Cookies

Vaderschapsdiscriminatie

“Op een mooie pinksterdag” is volgens filosoof Ger Groot het aangrijpendste Nederlandse vaderlied. Het is het lied van “Vader is een nul en vaders is een hypocriet” en ’Vader is er enkel en alleen maar voor de centen/en de rest is flauwekul.’ Vaders hebben zich volgens Ger te laks gedragen onder de overheersende moedercultuur.

Een prachtig artikel van Ger Groot in de Trouw van afgelopen weekend rakelt stof op. Het artikel is een mooie bewerking van een lezing die Ger hield bij het symposium bij de uitreiking van de vorige vaderdagtrofee. Het geeft goed aan hoe moeilijk de positie van vaders is en hoe ze links en rechts als overbodig worden beschouwd, en hoe onterecht dat is.

Zelf gaf ik op het zelfde symposium ook een lezing, direkt na Ger nog wel. Daarin benadrukte ik de repressieve aspecten, de ontvadering, de vaderdiscriminatie. Als ik daar ter plekke een liedje aan had gekoppeld dan was dat wellicht Medea geweest van Joop Visser.

Hij kan z’n vader niet meer zien
Hij kan z’n vader niet meer horen
Hij kan z’n vader wel vergeten
Hij heeft z’n vader al verloren
Omdat z’n vader plundert
Omdat z’n vader moordt
En omdat z’n vader niet meer van ‘m houdt
Omdat z’n vader slecht is
Omdat z’n vader weg is
En gewoon omdat z’n moeder met een anders is getrouwd

Wat ook Ger dus vergeet is de bikkelharde vaderschapsdiscriminatie waarbij wetenschappers om het hardst roepen dat vaders er niet toe doen, extreem-feministen dat vaderschap slecht is en in de praktijk in elk gevecht het onder die condities onmogelijk blijkt om een onvoorwaardelijk vaderschap uit te oefenen. Of je nou feministisch aangepast bent of niet. Of je de helft van de zorg deed of niet.

Autoritatief vaderschap wordt als paternalistisch dominant en dus slecht weggezet. Als je daarvoor gáát liep je de laatste decennia een flink risico dat je vrouw opstapte met alle nare gevolgen van dien. In bijna de helft van de gevallen kon je het contact met je kinderen wel schudden. Maar ook de aangepaste mannen/vaders werden op den duur als compleet overbodig de hoek in geveegd. Vaderzijn bestond niet of was slecht. En autonoom vaderschap al helemaal niet. En die tijd is nog lang niet voorbij.

Natuurlijk ben ik het met Ger eens dat mannen zich wat minder slap op moeten stellen. Maar hij zou zich moeten beseffen dat kinderen een machtsmiddel tegen vaders zijn geworden. Dat klinkt heel erg en dat is het ook. Als maatschappij kijken we liever niet in die beerput van conflicten die zich rond kinderen afspelen. “Ze zullen het wel allebei schuld zijn”, en “waar rook is is vuur”.

Als er dan toch vuur is, laten we dat vuur in onze stem in onze harten spreken, laten we die toorn verkondigen. Laten we een einde maken aan vaderschapsdiscriminatie.

Het artikel van Gert
muziek bij vaderschap
Medea van Joop Visser; hele tekst

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “Vaderschapsdiscriminatie”

 1. Ger Groot: eerst googelen op: vaderdiscriminatie, jeugdzorg rotzorg, borderline, en gastenboek dwaze vaders.nl lezen, DAN pas oordelen kerel!
  Je kunt als vader voor een school of het huis van je ex gaan staan, om een glimp van je kind op te vangen omdat ex omgangsregeling ongestraft aan haar laars mag lappen, maar dan beland je in de cel, maakt kans op een straatverbod, of kan rekenen op een torenhoge boete.
  Percentsgewijs zijn het moeders met borderline die levens van anderen verzieken door te manipuleren en stroop te smeren op de monden van instanties.
  Doel: uit ziekelijke frustratie het contact vader/kind kapotmaken of onmogelijk maken.
  Ze zijn er tevens niet vies van om vaak vaders vals te beschuldigen van misbruik e.d.
  Ger groot zit binnenkort lekker bij de kerstboom met zijn kinderen, blind en doof voor de vaders (en kinderen!) die ten onrechte geen contact meer hebben.

 2. Ik was ook enige tijd activist binnen de gescheiden vaderschap beweging (2000-2003) zoals dat heet en het begrip vaderschapsdiscriminatie is mij uit die tijd dan ook zeer bekend. Ik werd het slachtoffer van een borderliner waar een psychopaat onder schuil ging. Met deze dame kreeg ik 3 kinderen.

  Jan Storms heeft een voor mij verhelderend boek geschreven over dit soort relaties: Destructieve relaties op de schop. ISBN: 978-90-202-0359-2 Iedereen die nog in zo’n relatie zit of die nog herstellende is van zo’n relatie kan ik dit boek aanbevelen. Wat uit dit boek bleek is dat er onder een borderliner eigenlijk een psychopaat schuil gaat waar je alleen maar heel hard van weg kunt rennen. Jammer dat het begrip psychopathie zo slecht wordt herkend binnen de psychiatrie en hulpverlening. Eigenlijk kennen we alleen de moordende psychopaat en niet de huis-tuin-en-keuken psychopaat waar er toch velen van rondlopen. Zij kunnen echter op geestelijk vlak zeker zoveel schade aanrichten als die moordende psychopaat. Het zijn eigenlijk een soort sluipmoordenaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.