Cookies

volkstribunaal

Mijn beeld van de moderne inquisitie

De laatste dagen wil ik voortdurend meer schrijven en tot me nemen dan ik aankan. En daar raak ik een beetje van buiten adem. Vandaar hier even een kleine hyperventilatie. Belangwekkende opmerkingen en notities over de laatste dagen in “onze rechtstaat”.

Ik zie aan de bezoekcijfers van mijn blog meestal het eerst dat er weer wat met Joris Demmink aan de hand is. In de mainstream-media zie of hoor je weinig. Maar internet staat er bol van. Dat leverde de vorige blog op. En dagen van 600 blogbezoekers.

Maandag kwam het officiële rapport van de commissie Samson uit.
Leuk die excuses van jeugdzorg, maar ze hebben wel eerste het hele onderzoek proberen tegen te houden. Een aantal wetenschappers klaagt inmiddels erover dat de meest kritische opmerkingen gewist zijn. Dat gaat dan over die tegenwerking van de landelijke jeugdzorgkoepel. De onderzoekers hebben hun eigen rapport op internet gezet. De onderzoekers, waaronder de eminente professor Ijzendoorn, klagen er ook over dat de commissie Samson niet scherp kijkt naar de structurele oorzaken.

Als wetenschapper zou ik nu het rapport van de commissie Samson en dat hele onderzoeksrapport moeten lezen. Maar echt… even niet. Ik vrees dat zelfs die kritische collega-wetenschappers het nog te licht en simpel zien.

Een beter zicht op de werkelijkheid komt van advocaat Oude Middendorp uit Enschede. Oude Middendorp staat een slachtoffer uit Enschede bij van misbruik in jeugdinstelling Alexandra in Almelo. Er zou sprake zijn van chantage en druk op de ouders. Hee ken ik dat verhaal al niet van jaren geleden van Jan Hop, of was dat een andere instelling. Want er zijn er meer waar het zo gaat.

Wat extra doorsteekjes waren te zien in de verhalen in het Algemeen Dagblad over weer nieuwe aantijgingen tegen Joris Demmink. Zelfs ík kwam op het punt om te denken dat dat gewoonweg niet waar kán zijn. Een justitieambtenaar die een moordenaar het land uitsmokkelt….

Een goede blik op de werkelijkheid kun je ook krijgen als je in de huid van andere ouders kruipt. Neem Judith Leenders en Ron Nienhuis. Uit hun verhaal blijkt heel duidelijk hoe de misstanden in de jeugdzorg verweven zijn met die in de rechterlijke macht. Defacto kan jeugdzorg haar belangen er bij de rechter gewoon doordrukken. Wraken helpt niet want dan wordt je raadsman buiten de rechtbank gehouden. Ook een zaak van Jan Hop trouwens.

Tussen Demmink en die verkrachting op een kamertje in een jeugdzorginstelling zit het verband van bovenstaande verhalen. Ik heb dat nu nog maar een klein stukje uitgelegd. Ik ga daar meer over vertellen. Bij stukje en beetje zal ook dat eens boven water komen. Ik begin te geloven dat dat niet meer is tegen te houden.

Jose van Rijn startte een petitie om de staat te dwingen onderzoek te doen naar de misstanden rond Demmink. Mooi, goed idee, behalve dat je de staat in deze geen onderzoek meer kunt toevertrouwen. Daarvoor is alles al teveel verziekt en doordrongen van machtsmisbruik. Daar moet je dus iets anders voor verzinnen. Daar waren we het ook snel over eens. Nu is ons uitgangspunt om te streven naar een soort Russell-tribunaal.

We kunnen ons, terecht, geen maatschappij voorstellen zonder rechterlijke macht. We zijn er eigenlijk op dezelfde manier van afhankelijk als die banken die ons oplichten. Ze pikken miljarden, maar we kunnen niet buiten ze. Dus dokken maar belastingbetaler. Rechters en andere justitieadepten gaan zich te buiten aan extreem machtsmisbruik, maar ja wat moeten we zonder ze…. Dat was ook een beetje de reactie van Rieke Samson op de kritiek van de wetenschappers. We kunnen niet buiten Jeugdzorg Nederland… zij moeten de veranderingen doorvoeren…..Jaja…

Wat we dus hard nodig hebben is een soort overgangsprogramma. We moeten het zootje integraal aanpakken, maar ondertussen hebben we een maatschappij draaiende te houden. Hoe doe je dat. Er zijn er die ons zijn voorgegaan. Het is cruciaal om hier zicht op te hebben. Sommige sleutelpersonen die in principe aan onze kant staan spreken zich onvoldoende uit omdat ze bang zijn voor de chaos.

Jaren geleden droomde ik al eens van een soort omgekeerde inquisitie op het marktplein van Zutphen waarbij een bij mij en Jan Hop zeer bekende soroptimistenrechter op de brandstapel kwam met behulp van een soort volksgericht. Ach ja zo moet dat natuurlijk niet precies. Maar het geeft de radeloosheid weer als je geen functionerende rechterlijke macht hebt. Een rechterlijke macht die vooral haar eigen broek en rok omhoog houdt. Nu een serieuzere variant dus. Gewoon een net, maar streng en strak tribunaal. Wie wil ons helpen dit uit te werken. Voer de discussie. En teken alvast die petitie dus!!


Chantage Alexandra

Al in 2001 problemen over sex in Alexandra (zie ook website Hop burojeugdzorg.nl contactjournalen Alexandra)
Kritiek wetenschappers op Samson
Dossier rechtersdictatuur met een video over de zaak Leenders/Nienhuis
Teken de petitie
Lees ook het blog van Jose

schoutenweg 41 Deventer

6 antwoorden op “volkstribunaal”

 1. Beste Joep,

  petitie ondertekend, bedankt voor je integere blog en de aandacht die je op deze misstanden vestigt.
  Ik weet helaas uit eerste hand dat de aantijgingen maar al te zeer kloppen ( en dat zit dan in de commissie Samson……), maar geloof er geen ruk van dat deze hooggeplaatste kindermisbruikers ooit voor het gerecht zullen worden gedaagd. Dit moet en zal onder het tapijt geveegd blijven, tot in de hoogste regionen ( vreemd he, dat men in de Verenigde Staten wel durft demonstreren). Niet voor niets (be-)dreigt de AIVD/BVD eenieder die voornemens is om ruchtbaarheid aan ook maar de kleinste waarheden hierin (of in andere gevoelige “staatsaangelegenheden”) te geven. En die dreigingen zijn niet mals….. Als je wilt, kan ik je met degene in contact brengen die hierover alswel over de commissie Samson (alsmede het koningshuis) de beste inside-information heeft/kent ( je weet me wel te bereiken via LinkedIn of via hier). En anders verwijder je deze reactie maar, haha.

  Vriendelijke groet, Rebekka Engels.

 2. Hoi Rebekka,

  Wat betreft dreigingen neem ik een voorbeeld aan Adele van der plas in de hoorzitting in de States. Haar werd gevraagd of ze, net als de anonieme getuige, wel eens werd bedreigd. Ze twijfelde even hoe ze dat in het Engels wilde vertellen. “I’m not available for that” Zo moet je dat doen denk ik. Voor zover dat al niet enigszins mijn houding was neem ik in ieder geval een voorbeeld aan haar.

  Ik heb indringend notie genomen van de rest van je tekst.

 3. Hoi Joep,

  Persoonlijk vind ik het stuk niet te lang hoor. Het is ook vrij moeilijk om dit soort misstanden in een paar zinnen te verwoorden.
  Volgens mij is dit rapport alleen tot stand gekomen om de gemoederen te sussen. Er is een onderzoek geweest, er worden excuses gemaakt dus is het opgelost. Ik heb het rapport ook (nog) niet gelezen maar wat mij opvalt is dat in de stukjes die ik erover gelezen heb vooral de nadruk gelegd wordt op het misbruik van de jongeren onderling en niet zozeer van de hulpverleners.
  In de jaren zeventig heb ik al van een vriendin die een aantal jaar in de jeugdinrichting van Rekken heeft gezeten ( nu een TBS instelling) gehoord dat het een hobby was van de dienstdoende psychiater om de meisjes te misbruiken. Volgens hem hadden hun problemen te maken met hun seksualiteit en hij was daar tenslotte om ze met hun problemen te helpen. Over Rekken is er naar mijn weten nooit iets naar buiten gekomen maar ruim 20 jaar later wel over Zetten. Zolang de oorzaak van deze ellende die bij jeugdzorg zelf ligt niet benoemd mag worden, zal er geen verandering komen in deze situatie.
  Je ziet dat ik zelfs mijn reactie niet kort kan houden 😉

  Ps Bedankt voor het promoten van de petitie en zelf mijn blog op je site.

  Groetjes,

  Jose van Rijn

 4. Een tijdje geleden vroeg ik een 1eKamerlid en rechter:

  Edelachtbare mevrouw Quik-Schuijt,
  Zoudt u willen zeggen wat uw antwoord is in het volgende geval?
  Stel, u hebt 2 kinderen van 10 bij u (of kleinkinderen) en behoeft ijlings een oppas voor een werkdag maar iedereen is ongelukkig genoeg op dat moment bezet en kan u niet van dienst zijn. Toevallig is er vlakbij alleen een kennelijk kindvriendelijke man beschikbaar die zich voorstelt als Joris Demmink (geen dubbelganger) Zoudt u de kids daadwerkelijk aan de man toevertrouwen zonder verder toezicht ? Met vriendelijke groet,
  ***.
  Ikheb geen antwoord gekregen.
  Maar als er over nagedacht is in de goede zin, is er wat gewonnen.
  Erger vind ik de doodzwijgcultuur,die door het rechtsbestel (on)willekeurig gestimuleerd wordt en zo beschaafd ‘ doofpot’ wordt genoemd. Alleen riskante pedo’s e.d. hebben belang bij dat soort doodzwijgen.
  Het is een puur landsbelang om met open vizier voor een integer Justitiebeleid te zorgen en als dat niet lukken zou, dan moet het maar volgens het procede ‘dieven met dieven vangen’.
  Ik vind niet dat je dat aan de VVD kunt overlaten, die nu ineens haast lijkt te maken met corruptie-bestrijding (Curacao bijv.),een factor die ervoor gezorgd heeft dat we de huidige Justitiechefproblemen hebben tot in de USA toe. Of andere partijen die hun ogen toe deden, zoals de CDA met JP Balkenende aan het hoofd.
  De haast die de VVD toont heeft te maken met het ‘veilig stellen’ van het kabinet in wording en daarmee met het ‘bedrijvenkabinet’ waarvan ons Kabinet een gezicht moet worden.
  Men vergeet licht dat veel ambtenaren inclusief de corrupte, meegegaan zijn naar het bedrijfsleven tijdens de privatiseringsperiode.
  U begrijpt wat ik bedoel. Het Kabinet fungeert als firewall.

  Een ‘burgertribunaal’ werkt als daarin
  1. De benoemingsprocedure van Pieter Cloo helder wordt. WOB toepassen mogelijk?
  2. Voormalige ambtenaren die een rol speelden bij Demminks benoeming,
  meegenomen worden.
  3. Een herstructurering van de Rechtspraak gericht is op een laten we het noemen, JIa, Justitiële Integriteits autoriteit, waarin beproefde mensen zitten van 100% respectvol gedrag.
  Het probleem is alleen: wie is de eerste die dat leidt, gekozen door ‘internen’ of een panel met o.m. ‘internen’?, een rechter die ieders waardering heeft?
  4. De communicatie zuiver en eenvoudig gehouden wordt (een redelijke tekstlimiet aanleggen werkt heel direct)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.