Cookies

Mannen; universiteit versus wikipedia

zandkastelen een vorm van mannelijke agressie?

Wikipedia is een mannenbolwerk. Hoewel het een volstrekt open toegang heeft, registratie is niet nodig, je kunt er direct zelf in schrijven, trekt Wikipedia weinig vrouwelijke schrijfsters. De universiteit trekt hoe langer hoe minder mannen. Die er wel rondhangen lijken zich te schikken in hun lot als grappige bijverschijnselen. “Tsja wij zijn niet zo bezig onze prestaties op te vijzelen, de vrouwen zijn veel beter.” reageerden de heren in het filmpje van nieuwsuur gisteren. Mijn promotor Louis Tavecchio weet het aan de vervrouwelijking van de academische cultuur, het weinig inspelen op de beweeglijkheid aan mannen.

Wikipedia bestaat tien jaar en heeft in Nederland zo’n zevenhonderdduizend artikelen opgeleverd. Een kwantiteit, maar ook in een kwaliteit waar Encarta en Winkler Prins hier en daar nog wat van kon leren. En dan het proces om zover te komen. Sla eens een overlegpagina open op Wikipedia en zie met hoeveel ijver soms over komma’s discussies gevoerd worden. Naast chagrijnige doorzeurdiscussies zitten daartussen vele interessante wetenschappelijke discussies. Kortom een bibliotheek vol aan informatie. En dan heb ik het nog niet over het doorklikken naar de Engelse versie met zijn miljoenen artikelen en de als heel degelijk bekend staande Duitse versie met ook ver over de miljoen artikelen.

Zelf vind ik het prettig op Wikipedia bij te dragen omdat de discussie er meer open is dan in de maatschappij….meestal. Jarenlang werd IRL het discours over huiselijk geweld bepaald door vrouweninstituten met mevrouw commissar Gerda Dijksman voorop. Daar kon je met geen argument tegenop. Het was gewoon de macht van het doordrukken. En dan zie je dat die macht van dat soort mensen op Wikipedia wat kleiner is. Dat je het daar nog over argumenten kunt hebben en ook gewoon op correcte manier wetenschappelijk onderzoek kunt aanhalen. Inmiddels zijn we zover dat overal in de maatschappij is doorgedrongen dat ook vrouwen zich schuldig maken aan huiselijk geweld.

Op het Wikipedialemma van de soroptimisten heb ik een keer een heftige strijd moeten voeren met de Nederlandse soroptimistenafdeling die vonden dat ze het recht zouden hebben om gewoon hun eigen tekst integraal er door te drukken. Academisch opgeleide vrouwen, juristen, het topje van de vrouwelijke beïnvloedingsmachine (categorie 1 NGO in de VN) bleken een wat malle opvatting te hebben over wat een encyclopedie is. Ook op de Duitse Wikipedia zag ik een paar vrouwen wat malle discussies voeren op lemma’s als vaderschap, mannenbeweging en ouderverstotingssyndroom.
Hoewel vrouwen op de Wikipedia dus niet zoveel macht hebben als daarbuiten komen lemma’s over feminisme en feministes goed, zeker niet negatief, uit de verf. Eigenlijk vind ik dat we ondanks alles nog te weinig aandacht besteden aan de mannelijke kant. In een van mijn vorige blogs gaf ik daar een paar voorbeelden van. Een paar lemma’s over bekende mannenorganisatiess en dergelijke ontbreken opvallend.

Het klinkt wat ruig, maar zou het kunnen dat mijn persoonlijke ervaringen in sociale wetenschappen en Wikipedia relevant zijn voor de beoordeling van wat er met mannen en wetenschap gebeurt?
Kan het zijn dat de mannelijke agressie ( in zijn goede betekenis) een mooie weg vindt in de bouw van dat prachtige kasteel dat een encyclopedie toch een beetje is?

http://s.nos.nl/swf/nieuwsuur_video_embed.swf?tcmid=tcm-5-964979

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “Mannen; universiteit versus wikipedia”

 1. Las net je berichtje in de kroeg op wikipedia. Interessant stukje 🙂

  groet uit Thailand, de vreselijke Waerth 😉

 2. Misschien heb ik het mis, maar uit je stukje proef ik zoiets als dat je behoort tot de groep van mensen die denken dat je Wikipedia gelijk kunt stellen aan een encyclopedie en ook de betrouwbaarheid even hoog is. Juist door wat je aangeeft, een te laag gehalte aan intelligente vrouwelijke medewerkers is ondanks de laagdrempeligheid is de inhoud gekleurd en minder (sekse)neutraal dan wenselijk is. Als er al gediscrimineerd wordt kun je het machogedrag noemen. Van feministen worden hun, al dan niet mooie, hoofden boven het maaiveld zonder pardon afgehakt bij wijze van spreken. Ik vraag me af hoe dat komt.

  Lees bij voorbeeld eens dit stukje uit begin 2009: http://webwereld.nl/nieuws/54617/coup-bij-wikimedia-nederland.html

  Verder niets dan lof voor je blog en het vermelden in [[WP:K]]

  1. Ja inderdaad Wikipedia is een encyclopedie. Mag ik misschien opmerken dat je blijkbaar behoort tot de mensen die denken dat wikimedia een hierarchische relatie heeft me wikipedia?

   Verder ben ik erg voor een vergroting van het aantal vrouwelijke medewerkers. Intelligente al helemaal.
   En welke feministes zijn hier het hoofd afgehakt, of gaat het nu weer over wikimedia?

  2. Uiteraard met veel waardering voor jouw werk ook. En voor het feit dat je het voor vrouwen opneemt. Dat hebben wij als mannen dan ook wel weer, waarmee ik ook een beetje voor mezelf spreek hoop ik.

 3. Ik erger mij kapot aan de reclamespotjes tegen huiselijk geweld, waar de mannel ALTIJD per definitie de aanstichter en agressor zijn, dat mannen mishandeld worden is kennelijk een taboe.
  Ik heb het dan over geestelijke mishandeling door psychopatische borderlinemoeders die er niet vies van zijn hun ex kapot te manipuleren of vals te beschuldigen van bijvoorbeeld misbruik van een kind, dan ben je als man gruwelijk de klos, ook al blijkt dat je onschuldig bent.
  Tevens erger ik mij aan die (veelal) Zweedse kinderfilms op zednet, waarbij de mannen en vaders altijd de sukkel zijn en dombo-gedrag vertonen.

  Daarnaast moet reclame-codecomissie als voor de zoveelste keer een man als sukkel neergezet word in een reclamefilmpje.

  Een man is immers meer dan een domme wandelende zak met zaad die slechts moet fungeren als werkpaard om de firma “het gezin” draaiende te houden.
  Vrouwen mogen ongestraft hun billen afvegen met de omgangsregeling na een scheiding, waardoor kinderen hun vader nooit meer mogen zien…….

  1. Ja, goed gezegd Hendrik. Ik ben zo’n loyale vader die te kakken wordt gezet door een moeder die zelf geen andere invulling voor haar leven kan vinden dan haar ex maar via de kinderen zwart te maken en te vernederen.
   Zaterdag stond er weer een stukje in de Volkskrant ‘Huishoudelijk geweld hakt erin bij kinderen’. Aan alles wordt gedacht behalve dat de moeder ook de dader kan zijn door de kinderen te verwaarlozen en de goed willende zorgelijke vader op valsemanier buitenspel te zetten. Alle kanalen bij hulpinstanties zijn zo diep ingesleten dat bij voorbaat de kinderen bij vader weg worden gehouden terwijl de kids het meeste leiden onder het verwijtende slachtoffer Moeder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.