Cookies

Censor artikel Demmink wordt betaald door Wikimediaproject

verstomd
“Verroer je niet en kijk uit voor de boze wolf” in plaats van “Voel je vrij en ga je gang” op Wikipedia. Wie is nu verstomd? Joep of het Wikipediaproject zelf?

Het censureren van informatie over  gebeurtenissen rond voormalig Secretaris Generaal van Justitie Joris Demmink is net als het censureren van info over vaderschap in Nederland nog steeds meer regel dan uitzondering. Wie dacht dat Wikipedia als vrijwilligersproject een goede uitzondering zou kunnen zijn vergist zich.  De gebruiker die snoeihard een censuur en intimidatiebeleid voert over, onder andere, dit lemma blijkt, na enig speurwerk,  een betaalde kracht van het zogeheten GLAM project van Wikimedia Nederland.

engelse pagina GLAM tiger 010214
De aanstelling van de GLAM-medewerkers

Het GLAM (Galleries, Libraries, Archives & Museums) project is een samenwerkingsproject van Wikimedia ( niet te verwarren met Wikipedia zelf) met 12 landelijke instellingen, waaronder het vrouwenkennisinstituut Atria en het instituut voor oorlogsdocumentatie NIOD.

Doordat deze betaalde medewerker zich op Wikipedia verstopte achter het pseudoniem Theobald Tiger wist hij als betaald medewerker AS buiten zicht te blijven van de gemiddelde Wikipediagebruiker/editor (op speciale projectpagina’s was het wel bekend). Wel bleef het telkens weer opvallen hoe een man die zich zo beledigend en intimiderend kon opstellen zo lang buiten schot bleef en geen langdurige blokkade aan zijn broek kreeg. Dat is inmiddels wel begrijpelijk. Als hij zou zijn aangepakt conform de richtlijnen over privacy en bejegening op Wikipedia, langdurig geblokkeerd zou worden,  zou deze man betaald moeten worden om stil te zitten. Zijn belangrijkste werk is immers het toevoegen en bijwerken van de lemma’s  op Wikipedia.

WEBCARE
mmm vervanging voor Tiger?

Tevens valt op dat ook allerlei artikelen over vaderschap en aanverwante onderwerpen zijn verwijderd terwijl er in het kader van het GLAM-project inmiddels wel een lange wenslijst van vrouweninstituut (voorheen Equality enz) wordt afgewerkt om meer vrouwenlemma’s op de toch al feminocentrische Wikipedia te krijgen. Bedenk dat een  lemma als Discriminatie van vaders en Vaderdagtrofee m/v werden verwijderd, dat er geen enkele (kan ik wat gemist hebben?)  vaderactivist vermeld wordt, en kijk dan eens naar de lange lijst van Atria waar Römkens (verkeerde voorstelling huiselijk geweld) de scepter zwaait. Sonneveld is tweede verantwoordelijke voor de samenwerking met Atria, een deel van het GLAM-project dat juist nu loopt. Gezien de start van dit onderdeel is het geen verrassing dat juist nu voorkomen moest worden dat ik nog enige bewerking op Wikipedia kan plegen.

Er moet rekening mee worden gehouden dat Sonneveld/Tiger mogelijk ook onder andere namen op Wikipedia kan editten. Hij gebruikte in ieder geval wel eerder een ander pseudoniem op Wikipedia. Hij is eerder kort geblokkeerd voor wangedrag. Als je de meatpuppet/sokpoppen-by-proxy definitie van hemzelf en zijn medestanders toepast (iedereen die X steunt is een gebruiker die niet zelf zijn verstand kan gebruiken en is dus een sokpop is van X) op zijn medestanders zelf dan heeft Tiger inmiddels flink wat sokpoppen en of vleespoppen.

Wikipedia, Wikimedia en de 12 GLAM-instituten mag ik toewensen dat ze hun leven beteren. Ik ga in ieder geval mijn mond niet houden.

————————–
* short English explanation
* * GLAM en Atria directe link zolang die werkt Eigen cache met toelichting over de zogenaamde Gendergap
* Citaten van Theobald Tiger (intimidatie, belediging, persoonsbeschadiging, verstoring van de werksfeer)
* De laatste grote ingreep in het Demmink-artikel door Tiger.
* Toen het onvermijdelijk werd te vermelden dat Demmink werd vervolgd (hoofditem NOS-journaal) werd door hem de zin die meldde dat de minister zei ”dat er geen begin van juistheid is gebleken ten aanzien van de geruchten en aantijgingen” herhaaldelijk weer verwijderd. Ondanks dat die er lang had gestaan.Voor het goed begrijpen van de intimidatiesfeer zult u helaas vele pagina’s overleg van dat lemma door moeten werken. Kijk vooral wat er met kritische overlegbijdrages gebeurt. Opmerkelijk is dat nu op wikipedia staat dat het hof het beklag ontvankelijk verklaarde, terwijl het voor de hand had gelegen om de passage uit het vonnis: “Naar het oordeel van het hof zijn uit de oriënterende feitenonderzoeken wel voldoende feiten en omstandigheden naar voren gekomen, waaruit een redelijk vermoeden van schuld (aan verkrachting) voortvloeit” dan minstens eveneens te vermelden. Dit is voor de leek relevante informatie die de meeste nieuwsmedia wel verstrekten.
Inmiddels is de stand dat het artikel over Demmink zwaar beveiligd is en er zich ook op de overlegpagina niemand meer meldt. Oftewel iedereen heeft de schrik in.
* Recente verwijdering foto’s Sonneveld door een medestander (of meatpuppet?) van TT/AS “houskeeping or non-controversial clean up”. Hier een glimp.
* commentaar op mijn blokkade (of de zelfopgelegde blokkade van Wikipedia en Wikimedia?)
* Joris Demmink op een rijtje
—————————-

PS: Ik hecht er aan te melden dat ik er geen lol aan beleef om mensen aan de schandpaal te nagelen. Ik probeer de bal te spelen, niet de man.   Ik maakte deze blog en een aantal bijbehorende pagina’s pas na langdurige en grootschalige aanvallen op mij persoonlijk. Ik stelde mij zelf altijd kwetsbaar op door geen pseudoniemen te gebruiken. Nu ik ook geen bewerkingsrechten meer heb op Wikipedia is er geen mogelijkheid meer om de discussie intern te voeren.  Ik wens Arie toe dat hij van dit gebeuren leert, dat het hem inzicht oplevert over zichzelf en anderen. En als ik hierbij missers maak dan wil ik ze graag erkennen, zoals ik ook meerdere malen op Wikipedia door mij gemaakte fouten heb erkend. Want ook ik maak fouten. Ik heb bijvoorbeeld net een opmerking over sokpopperij van Tiger veranderd.

dit is niet degene die het lijkt te zijn
Geen disrupties aan mijn lijf

Tiger is geblokkeerd geweest vanwege het plegen van persoonlijke aanvallen. Hij heeft ook minimaal een keer zelf een ander pseudoniem gebruikt dan Theobald Tiger. Zijn medestander Daisonyx, waarmee hij in mooie een-tweetjes (en afwisselend in de tijd) en zeer destructief (met vooropgezette bedoeling tegen mij gericht) tegen mij opereerde, is wel wegens sokpopperij veroordeeld. Dit kan heel goed dezelfde zijn als Theobald Tiger alias Arie Sonneveld; maar dat is dus nog niet aangetoond. De gebruikersbijdragen die meestal mooi in blokjes afwisselen lijken deze hypothese wel te ondersteunen. Daisonyx manier van beledigen en het feit dat hij erkent hetzelfde project te hebben als Tiger namelijk het aanpakken van JZ (dat moet ben ik dus) maken dit nog meer waarschijnlijk. Daisonyx heeft, als ik het goed lees, een check van zijn IP-adressen (zogenaamde Check User) en dergelijke voorkomen door af te zien van verweer. Zie mijn links hieronder in de reacties.

Ik constateer eind mei 2015 dat er nu al weer een half jaar lang niemand ook maar een vingerkootje naar het lemma Joris Demmink en de bijbehorende gebruikerspagina heeft durven uitsteken. Het lemma is, als ik het goed zie, behalve wat heen en terugdraaien al anderhalf jaar onveranderd. Dit ondanks het feit dat er het nodige rond dit onderwerp aan de hand is geweest.

PS2 7-11-2017 In november 2017 kwam de beschreven kwestie weer eens boven drijven in een reactie die ik kreeg toegestuurd op een post van de blog van Het Haagse Complot. Hier kwam De heer AS onder zijn eigen naam melden dat bovenstaande op hem persoonlijk slaat. Daarbij noemde hij bovenstaande een leugenachtig blog. Hij zou nooit door Wikimedia zijn betaald. Wat hierboven staat is echter dat hij werd betaald door een wikimediaproject. Het kan goed zijn dat een van de partners (Atria of een andere) in dat project de betaling heeft gedaan. Dat noem ik wel voor en door dat project. Atria is een door de overheid gesubsidieerde instelling als ik het goed heb. Het hele gedoe is al weer een paar jaar geleden. Toen had ik het allemaal paraat. Ik zou het nu weer allemaal moeten ophalen. Het wordt er natuurlijk allemaal niet beter voor Sonneveld als hij eigenlijk indirect door de overheid is betaald. Sommige alternatieve media hebben S toen betiteld als overheidsinformant. Gezien de hele context is dat een zeer interessante hypothese. Sonneveld Schermafbeelding 2017-11-06 om 12.07.15

16 antwoorden op “Censor artikel Demmink wordt betaald door Wikimediaproject”

 1. Toch niet te volgen zo geachte Joep. M.a.w. die figuur is gewoonweg een soort van gedragsgestoorde? Anders zou je zoiets toch niet doen neem ik aan? Met welk doel dan?
  Ik heb geprobeerd een tijd dat ook te lezen op Wikipedia,
  en eerlijk gezegd snap ik er geen moer meer van zo. Wellicht de bedoeling ook van dat figuur. Is die vent veroordeeld lees ik dat eruit? En waar kan ik dat dan vinden?

  1. Sorry Bart; ik kan dat niet meer terugvinden. Wel is een directe medestander van hem daarvoor veroordeeld. In het artikel heb ik nu wel een link staan naar zijn andere veroordelingen voor wangedrag.

   1. En veroordeeld is misschien een zware term. Letterlijk juist, maar het doet misschien teveel denken aan rechtbanken. Ik ben dus nu eigenlijk door Wikipedia ook veroordeeld voor vermeend wangedrag: namelijk het blootleggen van het verband tussen zijn echte naam en zijn pseudoniem. (en? publiceren van citaten van Tiger die notabene ook door hem grotendeels waren geherpubliceerd).

 2. vergelijk:

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Speciaal:Bijdragen/Daisonyx
  en

  https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciaal:Bijdragen&offset=20130414103422&tagfilter=&contribs=user&target=Theobald+Tiger&namespace=

  zie ook: http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Verzoekpagina_voor_moderatoren/Sokpoppen&oldid=37525306#Doorgaand_zeer_onheus_gedrag In deze discussie wordt een klaarblijkelijk extreem sokpopgedrag goedgepraat. Bovendien lijkt de werkelijke identiteit van de persoon waarom het gaat bekend te zijn, maar wordt niet genoemd. Verder blijkt de uitdrukkelijke opzet van Daisonyx om, net als Theobald Tiger/AS mij persoonlijk aan te pakken. Dat wordt met name en uitdrukkelijk hier genoemd (JZ dat ben ik natuurlijk, dar was ie toen druk mee bezig)

 3. Een bizar verhaal Joep.
  Ik las op de site van het NIOD dat Sonneveld samen met Muller vanaf j.l. november kennis en gegevens van bibliotheken zijn gaan linken met Wikipedia. Het betreft vijf thema`s waaronder Gender en diversiteit. Atria (kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis) en IHLIA (lesbie, homo, bi en transgender) werken hier aan mee als ook aan de financiering. Dit alles zal volgens Eurocommisaris Neelie Kroes bijdragen aan de gewenste Europese inventiviteit. Wel, inventiviteit kunnen we die Sonneveld dus niet ontzeggen… Ik weet niet of hij dezelfde op facebook is, waar hij de bijbel aanprijst, anders gaat zijn inventiviteit in ieder geval niet samen met moraliteit. Misschien een idee om de vader-issue op wikipedia te vergeten en het onder te gaan brengen bij het hoofdstuk ethiek en moraal?

  Recentelijk heb ik enige aspecten van de Nederlandse en de Engelse Wikipedia met elkaar vergeleken. Hieruit kun je concluderen dat het op het gebied van kennis een waardeloos instrument is. De verschillen zijn gigantisch! Je eigen ervaringen Joep geven tevens aan dat het een min of meer ideologisch instrument is.
  Misschien is het iets om iets van een banner te maken die elke zichzelf respecterende website kan plaatsen teneinde de lezer duidelijk te maken wat Wikipedia precies is en wat ze heel duidelijk niet is. Persberichtje erbij en verder rustig laten doodbloeden zou ik zeggen.

  1. Ja dank je Henri. Wikipedia heeft wel zo langzamerhand een behoorlijke monopoliepositie. En op minder controversiele onderwerpen kan het ook best wel eens meevallen.

 4. Poe das heftig, Joep ,

  Ik ga m’n volgers vragen of ze hrt willen checken en bij wie moeten ze dan bezwaar maken, Wikimedia of Wkipedia? Of is dit een zaak voor het Secretariast voor de Media!? Antidiscriminatiewetsovertreding? Probleem is wel dat activisme op Wikipedia niet mocht. Dwz alle documentatie moet kennis en historie voor het lemma inhouden, is dat juist? Als GLAM inderdaad hetzelfde doet, activisme voor het feminisme, ondergraven Wiki media/-pedia hun eigen bestaan. Zonde van de moeite, het geld.

  Vadergroet, Hans.

  1. Het werkelijke punt is natuurlijk dat activisme een flauwe smoes is om lemmaś te verwijderen. Dat het een reden zou zijn hebben ze jou wijsgemaakt. Het gaat er niet om of lemma’s vanuit activistisch oogmerk aangemaakt zijn maar of ze een neutrale althans evenwichtige beschrijving van het onderwerp bevatten ( en nog wat regeltjes).

   Als activisme wel een punt zou zijn dan is betaald activisme en belangenbehartiging natuurlijk een extreme vorm daarvan. Er is op zich niets tegen om feministische ( dus activistische) lemmaś te maken. Maar het betaald pushen van een heel project daaromheen terwijl de weinige vaderlemma’s worden verbannen is natuurlijk erg treurig. En dan druk ikme, je kent me, nog zacht uit.

   Er zijn momenteel heel veel feministische lemma’s op wikipedia. En een heleboel lemma’s zijn feminocentrisch.

 5. Ik heb eerst verantwoordelijke voor het Atria deel van het GLAM project, wikimediabestuurslid Hans Muller per mail het volgende voorgelegd:

  Geachte heer Muller,

  Om te beginnen mijn respect voor het feit dat u zich nog onder uw echte naam op Wikipedia begeeft. U bent een van de weinigen. Ik hoop dat u zich al eens heeft afgevraagd waarom dat zo is.

  Maar ter zake: U bent Bestuurslid van Wikimedia NL en Wikipedian in Residence. In die hoedanigheid houdt u zich als eerst verantwoordelijke (Arie Sonneveld tweeds verantwoordelijke) bezig met het implementeren van informatie van het vrouwenkennisinstituut Atria. Op de desbetreffende wikipediapagina wordt dat als volgt verdedigd:

  “Uit een recent onderzoek van de Vereniging Wikimedia Nederland blijkt dat maar 6 % van de bewerkers van de Nederlandse Wikipedia vrouw is. Dit werkt vanzelfsprekend door op de inhoudelijke informatie die op het gebied van emancipatie en vrouwengeschiedenis op Wikipedia te vinden is.”

  Niet duidelijk is op welke manier dat door werkt en waarom dat het beste kan worden verholpen door dit programma. Ik heb wel een vermoeden hoe u dat bedoelt. En tegenover die veronderstelde redenering zit ik te popelen om tegenargumentatie te leveren. Maar het lijkt me het helderste als u eerst uitleg verschaft.

  Ik ben zelf promovendus pedagogiek op de UvA en ik meen dat ik redelijk op de hoogte ben van wetenschappelijke methodiek en logica. Ik vermoed dat u dat ook bent. Ik verheug me op een nadere discussie over dit onderwerp.

  Met vriendelijke groet
  Joep Zander

  1. Ik heb inmiddels antwoord ontvangen van Hans Muller. Ik voel me niet vrij om zijn mail ongevraagd hier te publiceren. Wel begrijp ik van hem dat hij, anders dan op veel plekken op Wikipedia vermeld, geen bestuurslid meer is van Wikimedia. Dit om belangenverstrengeling te voorkomen. Een zeker te waarderen standpunt. Verder heb ik eigenlijk geen antwoord gekregen op de door mij gestelde vragen.

   1. Ook bij een herhaald verzoek om antwoord op mijn vraag heb ik dat niet gekregen. Normaal mag je dat soort vage beweringen niet maken. En als je ze wel maakt dan toch met bronvermelding dacht ik zo. zie verder mijn toelichting op: http://joepzander.wordpress.com/glamatria-wensenlijst/
    Verder heb ik inmiddels zelf een klein literatuuronderzoekje gedaan in deze kwestie. Ik zal hier in een nieuw blog over berichten.

   1. Mooi, het gaat ook om de strekking van het verhaal, ongeacht het aantal stemmen. De vraagstelling was eerst iets in de trant van ‘Denkt u dat Demmink onschuldig is?’. Vijf minuten voor sluiting poll was de stelling ineens veranderd in ‘Denkt u dat D. schuldig is?’ Op die manier blijven de Opsteltens cs zich fijn verschuilen hè, achter zelfgecreëerde feiten. Het is een gotspe! Wrang ook dat dit diezelfde overheid is die ons de non-privacy op alle fronten door de strot ramt onder het mom ‘u heeft toch niets te verbergen’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.