Cookies

sinead

"She took my father from my life
Took my sister and brothers"

De CD Universal Mother van Sinead O Connor heb ik nu al heel vaak gehoord, platgedraaid en nagezongen (In this Heart, John I love you, Thank You for Hearing Me) en toch is bovenstaande tekst nooit helemaal tot me doorgedrongen. Eigenlijk beschouwde ik de CD als een ode aan het moederschap. Wat het overigens óók is. Maar het begint in het lied Fire on Babylon met een wrange aanklacht tegen Sinead’s eigen moeder die haar vader bij haar heeft weggenomen.

Maar was Sinead ook niet degene die haar eigen kinderen weer bezig was weg te houden van haar ex? Ja; Dat was het beeld wat ik van haar had. Een beperkt beeld. Als specialist op het gebied van ouderverstoting had ik wel wat wakkerder kunnen zijn. Sinead is een van de vele PAS (ouderverstotings)-kinderen die niet alleen zelf tijdelijk vervreemd raakte van haar vader, maar het probleem bovendien nog eens doorgaf. Heel gebruikelijk helaas. Ik ken het verhaal van Mylene, een van de eerste ouderverstotingsslachtoffers die met haar verhaal naar buiten kwam, die hierover verhaalt.

Toch zie ik zo zwervend op internet maar weinig mensen die dit verband leggen. Dus wat dat betreft ben ik niet de enige die dit pregnante voorbeeld zo maar dreigde te missen. Misschien komt het omdat bij het uitkomen van deze CD het verschijnsel Parental Alienation Syndrome nog maar nauwelijks bekend was. Je moet echt met de ogen van nu opnieuw kijken en luisteren.

Hoe besmettelijk het ouderverstotingssyndroom is werd me deze week weer een keer duidelijk in een gesprek met een kind-slachtoffer van loyaliteitsmisbruik. Ook daar werkte het door naar eigen kinderen, stiefkinderen, en veel meer; als een fragmentatiebom.

Het syndroom kan iemands leven zwaar aantasten. Niet uitgesloten dat de depressies van Sinead er ook alles mee te maken hebben.

Hoogste tijd om dit te stoppen. Zowel Sinead’s vader als de vader van haar kind Roisine (John Waters) hebben zich in dat kader flink geroerd.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xWAfiYyypeM]
voor de tekst
de depressies van Sinead
Dossier ouderverstotingssyndroom