Cookies

feminocentrisme op wikipedia

moeder alleen?

Wikipedia kent te weinig vrouwelijke bewerkers. Dat is een gangbare mening binnen en buiten de wikipediagemeenschap. Op zich valt op deze stelling weinig af te dingen vermoed ik. Alleen wordt het af en toe geformuleerd alsof het de schuld is van mannen. Voor deze schuldtoedeling zou enige, let wel énige reden kunnen zijn als die mannen zich erg antivrouwelijk gedragen, het tegendeel is echter waar. Wikipedia barst juist van feminocentrisch denken. Dit lijkt erop te wijzen dat mannen zich deze vorm van bevooroordeeldheid pro vrouw, eigen hebben gemaakt. Dit bleek me ook wel eens tijdens wikipediadiscussies.

Vandaag vielen me weer twee van deze POV-fragmenten (wikipediaans voor niet-neutraal) op.
Zo is weliswaar Huishouden in Wikipedia gedefinieerd als alle zaken en taken rond het leven in een huis, maar bij de voorbeelden worden slechts die klussen genoemd die in de regel nogal vaak door vrouwen worden gedaan, u kent het wel, afwassen en ramen zemen. Een klassieke fout overigens, waar ook de Verenigde Naties zich ooit schuldig aan maakten.

Een andere POV trof ik aan toen ik, dwalend via het Lemma Esther Vilar, op het lemma van de Duitse feministe Alice Schwarzer terecht kwam. Zij zou zijn grootgebracht door een alleenstaand moeder. Behalve dat het woord alleenstaand ten onrechte de indruk wekt dat ze haar dochter alléén opvoedde, wordt de status van de vader in het geheel níet genoemd. Welnu Alice werd vooral opgevoed door haar grootouders. De vader, overigens een vriend van haar moeder, heeft ze volgens mijn bronnen nooit gekend. In hoeverre dat laatste waar is blijft overigens de vraag. Maar een váder heeft ze ongetwijfeld gehad. Ook deze vader is ergens in de grote vaderdiaspora verdwenen.

Mijn wijzigingen aan het lemma huishouden
De vader van Alice Schwarzer

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “feminocentrisme op wikipedia”

 1. In bovenstaande blog gebruikte ik het woord feminocentrisme. Er had ook Gynocentrisme kunnen staan. De laatste term is meer geaccepteerd, maar minder herkenbaar of intuïtief aanvoelbaar. Een van de redenen is het bestaan van het woord feminisme.

 2. Ik vind uw voorbeelden zwak. In plaats van femino-/gynocentrisme kunnen deze voorbeelden net zo goed onder de noemer “fouten” of “onnauwkeurigheden” geschaard worden, lijkt me.

  Een val waar mannen tegenwoordig veel intrappen is neutraliteit, omdat het zo anders is dan het patriarchale denken waarmee ze opgegroeid zijn, aan te zien voor bevooroordeeling in het voordeel van vrouwen.

 3. Ha, fijn dat u ook hier reageert.

  Ik heb er op zich niets tegen als u de voorbeelden die ik noem fouten of onnauwkeurigheden noemt. Als ze maar rechtgezet worden.

  Wat dat betreft valt er nog heel wat te doen. Maar ik begrijp dat ik aan u een bondgenoot heb.

  In uw tweede zin ontbreekt het woordje “om” voor neutraliteit, waardoor ik even dacht dat u bedoelde dat neutraliteit een val is.

  Met tamelijk groot gemak kan ik het omdraaien:

  Een val waar vrouwen tegenwoordig veel intrappen is om neutraliteit, omdat het zo anders is dan het feministische denken waarmee ze opgegroeid zijn, aan te zien voor bevooroordeeling in het voordeel van mannen.

  Gezien het feit dat positieve genderdiscriminatie sinds jaar en dag door het feminisme wordt gepredikt is de stelling verdedigbaar dat er een verwarring is ontstaan tussen positieve discriminatie en neutraliteit.

  Ik moet overigens zeggen dat ik deze reactie van u aanmerkelijk interessanter vond dan de vorige.
  Mijn opmerking dat ik nieuwsgierig ben naar de reactie op de overige 263 blogs van mij mag u daarom van mij wat minder badinerend opvatten dan ik hem in eerste instantie neerpende.

 4. Dit is op Joep Zander weblog herblogden reageerde:

  Een post van 4 jaar geleden die nu ( zie mijn vorige blog) heel actueel is vanwege Het Atria/GLAM project waarbij een tour de force wordt gemaakt om nog meer feministische lemmaś toe te voegen dan er al zijn, ten koste van mannenlemma’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.