Cookies

sinead

"She took my father from my life
Took my sister and brothers"

De CD Universal Mother van Sinead O Connor heb ik nu al heel vaak gehoord, platgedraaid en nagezongen (In this Heart, John I love you, Thank You for Hearing Me) en toch is bovenstaande tekst nooit helemaal tot me doorgedrongen. Eigenlijk beschouwde ik de CD als een ode aan het moederschap. Wat het overigens óók is. Maar het begint in het lied Fire on Babylon met een wrange aanklacht tegen Sinead’s eigen moeder die haar vader bij haar heeft weggenomen.

Maar was Sinead ook niet degene die haar eigen kinderen weer bezig was weg te houden van haar ex? Ja; Dat was het beeld wat ik van haar had. Een beperkt beeld. Als specialist op het gebied van ouderverstoting had ik wel wat wakkerder kunnen zijn. Sinead is een van de vele PAS (ouderverstotings)-kinderen die niet alleen zelf tijdelijk vervreemd raakte van haar vader, maar het probleem bovendien nog eens doorgaf. Heel gebruikelijk helaas. Ik ken het verhaal van Mylene, een van de eerste ouderverstotingsslachtoffers die met haar verhaal naar buiten kwam, die hierover verhaalt.

Toch zie ik zo zwervend op internet maar weinig mensen die dit verband leggen. Dus wat dat betreft ben ik niet de enige die dit pregnante voorbeeld zo maar dreigde te missen. Misschien komt het omdat bij het uitkomen van deze CD het verschijnsel Parental Alienation Syndrome nog maar nauwelijks bekend was. Je moet echt met de ogen van nu opnieuw kijken en luisteren.

Hoe besmettelijk het ouderverstotingssyndroom is werd me deze week weer een keer duidelijk in een gesprek met een kind-slachtoffer van loyaliteitsmisbruik. Ook daar werkte het door naar eigen kinderen, stiefkinderen, en veel meer; als een fragmentatiebom.

Het syndroom kan iemands leven zwaar aantasten. Niet uitgesloten dat de depressies van Sinead er ook alles mee te maken hebben.

Hoogste tijd om dit te stoppen. Zowel Sinead’s vader als de vader van haar kind Roisine (John Waters) hebben zich in dat kader flink geroerd.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xWAfiYyypeM]
voor de tekst
de depressies van Sinead
Dossier ouderverstotingssyndroom

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “sinead”

 1. Joep,
  Ik denk dat je nog wat dieper kunt graven. Ik denk namelijk dat er nog wat onder PAS zit namelijk gewetenloosheid. Je kunt naar mijn idee alleen maar je kinderen weg houden bij de andere ouder als je zelf gewetenloos bent. Ouders die gewetenloos zijn, zijn de niet zo bekende huis-tuin-en-keuken psychopaten. Het schijnt zo te zijn dat maar liefst 1 op de 20 mensen aan psychopathie leidt. Zoals ik het zie is psychopathie of gewetenloosheid erfelijk. Jan Storms heeft hier een duidelijk boek over geschreven met als titel ‘Destructieve relatie’s op de schop’.

  1. Hoi Thieu,

   Ik denk dat loyaliteitsmisbruik 9programmeren van PAS) vaak gepaard gaat met allerlei geestelijke afwijkingen. Toch vind ik dat niet de hoofdkwestie.
   De cruciale kwestie is dat onze westerse maatschappij dit soort mishandeling toestaat en bevordert.

   Ook verstoten vaders kunnen psychopaat zijn, het is zelfs niet uitgesloten dat er daarvan in de vaderbeweging een aantal rondlopen. Dat is echter nog geen reden om kinderen bij ze weg te houden.

  2. Enkele nuanceringen; Er zijn weinig mensen met een volledig ontwikkeld geweten. Een volledig ontwikkeld geweten impliceert tevens het uitdragen en het bewust zijn van een universeel waardensysteem. Een ieder weet dat dit vrij zeldzaam is.
   Het geweten kent vele stadia van ontwikkeling, lees hier ondermeer Kohlberg en Piaget op na. Het totaal ontbreken van een geweten komt enkel door een gestoorde ontwikkeling in het eerste levensjaar of door hersenletsel als gevolg van een ongeluk. In het eerste geval spreken we dan van een hechtingsstoornis die daar de directe oorzaak van is. Simpel gezegd het ontbreken van elke vorm van liefde – affectie- in de eerste levensfase. Dit is onherstelbaar.
   In het onderzoek naar PAS is het zaak ook deze ontwikkelingslijn van het geweten mee te nemen en in kaart te brengen. Het is van cruciaal belang in de duiding van elk afzonderlijk geval in het kader van re-integratie en/of behandeling.
   Een PAS-dader die als motief bijvoorbeeld het kind als bezit ziet kan al goede vorderingen maken met gerichte cognitieve therapie. In een ander geval is misschien een structuerende therapie het beste. In het geval van werkelijke gewetenloosheid dient het kind uit huis geplaatst te worden. In dit geval zijn vele ontwikkelingslijnen direct generationeel overdraagbaar.
   Het is een bekend gegeven dat mannen met een gebrekkig ontwikkeld geweten veelal de gevangenis indraaien. Vrouwen daarentegen terroriseren veelal hun sociale omgeving en beheersen dit kunstje tot in de finesses. Bij een scheiding belanden zij in een gespreid bedje. Dat is een maatschappelijk probleem, zoals Joep aankaartte.

 2. She took my father from my life oh
  Took my sister and brothers oh
  I watched her torturing my child
  Feeble I was then but now I’m grown
  Fire on Babylon
  Oh yes a change has come
  Fire on Babylon
  Fire
  Fire
  Fire
  She’s taken everything I liked
  She’s taken every lover oh
  And all along she gave me lies
  Just to make me think I loved her
  Fire on Babylon
  Oh yes a change has come
  Look what she did to her son
  Fire
  Fire
  Fire on
  Life’s backwards
  Life’s backwards
  People turn around
  The house is burned
  The house is burned
  The children are gone
  Fire
  Fire
  Fire on Babylon
  Oh yes a change has come
  Fire on Babylon
  Fire
  Fire, oh
  Fire, oh
  Fire on Babylon
  Oh yes a change has come
  Look what she did to her son
  Look what she did to her son
  Fire, haha
  Fire, haha
  Fire
  Fire
  Fire, aha
  Fire on Babylon
  Fire on Babylon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.