Cookies

Perverse prikkels

kinderbeschermer met neus in een richting

Dat was snel. In mijn blog van 2 dagen geleden legde ik nog mijn hypothese uit dat Jeugdzorg niet naar oplossingen streeft omdat dat geen geld oplevert.  Gisteren kwam kinderombudsman Marc Dullaert in Een Vandaag al met zijn opmerking dat Jeugdzorg teveel perverse prikkels heeft, bijvoorbeeld om uit huis te plaatsen omdat dat meer geld oplevert dan preventie of minder destructieve oplossingen.

De woordengroep “Perverse prikkels” is een mooie manier om aan te geven dat niet altijd alles wat fout gaat ook een complot is. Het is niet zo dat dagelijks jeugdzorgbestuurders om de tafel gaan zitten om te overleggen welke kinderen we nu weer eens uit huis gaan plaatsen om de kas te spekken. Perverse prikkel duidt op een geheel van interacties tussen stimuli en responses. De neuzen gaan als het ware maar al te makkelijk richting het geld staan.  Maar als je daar de vinger op wilt leggen dan wordt je wel vaak op een georganiseerde manier buiten de deur gewerkt. Dat heeft weer veel meer een complotkarakter vaak.

In het parlement (ik was gisteren nog even in de Eerste Kamer) maken velen zich zorgen over de korting op jeugdzorg. Ik lees nu zelfs dat er mensen zijn die vinden dat jeugdzorg meer geld moet krijgen zodat ze die extra inkomsten van uithuisplaatsingen niet meer nodig hebben.  Nee nee Minder uithuisplaatsingen kost gewoon minder geld. Preventie is goedkoper. Jeugdzorg kan makkelijk met de helft toe.

Ik wacht nog steeds op antwoord over mijn heel goedkope preventieve plannen. Zie mijn vorige blog.

En nog even dit; nu we het al hebben over perverse prikkels in het bankwezen, de wetenschap en jeugdzorg moeten we dat dan niet eens allemaal op een hoopje gooien, samen met de opdrijvende werking van de wapenindustrie en dat gewoon weer banaal kapitalisme noemen? Of doe ik nu weer een beetje teveel SP-achtig? Nou nee want de SP is voor meer jeugdzorg.

PS over SP:
De insiders weten het. Ik ben zelf lid van de SP en breng zelfs nog af en toe een huis-aan-huisblad voor ze rond in een paar straten in Deventer.
De SP heeft een paar mooie dingen gedaan in het familierecht. Bijvoorbeeld het aangenomen amendement van Jan de Wit over gelijkwaardig ouderschap.

Doordenkend over dit blog kun je zeggen dat de opstelling van de SP een overall perverse prikkel is voor Jeugdzorg. Je trekt werk aan, zegt dat je het niet aankunt en je krijgt meer geld, als het aan de SP ligt. Bob legt in de tweede reactie hieronder terecht de vinger op een van de zere plekken. SP-kamerlid Nine Kooiman. Haar houding en die van enkele andere volksvertegenwoordigers met dit dossier tegenover het volk dat kreunt onder de lasten van jeugdzorg en rechtspraak (in twee betekenissen) is arrogant te noemen. Zij komt als veel SP-ers uit deze sector. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat deze sector ook nog een perverse prikkel voor de SP is. Ledenbehoud.

Ik heb besloten in ieder geval mijn werkzaamheidjes voor de SP op te schorten. Ik weet helaas nog geen betere andere partij met enige aanhang. De SP heeft over een aantal andere zaken goede standpunten. Maar het moet niet zo doorgaan. Jeugd is het belangrijkste wat we hebben. Inmiddels heb ik ook besloten de plaatselijke ledenvergadering nog maar eens aan te spreken.Inmiddels actie ondernomen ivm jeugdzorg en de SP: wijzigingsvoorstel

zie ook jeugdzorg darkhorse
Uitzending Een Vandaag
afspraken over afspraken (vroegtijdige afspraken)
monopoliebedrijfstak familierecht

18 antwoorden op “Perverse prikkels”

 1. Nine Kooiman heeft zelf in het verleden voor Bureau Jeugdzorg gewerkt en als mijn informatie klopt heeft zij nog familieleden die voor BJZ werken. In het belang van jeugdzorg meer geld naar jeugdzorg en hou de perverse prikkels in stand.
  Vandaag nog een liedje beluisterd van Joop Visser “Het tuig” hij zingt o.a. het tuig zit hogerop en zolang zij bepalen wat de regels zijn is dat de regel.
  Zo werkt het ook in de praktijk wie de perverse prikkels in de weg staan moeten “kaltgestellt” worden.
  Bjz is een staat binnen de staat, staan boven de wet en gebruiken de wet om dwarsliggers “kalt” te stellen met onze belastingcenten.
  Zo wie zo om de politie in te zetten die een PV van bevindingen op schrijven en door rechters geloofd worden op hun blauwe ogen want het is immers op ambtseed geschreven.
  Hoe lang pikt het klootjes volk dat nog?

 2. Hoi Joep
  Onze zoon uit Israel is momenteel hier reeds twee maand ,
  hij gaat volgende maand terug .
  Zo af en toe spreek hij zich ook uit , hij in meer een observeerder van de dingen om zich heen , en gisterenavond hadden wij een gesprek , waar in hij zich uitsprak jeugdzorg zei hij een organistatie met zoveel macht zelf binnen politie zou in Israel ondenkbaar zijn ,daar doet de politie echt werk dat wat in hun taakomschrijving zit ,wat ze moeten doen , en zo kinderen weghalen bij ons ,terwijl de familie banden daar zo hecht zijn , dat zou binnen de kortste keren toch grote opstanden leiden rellen zouden er uit breken een kind is een gave een zege en dat zo verkwanselen , en dat word toegestaan dan denk ik zei hij nederland is in een staat van georganiseerde primitiviteit zoals het in Europa in 40/45 ging toen was het ook zo goed georganiseerd het is georganiseerde primitiviteit het perverse Rome ten tijde van de keizers , ik als zijn moeder sluit mij daarbij volledig aan bij de blik van deze ISRAELIER mijn zoon

   1. hoi joep
    nee het gaat hier over onze eigen zoon , wij hebben zoons in israel wonen die daar voor de regering werken en israeisch zijn , die hier voor geen geld meer zouden willen wonen dus onze eigen zoons

 3. breaking news bij dark horse sven snijder
  dhr jan dirk sprokkedreef voelde zich zo aan gevallen
  en nu is hij met de zijne zo boos ,
  dat zij overwegen om gerechtelijke stappen te onder nemen
  tegen 1 vandaag
  dat is dus het toppunt van arrogantie , en perversie hij bewijst zichzelf

 4. Beste Joep,
  Ze zullen het nooit toegeven, maar die prikkels zijn zelfs in de wet en in jaarverslagen te vinden.

  Zo vond ik in een jaarverslag van LdH J&R 2006 gewoonweg opgeschreven dat hun ‘productieafspraken’ ca. 1960 OTS-en realiseren was voor 2005… in het jaarverslag 2007 was dat item en het woord ‘productieafspraken’ er uit gelaten. Zo vind je ook in de CAO jeugd-welzijn dat er ‘bonus’ op het salaris verstrekt kan worden… ‘bij het behalen van doelen…’… Er staat niet in ‘zoveel OTS/UHP realiseren’, dat zal men namelijk nooit toegeven. Een andere bron vind je in de wet ‘Vergoedingen jeugdzorg’ waar gewoonweg n staat hoeveel een BJZ krijgt bij een OTS (ca. 7600 € per kind in het eerste jaar).

  Ik schreef er ooit een stukje over met strekking tot ‘bezuinigen op jeugdzorg’. Het verbaast me steeds meer dat NU OOK WEER BJZ meer geld gaat krijgen, d.w.z. staatssecretaris van Rijn en Teeven hebben BJZ gegarandeerd dat ze minstens 70 % van hun budgetten zullen behouden bij de transitie (bericht van 30-12-2013)…. In feite is hier al via een omweg gezegd dat ‘BJZ blijft doorgaan’ en ‘BJZ is de gecertificeerde instelling’, dit ondanks het rapport Samson en het meest recente van de Nationale Ombudsman!

  Treurig is al jaren dat BJZ geen enkele vergoeding krijgt als ze juist gezinnen in stand houden en ouders de hulp geven die zíj vragen……(er moet per sé eerst een ‘indicatie’ zijn en een heel administratief circus…. ook als ouders gewoonweg iets vragen als ‘ik zou (X uur) per week hulp willen hebben om (klusjes/ hulp in huishouding of iets eenvoudigs) ons gezin bij te staan!

  Wanneer wordt eens het advies van prof. J. v.d. Acker opgevolgd: ‘OPDOEKEN BJZ…al 40 jaar het zelfde verhaal’…???

  Nico Mul

  1. En ten principale dient inderdaad de hele BJZ handel op te worden geheven en te vervangen door een cooperatieve jeugdzorgorganisatie gestuurd van onder af. En met hoogstens 50% van het huidige budget

  1. Een goede duiding over de transitie van JZ waarbij ik de volgende belangrijke opmerking wil geven;

   De auteur gebruikt het begrip `integraal` als de wijze waarop JZ zou moeten opereren ten overstaan van de vaak zo verschillende problemen binnen een gezin. Dit lijkt mij inderdaad verstandig.
   Zoals menig ander denkt hij ook vertrouwd te zijn met het begrip`integraal` en in die zin wordt het tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt.
   Echter, waarom enkel bij gezinnen en niet bij JZ `an sich?`
   Als JZ ook een keur aan problematiek vertoont is dan niet de integrale manier ook hier de juiste wijze van beschouwen?
   Ook in de bestuurskunde is dit geen onbekend fenomeen meer.

   Had hij dit gedaan dan wist hij dat het veranderen van zorg-concept naar ontwikkelingsconcept bij uitstek de alpha en de omega van de integrale benadering is.
   Dat re-framing met een ander vocabulaire het integraal vocabulaire is, andere ideeen daaruit voortkomen en JZ logischerwijs anders en elders gepositioneerd zal gaan worden.
   Tevens verschaft het de intellectuele wortels voor JZ die volgens de auteur nooit goed verankerd zijn geweest.

   Dan hoeven Freud, Breznjev, Weber, allerhande Oost-Europese zaken en amerikaans individualisme niet op te duiken om zinvol, logisch consequent en waardevol te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.