Cookies

Beperk het jeugdzorgbudget!

kwaad met een hart

Gaat Deventer het jeugdzorgbudget beperken? Als het aan de SP ligt wel! In december kwam de staatssecretaris met Jeugdzorg Nederland overeen om een garantie af te geven voor een budget van minimaal 80% van het huidige. Daarmee zouden ze relatief gunstig uitsteken boven de bezuinigingen tot 70-75% van de overige sectoren die naar de gemeentes overgaan. Bovendien werd op deze manier een poging gedaan om de beleidsruimte van de gemeentes toch weer te beperken. Niet de lusten, wel de lasten. Ook krijgen de gemeentes extra geld om de transitie van jeugdzorg voor te bereiden.

Ik had aan de SP-afdeling voorgesteld het budget zo laag mogelijk te houden en in ieder geval onder de 70% te houden van het huidige. De programmacommissie vond het in eerste instantie geen voorstel om over te nemen. Het zou om landelijke zaken gaan, het structureel falen van jeugdzorg zou niet zijn aangetoond, de percentages ongewis.
Maar ik had gelukkig besloten om al mijn moed nog een keer bijelkaar te rapen,. Ik nam geen blad voor de mond, noemde jeugdzorg een repressieve organisatie, vermeldde met zoveel woorden de vuile handen van Nine Kooiman (Tweede Kamer SP) en Quik Schuijt (Eerste Kamer SP), ik haalde professor Clarijs aan met betrekking tot de slechte resultaten van jeugdzorg en de decennialange inerte opstelling van ze. “Een slechte leercurve” voegde ik er aan toe. En natuurlijk de opmerkingen van de kinderombudsman over “perverse prikkels” bij uithuisplaatsing (zie vorige blogs)
Er waren leden die vonden dat ik beter had kunnen voorstellen dat er meer en beter inhoudelijk gewaakt moet worden. Aan dat soort zachte uitspraken zijn ze wel gewend bij jeugdzorg; dat helpt niets, is mijn opvatting.

Leve de democratie. In de tweede ronde bleek de programmacommissie alleen nog bezwaar te maken tegen het exacte percentage. Op voorstel van een van de aanwezigen werd deze passage vervangen door “jeugdzorg niet minder te bezuinigen dan de andere sectoren” Met deze verandering werd de strekking van mijn voorstel met algemene stemmen aangenomen door de ledenvergadering.

Behalve blij met de uitkomst was ik ook tevreden met mijn optreden op zich. Ik had geen blad voor de mond hoeven te nemen. Kwaadheid hoeft begrip bepaald niet in de weg hoeft te staan.
Ik moest denken aan de keer dat ik als voorzitter van de commissie familierecht van het Platform Samenwerkende organisaties in Jeugdzorg en Familierecht werd teruggefloten omdat ik in een reactie in het kinderbeschermingsblad Perspectief de zinsnede “daar lusten de honden geen brood van” had durven te gebruiken.
Ik moest ook denken aan de keer dat ik door een actiegroepgenoot werd gestimuleerd om mijn kwaadheid er wel gewoon te laten zijn. Dat werkte toen prima, met goede resultaten. Samen verantwoordelijkheid nemen voor je kwaadheid. Daarover valt nog veel te leren in de vaderbeweging. Niet inhouden als je kwaad bent maar er verantwoordelijkheid voor nemen. Wees de baas over je kwaadheid.

PS:SP Ik dank ook de aanwezige SP-ers voor hun welwillende oor. Met name gemeenteraadslid en lid van de programmacommissie Kitty Schmidt. Zij is een goed voorbeeld. Ze heeft de SP-instelling die ik ook ken van mensen als Renske Leijten en Krista van Velzen (waar is ze?), en wat je ook wel eens buiten de SP tegenkomt bijvoorbeeld bij de partij gemeentebelangen in Deventer (heel iets anders dan Deventer Belang van geldverkwister de Jager)

het artikel van Clarijs <link hersteld! sorry>
mijn originele voorstel SP

6 antwoorden op “Beperk het jeugdzorgbudget!”

 1. Bedankt Joep,

  Een concrete actie. Het is steeds gewoon machtspolitiek met de instrumenten van plat, “kinderachtig” pesten. “Geweld hoort bij mannen”, willen we onszelf steeds wijsmaken. Vrouwen zijn nooit gewelddadig en vals op macht belust, behalve natuurlijk als “het belang van het kind” in het geding is. Maar dan is geweld en positieve-discriminatie natuurlijk geoorloofd (zie publicaties over Soroptimisten!). Zodra een man zijn kwaadheid toont, wordt hij meteen afgeserveerd met … zie je wel: gewelddadig. Dus potentieel gevaarlijk voor kinderen. Na de moord op zijn kinderen door een vader halen omstanders meteen hun gelijk: zie je wel, de kinderen waren niet veilig bij hun vader. Begaan moeders dit misdrijf dan is er eerder medelijden: als een moeder dat doet, moet er wel heel wat aan de hand zijn. Moeders plegen ongeveer 30% meer moord op hun kinderen, maar krijgen vervolgens ook nog eens circa 60% minder gevangenisstraf voor deze daad. Zeer opvallend, mannen kunnen het plegen van dat misdrijf zelf al niet aan. Bijna zonder uitzondering voltrekken mannen zelf hun doodvonnis voor het doden van hun kinderen. Dat komt natuurlijk, omdat mannen veel geweldadiger zijn; cynisch natuurlijk. Blijkbaar zijn vrouwen niet op alle punten achtergesteld bij mannen. Begrijp me goed, ik was en ben groot voorstander van gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Op dit moment sloopt de kwaadheid mij. Na 2 jaar mijn kinderen niet te hebben gezien, denk ik iedere nacht vele uren aan ze. Misschien ontstaat bereidheid om vader-vervreemding te gaan vervolgen als de samenleving gaat zien hoeveel “radeloze vaders” kosten. Denk eens aan arbeidsverzuim, ziekte, blijvende arbeidsongeschiktheid en vader-suicide. Beter behoud van de kind-vader-band is een hele goede “bezuinigingsmaatregel”.

  Groet, Radeloze vader, Apeldoorn.
  http://www.slachtoffersjustitie.nl

  1. Dank je; ik weet dat je een weg zoekt om de kwaadheid te bundelen.
   Een punt van aandacht is overigens dat arbeidsverzuim vanwege gemist vaderschap niet wordt geregistreerd zover ik weet. Ook dat is een politieke “grap”.

 2. Beste Joep

  Ik geniet van jouw columns maar ik wilde toch wel even kwijt dat ik vorig jaar mijn jongste zoon Frank na 24 jaar terug zag in zijn eigen restaurant maar hij zei toen ik wegging : We mailen elkaar.

  En Joep hij heeft nooit meer gemaild en zijn emailadres is veranderd. Mijn oudste zoon heb ik tot nu toe nooit meer gezien en die zei een paar jaar terug dat hij daar geen zin in had en dat hij altijd een moeder had gehad en geen vader.

  Dus hij was eerlijk maar kom niet met hun moeder dan hangen ze meteen op.

  Snap je dat als je op google intypt kinderen 25 jaar niet gezien dan zie je sites met: Vader dood heel gezin en krijgt 21 jaar en ik heb haar nog nooit iets gedaan en ik heb al 25 jaar.

  Snap je hoe krom het is in Nederland.

  In de VS had ik miljonair geweest onder die omstandigheden.

  Ik dacht laat ik je even mailen.

  Groetjes

  Hans Hakkenberg

  1. Dank voor het compliment.
   Ja ik snap hoe krom het is in Nederland. Tell me. Blijf wat proberen om contact te krijgen kan ik je aanraden.
   Dat van dat miljonair in Amerika snap ik niet. Het is daar niet beter dan hier!
   Sterkte

 3. Beste Radeloze vader, Hans;
  Bedankt voor jullie reacties, ik probeer er later dit weekend nog op terug te komen. Alvast dit: Deze actie in een plaatselijke ledenvergadering kan iedereen die lid is van een partij uitvoeren. Als het bij de SP Deventer kan moet het zeker ook elders en bij andere partijen kunnen. Zegt het voort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.