Cookies

praat-je over jeugdzorg en socialisme?

De Russiche Jonge Pionier Morozov die volgens de (mytische?) overlevering zijn vader zou hebben verraden aan de communistische staat. bron wikipedia

Zucht. Precies dertien minuten communicatie met een communicatiemedewerker van de SP-kamerfractie. Mijn eigen partij. Het was best een zinvol gesprek, maar ik moet moeite doen het onderwerp te beperken tot de communicatie an sich. En me niet kwaad maken als ik na kamerlid Kooiman en ex-kamerlid Langkamp ook nog  Quik-Schuijt en Meulenbelt te berde breng. Met deze laatsten kan ik zelf ook niet communiceren. Eigenlijk vooral omdat ze de bui al voelen aankomen en ook niet meer met mij willen communiceren, omdat ik in hun ogen kwaad ben. Ja en?

Nu ging het over de communicatie van iemand anders met de SP-fractie. Niet netjes genoeg en dan wordt de toegang geblokkeerd. Geen communicatie. Ik snap het en ik snap het niet. Een gedachte blijft overeind. Er is eigenlijk geen communicatie meer mogelijk tussen de mensen die zich hard maken tegen de misstanden in de jeugdzorg en rechtstaat enerzijds en volksvertegenwoordigers anderzijds.. De frustratie is te hoog opgelopen. Zelf trek ik me ook liever op mijn weblog terug dan om te proberen de diverse SP-dames iets duidelijk te maken. Tsja en er komt veel terecht en langs op mijn weblog maar Kooiman en Langkamp komen hier dus nu terecht, maar vast niet langs.

Met de SP is het soms makkelijker, maar ook moeilijker communiceren. Ze zijn gevoelig voor misstanden maar ook gevoelig voor meer staat voor kinderen. Meer geld in de jeugdzorg. “Ja maar we moeten de nodige zorg toch niet beknotten omdat er ook misstanden zijn” Dat zo de hengelbereidheid naar  kinderen waar wellicht nog wat jeugdzorg aan kan worden toegevoegd groter wordt dringt niet door.. Dat meer jeugdzorg de afgelopen jaren gewoon heeft geleid tot minder welzijn voor kinderen is voor de SP blijkbaar nog steeds niet doorgedrongen. Ondanks de toch verontrustende signalen van de commissie Samson, extra risico op seksueel misbruik. Alsof het niets is.

Sommige mensen wijzen op de oude leninistische gedachtengoederen die de SP mogelijk parten zouden kunnen spelen. En inderdaad de gelijkenissen met het verhaal van de Russische jonge pionier Pavlik Morozov borrelen wel eens bij mij boven. Er zijn denk ik wel een paar verbanden. Maar ook een paar verbanden niet.

Verder zou de SP zich kunnen realiseren dat goede banden met het veld soms aardig kunnen zijn (Kooiman en Langkamp komen uit de jeugdzorg, waarschijnlijk zijn veel SP-leden werkzaam in de jeugdzorg) maar ook een kritisch oordeel in de weg kunnen staan.

Ik heb per saldo goede hoop dat dit korte gesprek zin heeft gehad.

Wikipedia over Morozov

Elke post op dit blog heeft een aantal Tags. Een daarvan is Anja Meulenbelt. Ter gelegenheid daarvan nam ik zelf nog eens al mijn blogjes door die iets te maken hebben met Anja. Ik vond daar zulke juweeltjes tussen zitten dat ik u die exercitie ook durf aan te bevelen. leest!

schoutenweg 41 Deventer

6 antwoorden op “praat-je over jeugdzorg en socialisme?”

 1. Joep
  Dat contact met regeringsvertegenwoordigers uiteindelijk leidt tot stuctureel (meer en meer) negeren van die “”lastpost”” is mij uit eigen ervaring (intensief casemanagement) bekend. Dit ondanks de werkelijke realiseerbare besparingen, niet te spreken over de betere inhoud die daarvan een gevolg zal zijn, die een efficienter inzetten van welke vorm van hulp (inclusief raad, jeugdzorg enzovoorts) dan ook.
  Ook regeringsvertegenwoordigers doen er het zwijgen toe, structureel. Maakt niet uit vertegenwoordigers van origine zijn.

  Ik ben het met je eens dat niets, maar dan ook niets, het nietsdoen van regeringsvertegenwoordigers inzake schade veroorzakende achterwege blijven van verantwoord handelen van jongeren in onze samenleving, rechtvaardigt.

  Dus we zullen nog wel een tijdje strijd moeten leveren vrees ik.

 2. Beste Joep,
  Waardering voor je blog. Toch even een paar opmerkingen:
  – Bij mij beantwoord Nine ook geen stukken meer: ik heb ooit geprobeerd met haar in gesprek te gaan over het (negeren van) wetenschap in de jeugdzorg. Zij antwoordde toen met de foldertaal van BJZ en zinnen als: ‘niet BJZ maar de rechter plaatst kinderen uit huis’, ‘er wordt altijd samengewerkt met ouders’ en ‘een beslissing tot YHP wordt altijd in een team genomen’ . Op de vraag van mijn zijde dat dit ’team’ vaak bestaat uit mensen die het kind nooit gezien hadden en géén onderzoek gedaan had, vond zij niet erg… ze blijft er zelfs bij, gezien haar stukken op de SP-site, dat men moet UHP zónder indicatiebesluit en dan liefst voor onbepaalde tijd. Ik ben niet de enige op wie zij dan niet meer reageert, zie ook dit verhaal met een andere ouder-ondersteuer in Jz-kwesties: http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/05/nine-kooiman-sp-beantwoordt-geen-vragen.html .
  – Je hebt het over de mogelijke last van Lenin bij de SP, misschien was het juister om even te wijzen op de vorige naam van de SP: ‘Kommunistische Eenheidsbeweging Nederland, Marxistisch Leninistisch’ / KEN-ML. De naam is veranderd, de mensen en mentaliteit is gebleven.
  – Juist gezien het feit dat de heksenjacht op kinderen onbeperkt door gaat, steeds nieuwe zaken vinden om maar méér kinderen UHP (zie de ‘PoppenVilla’ die gelukkig gesloopt is (zie: http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/10/meer-nieuws-over-de-poppenvilla.html) en over de heksenjacht; en http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/11/de-heksenjacht-op-onze-kinderen.html en http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/11/exit-poppenvilla-maar-de-meldcode.html
  Nu moeten leraren, intern schoolbegeleiders, verpleegkundigen en artsen ingezet worden om maar te ‘melden’ als er een vermoeden van kindermishandeling zou zijn… het moeten er 3-5 per schoolklas zijn….
  – Vreemd is het toch dat ouders zelfs naar het buitenland gaan om de Nederlandse ‘jeugdzorg’ te ontvluchten en dat in het buitenland blijkt dat kinderen normaal functioneren die in Nederland in de gevangenis (‘jeugdzorg plus’) zouden moeten zitten.
  Ook is het vreemd dat in Zeeland het aantal UHP met 50 % daalde dank zij een instelling die gewoonweg wél naar ouders luistert terwijl in de rest van Nl het aantal UHP maar blijft stijgen dank zij ‘jeugdzorg’.. ‘op naar de staatsopvoeding’ naar kommunistisch model…. en dit verklaart geheel de houding vand e SP: wij dulden geen tegenspraak, wij zijn niet geïnteresseerd in alternatieven en al helemaal geen inspraak van ouder-ondersteuners.
  Juist het bestaan van BJZ bewijst dat ouders op voorhand al als onmondig, dom, achterlijk worden beschouwd: BJZ moet het voor u zeggen, ouders kunnen niet zelf hulp zoeken als zij dat nodig vinden…Voor medische zaken kunnen ouders dit toch ook? AFSCHAFFEN dus dat hele BJZ!

  Drs. N.J.M.Mul (ouder-ondersteuner in Jz-Kb zaken)

 3. Helaas grijpen ook scholen en andere instanties nog steeds naar het redmiddel ‘jeugdzorg’. Vandaag ving ik een gesprek op tussen de overblijf coördinatrice en een overblijfkracht over de verbale mishandeling van een oma tegen haar kleinkind. ‘Mocht dit weer gesignaleerd worden dan moet vooral meldpunt kinder-mishandeling worden ingeschakeld want dit kan echt niet.’ Als ik dan (met kokend bloed) tegenwerp dat wat jeugdzorg doet helemaal niet kan dan wordt het eerste argument weer aangehaald. ‘Wat oma doet dat kan echt niet.’ Volgens mij kan je beter verbaal mishandeld worden door je oma dan een groot risico lopen op seksueel misbruik bij jeugdzorg, maar het dringt gewoon niet door. Het zou beter zijn als deze instanties op hun achterste benen gingen staan om te eisen dat jeugdzorg wordt verbeterd en zijn taken naar behoren gaat uitvoeren i.p.v klakkeloos kinderen overhandigen aan deze kinder- mishandelaars, die ongetwijfeld ook wel eens iets goed doen maar meestal meer (blijvende) schade berokkenen.

  1. Hai José!,
   Ik denk dat de druk van BJZ en RkB op kinderen ‘aanzuigen’ vermindert wanneer hun salarissen bijgesteld worden naar beneden.
   Kwalitieit gaat dan omhoog omdat meer gemotiveerde mensen het salaris secundair vinden aan de inzet waarvoor ze betaald worden. En meer kwaliteit is ook meer eer en integriteit. Dat laatste is een hoofdzorg voor de SG Jusitie (“Eindbaas”), nu dhr Cloo (opvolger #Demmink) , voorgedragen door Opstelten (min. veiligheid enz.), allemaal VVD (bedrijfsbelangen, incl ‘privezaken’…..!).
   Ergens anders aangrijpen is vechten tegen de bierkaai/gerommel in de marge.
   Het ‘past’ ook ‘mooi’ in de ‘bezuinigingsgedachte’ van de aev bedrijfskabinetten… dus gewoon aan de juiste (media-) bellen trekken.

 4. Als jeugdzorgers een brij van verbale mishandeling via schijnrapportages over ouders, en daarmee ook over kinderen, uitstorten hoor je er niemand over ( Nou ja jij en ik en nog een paar mensen die de klok nodeloos luiden).

 5. Jean-Claude Picard in “Startrek”, over een waarneming van vijandigheid: “niet-communiceren is dat altijd.”
  Ik ben het daarmee eens. Ongeacht of iemand bang is om te communiceren en daarom niet-communiceert: het komt vijandig over en is daardoor laakbaar. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn angst als ik om die reden niet-communiceren zou. Een extreem voorbeeld: #Demmink .
  ‘Bedrijfdstechnisch’ kan die man ‘binnen de lijntjes’ gedraaid hebben, moreel vond ik zijn verzwijgen desastreus voor de integere ontwikkeling van instituten als de RkB, Raad vd Kinderbescherming (werkelijk, ik moet dat laatste woord eruitpersen) en (o.m.) Jeugdzorg. En #integriteit is de spil van Bescherming, Zorg. Aan een hoop werkers in het veld zal het niet liggen, ondanks de leiding. Maar de regels…
  Waar het zo begeerde geld en meer aan vast zit.
  Dus leg gewoon bondig en helder het lange termijn effect van regels voor t.a.v. het geld en welzijn, van bepaalde keuzes want dat is het ‘dieven met dieven vangen’: daar kan men niet onderuit. Men laat te vaak een korte termijn zien.
  Dat gerommel in de marge op partijniveau is dweilen met de kraan open.
  Vraag altijd naar de hoogste in rang en leg het daar voor.
  Onomstotelijk.
  Als lobby-organisaties hebben het VNO, Verzekeringskamer, Bankwezen (bijv.) ook een soort bestuursverantwoordelijkheid. Die mag in het daglicht want zij laten iedereen aanmodderen via allerlei wegen en laten de “overheid” hanteren als pispaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.