Cookies

pappa

‘Vaderschap. Het is te existentieel om met woorden te kunnen beschrijven – of het moest het universele ‘pappa/babba’ zijn dat zich ergens tussen klank en woord begeeft.’

Zo begint mijn artikel in het Tijdschrift voor Kinder en Jeugd Psychotherapie dat een dezer dagen uitkomt. Dat sluit naadloos aan bij de woorden, noten en beelden  van Stef Bos (Pappa, ik hou nog steeds van jou) in De wereld draait door van vorige week donderdag.

Gisteren werd ik in een gebedsviering uitgenodigd om een aardbei echt tussen mijn  lippen te leggen en te proeven. Zo kun je ook  het woord ‘pappa’ echt proeven. Probeer het maar eens langzaam in je mond te nemen.

Ik weet als vader hoe dit woord klinkt uit de mond van mijn kinderen. En er zijn verschillende redenen waarom ik het soms niet hoorde.

Het woord pappa, baba, abba is heel universeel. 75% van de talen kent het woord in deze liefdevolle betekenis, ook in het Engels bestaat het woord naast ‘daddy’.  Merkwaardigerwijs kent ons eigen Fries het woord niet. Daar moeten we het doen met ‘Heit’, wat zowel vader als pappa betekent. Ik geloof best dat Friese pappa’s net zo smaken als  elders. Maar toch….. Misschien dat er nog een Fries in mijn lezerskring is die het me eens goed uit kan leggen. In de Friese Wikipedia bestaat het woordlemma overigens nog niet………

4 antwoorden op “pappa”

  1. Hoi beste Joep, 1. heit is idd vader en voor mama bestaat ‘mem’, opa = pake en oma = beppe. Mijn broer is met een Friese getrouwd, maar verder weet ik er weinig van. Aanpassen laatste publicatie om de Friesen vreugd te doen… verder prima. 2. Ik bereid me nu voor op wrakingszitting en die worden ook gewraakt; lijstje redenen lang. 3. Ook aangifte jegens mr. Ackermans-Wijn voor zondag bijna klaar en idem jegens OM/ mr. Esbir Wildeman. 4. Eens kijken of Micha Kat over leugen/ valsheid in geschrifte door mr. Van der Steur ivm 3x geweigerde aangifte dito door MinOCW/ KACommissie wil publiceren enz. 5. Erg druk dus, maar met jouw super publicatie – kant en klaar ook voor mij, dank! – en aangifte vrijdag jegens RvdK, SVMN en Hopmans vanwege emotionele kindermishandeling – RB voeg ik er nog aan toe! – sluit het net zich om die misdadigers. Strijdbare en dankbare groet, Erik Date: Thu, 21 Jan 2016 08:03:09 +0000 To: adjegroen@live.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.