er consequenties verbonden zouden worden aan dit frauduleuze gedrag. Kamiel en Wouter zijn niet de eersten die voor een gezinsleven kiezen. Ze vallen wel op, ze zetten wel de toon. Chapeau!

  1. Dat nummer van Opzij waar je het over hebt zit ook in mijn hoofd gegrift. Helaas heb ik het niet in mijn bezit, jij zeker ook niet?

   Verder mag je inderdaad hopen dat mensen als je voornaamgenoot Bos niet alleen opstappen uit de politiek maar ook via een politieke weg het vaderschap in al zijn onvoorwaardelijkheid gaan claimen.

   1. Ik heb hem nog ergens. Als ik hem vind zal ik hem je toesturen. Ik blijf even present met het genieten van het statement van Bos en Eurlings. Ik besluit even helemaal tevreden te zijn. Dit alles in de wetenschap dat we nog steeds onderweg zijn. Ik wil graag aankomen en realiseer me ook dat er nog een hele weg te lopen is.

 2. Ik laat de extreem feministjes graag voor wat ze zijn, moeilijke jeugd gehad door vervelende vader? of zelf geen kinderen heben?
  Waarschijnlijk een gebrek aan inlevingsvermogen om te weten wat het is nooit meer je kind te kunnen zien en als vader tegen talloze muren te lopen, van het niet-fubktionerende a.m.k (die het te druk heben met zeilbootmeisjes) tot de arrogantie van diegene, die weigeren te begrijpen, dat een kind de vader onthouden een zware vorm van kindermishandeling is.
  Apardheid in Nederland bestaat, daar kom je pas achter als je als gescheiden vader (omdat je ex een andere vent leuker vond…) te maken krijgt met een rancuneuze ex die haar kont afveegd met de omgangsregeling…ongestraft!
  Het zal instanties een zorg zijn als treiterende borderlinevrouwen jaar in jaar uit op een psychopatische wijze de vader trachten totaal kapot te maken en het kind als wapen gebruiken om haar ex te manipuleren.
  Gewillig laat het A.M.K en andere zogenaamde deskundige zich voorliegen door emotionele manipulatie van de dames in kwestie.

  GEEF DE KINDEREN HET RECHT (TERUG) MET BEIDE OUDERS CONTACT TE HOUDEN !!!!

  AMANDLA AWETU, WE SHALL OVERCOME

 3. De vergelijking met apartheid heb ik eerder gehoord. Maar het afsluiten met een originele anti-apartheidskreet geeft je terechte verhaal wel extra kracht. Dat is wel weer nieuw. Niet zeuren maar de strijd aan gaan!

 4. Nadenkend over hetgeen ik meemaakte sinds laten we zeggen zo de tachtiger jaren, kan ik welzeker een aantal conclusies trekken.
  De eerste is deze. Dat ondanks de zo kun je dat zeggen volgens de ggz althans, betere voorlichting sinds zo 2000; immers daarvoor werd al helemaal niet aan voorlichting gedaan voor gedupeerden en andere omstanders meestal de eigen partners-vaders;
  men letterlijk nog niets is opgeschoten voor de steeds groter wordende groep kinderen in de psychiatrie belandend of die er beland zijn met oorzaken door Gardner benoemd ook.
  Twee. Heb mezelf de vraag gesteld zoveel hoe het komt dat instanties, bijvoorbeeld de Raad Kinderbescherming, AMK, Jeugdzorg, doch ook de gehele hulpverlening zo kun je het wel stelen, totaal niet bereid blijken te zijn te melden als de risico’s bij gezagstoewijzing aan dan zulke vrouwen,
  gewoonweg bekend zijn en waren terwijl relaties zich melden in diezelfde hulpverlening.
  Als je de cijfers zoudt bekijken of trekken, zal blijken en dat zeggen de deskundigen, dat één van de kenmerken zou zijn van borderliners dat zij “slecht relaties kunnen onderhouden” bijvoorbeeld.
  Wat zoiets inhoudt in realtiteit dat zij wisselende partners hebben veelal; dubbele agenda’s erop na blijken te houden; volgaarne verwarring en chaos stichten al dan niet opzettellijk; en letterlijk zo staat in Duitse literatuur “gerne männer zum freschen haben”.
  Verreweg meeste relaties zulke zijn gedoemd te mislukken. Met of zonder kinderen maakt niet uit overigens. Ken er een aantal, waarvan de geachte dames aan alle kanten gelegenheid kregen en krijgen nog steeds volop om hun eigen kinderen te belazeren onder de plu van het rechtssysteem die niet aan enige waarheidsvinding wenst te doen, evenals letterlijk meldingen en aangiftes door eigen vaders van kinderen terzijde leggen ook.
  De ‘vervreemding’ van kinderen en het letterlijk planten van een verwrongen vaderbeeld nota bene,
  hebben in vele gevallen volkomen geflipte figuren als gevolg, dat is al gebleken en nog steeds staan die mensen tweede maker niet op als één blok om de broodnodige bescherming te bieden aan geborenen zelfs niet aan ongeborenen daartegen.
  Stemmen in dit land in juni.
  Nee.
  Zolang de’zogenaamde politiek inderdaad niets doet aan deze steeds groter wordende ernstige vorm van kindermishandeling waar instanties vaak en de hulpverleners zelfs aan meedoen nota bene, middels rapporten die niet kloppen, middels onterechte zwartmakerij door dat soort van vele vaders, zonder enige schaamte dan ook, en dan niet eens de fatsoensregels in acht nemen; niet eens beseffend dat zij het zijn die dat plegen, zolang….nee.
  En voor wat betreft de heer Bos, ach toch maar eerst zien dan geloven denk ik. Zeggen en niets doen zagen we nu al minstens vijftig jaren.
  En het gevolg zie je aan de afglijdende verrotte mentaliteit, empathyloze reacties van burgers en mensen, vergelijkbaar met borderlinegedrag zoals de schrijver van een kortgeleden verschenen boek onder andere, en dus aan ook het als schaapjes mekkerend over wat ze dan zien nee ik moet zeggen -denken te zien- wat wordt voorgeschoteld door politici en in de media…
  Een groene boom is geen rooie fiets.

 5. Wouter kiest voor het vaderschap? Volgende week is het 1 april…
  Pvda, voorheen partij voor de arbeiders heeft het plan om kersverse werkende vaders ipv de 2 luttele daagjes verlof te verhogen naar 10 dagen afgeschoten.
  Nu moet ik geloven dat Wouter zo pro vaderschap is?
  Ik schaam me diep, heel diep om stadsgenoot te zijn van Wouter.
  Met 8 jaar wachtgeld is het nogal gemakkelijk om je vaderschapsverlof op te nemen… toch Wouter?

 6. Ik geef je gelijk dat je niet kunt zeggen dat het bij de PvdA verder veel voorstelt voor vaders. En inderdaad heeft Wouter het relatief makkelijk. Dat wil echter niet zeggen dat het vaderschap geen rol zou spelen voor de keuze van Wouter. Ik geloof toch dat je hem daarin serieus moet nemen. Afin de toekomst zal het laten zien. Ik hoop dat er nog een keer een actualiteitenprogramma opduikt om eens te kijken bij het gezin Bos.

 7. Eén plantje heeft zijn blaadjes boven de grond uitgestoken. Een bijzonder plantje. Een plantje waarvan we dachten dat het niet meer bestond. Hoeveel struikgewas en onkruid er ook om heen staat, bescherm dit plantje. Geef het licht, zodat het kan groeien, en water op zijn tijd. Het begint met één plantje. Als wij dat plantje weten te beschermen, kan er stap voor stap ruimte komen voor meer. Verschuiven we de aandacht naar wat er nog allemaal mis is in de tuin, of dat dat plantje wel op de goede plaats staat, of in het juiste seizoen gepland is, of hoe het bemest moet worden, of maken we van de tuin een kinderspeelplaats, dan zou dat ene plantje wel eens kunnen verdorren, omdat we vergeten zijn waar het over gaat. Weten we nog wel waar het over gaat?

 8. Sjonge, best wel veel wijze, of peilende, gefrustreerde reacties allemaal. Lees voor het eerst dat Wouter Bos het om zn gezin zou zijn te doen.
  Ik had meer de impressie dat hij de eer aan zichzelf hield, na het deficit van de poltiek (geschuif met miljarden door multinationals via de lamme fiscus en zijn nek uitgestoken, bedonderd door de banken inzake prijsverlagingen enz). Ik zou de eert ook aan mezelf gehouden hebben. En dat uitgesproekn hebben. Kanniet beoordelen of het zijn gezin was (te weinig nieuws gezien)
  Maar ivm met “onze” zaak , gelijkwaardig ouderschap is het motief wel gunstig als dat de waarheid is. Eerlijk gezegd hoop ik dat iedereen hem een voetje geeft als gewezen poenhoofd van staat, door een half jaar geen premies zorgverzekeringen te betalen. Dat is hard geld dat doorgesluisd wordt naar producenten/fabrikanten zorg en steeds opgeschrpefd wordt tegen de recessieherstelpogingen in. Die opdrijvingen stoppen pas als de premies stoppen. Zoveel mogelijk mensen. Moeilijk? Niet echt. Niet moeilijker dan de negatieve effecten van toegeven aan premieverhogingen.
  Niet iedereen kan meedoen. Maar je raakt geen reisgeld kwijt, bijv. En verzekeraars krijgen het DAARVAN benauwd en doen water bij de wijn. En jij hebt een bak geld over waar je weer wat mee kan…. : een pretpark bezoeken met de kinderen (is nu erg duur).
  Of moeten we ons verzekeren tegen verzekeraars, voor de toenemend absurde eigen bijdrage???? Dat is toch van de gekke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.