Cookies

männer-zeit

Männer-zeitung is een Zwitsers mannenblad waarop ik sinds kort met enige trots geabonneerd ben. Niet zo eentje als mens-health, maar een die het manzijn ook stelselmatig als thema aan durft te pakken. Met veel stukken over vaderschap en politiek.

Het eerste wat opviel in het nummer van deze maand was de folder die eruit viel. Een referendumoproep voor het afschaffen van de dienstplicht. Die dienstplicht is in Zwitserland nog exclusief voor mannen notabene.

Het hoofdartikel heet: Mannen moeten voor hun belangen opkomen. Het gaat over de “Onze man in Bern” die in de groene fractie opkomt voor een aantal mannenzaken. Mannenpolitiek is allang geen exclusief rechtse zaak meer. Vaak wordt die indruk gewekt door feministen die er baat bij denken te hebben dat ze mannenbewegingen als een vorm van facisme weg kunnen zetten. Dat gebeurde op een heel enge manier bijvoorbeeld in de film In Nomini Patris. Het is waar dat we het jarenlang exclusief van rechts moesten hebben, maar dat neemt niet weg dat veel mensen binnen de beweging links georiënteerd waren. Ook is het waar dat onder de behoorlijk rechtse regering van Jörg Haider in het andere alpenland Oostenrijk behoorlijk hard gewerkt werd aan het opheffen van vaderdiscriminatie. Zou Wilders er ook iets voor geregeld hebben? Ik vrees van niet.

Zeit für Männer, een tijdschrift voor mannen, zou ook in Nederland daar de tijd rijp voor zijn?

In nomini Patris. Een film van Myriam Tonelotto
dossier mannenbeleid
männer-zeitung

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “männer-zeit”

  1. Tsja het aanbod dus. En dan zag ik mens’health er nog niet eens zo snel bijstaan. Als je veel links maakt val je bij mij in de moderatie, dus dan verschijnt je reactie niet direct. Maar hier is het wel zinvol.

  2. Vele jaren heb ik tijdschriften uitgegeven op eigen initiatief. Mede daardoor kwam ik terecht bij Kluwer Publiekstijdschriften in de research voor nieuwe projecten. Dat was allemaal in de tijd toen het internet nog niet mainstream was.
    Nu is het dat wel en ik zou nimmer een special-interest tijdschrift in druk meer beginnen. Het geeft veel rompslomp, de productiekosten zijn hoog en de marges zijn smal. Waar mannen in comité iets te melden hebben, kunnen zij dat via het internet doen. Zoals bijvoorbeeld jij en ik, Joep.

  3. Hoi Maarten, leuk van je te horen hier. Je hebt wel voor een flink deel gelijk denk ik, hoewel het toch een heel ander gevoel is zo’n eigen tijdschrift. En dit tijdschrift Männerzeitung draait blijkbaar goed genoeg. Maar ja veel groter taalgebied plus nog wat fanaten zoals ik die ook Duits kunnen lezen.

    groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.