Cookies

Sharleyne…hoe vaak moeten we dat nog meemaken?

(laatste update: 20-2 met links en gegevens kindermishandeling door vrouwen)
Kinderen mishandeld, verwarloosd door de moeder. Vader staat, hopeloos buiten spel, alarm te slaan.
Het is niet de eerste keer dat het gebeurt, ook niet de eerste keer dat er maatschappelijke opwinding over ontstaat. We hadden onder andere in de negentiger jaren de zaak van Petertje, die uitvoerig is beschreven door Tjerk Bakker; de zaak Savanna die vooral aanleiding was om meer en meer jeugdzorgers aan te stellen zodat er nog meer vaders kunnen worden buitengesloten en niet te vergeten de zaak van het meisje van Nulde.
Het is een zeer goed onderbouwd feit dat kinderen minder mishandeld worden als ze nog in het zicht van twee ouders zijn en dat juist moeders een gevaar vormen voor kinderen. Maar allerlei instanties proberen ons voortdurend op het verkeerde been te zetten en vaders voor te stellen als een groot gevaar voor het kind. Als je als vader, of nieuwe partner van vader melding maakt van kindermishandeling wordt er vaak juist gezegd dat je te dicht bij staat om objectief te kunnen melden. Terwijl juist die nabijheid dus van cruciaal belang is om mishandeling te voorkomen.
Een tijdje geleden nam ik op vrij primitieve wijze nog een stukje op van het optreden van de vader van het meisje van Nulde bij rondom 10. Ja ik weet het, mijn bureau was weer even niet zo opgeruimd. Misschien is er ergens nog een betere versie te vinden, ik hoor het graag.

Sharleyne en haar vader
Dossier Nulde, met verdere verwijzingen
De kwestie Savannasavanna vader
Over de sekseverdeling kindermishandeling:
De AMK’s melden (nota Privé-geweld, publieke zaak, 2002) dat bij één geweldpleger in het gezin, dat in 35% van de gevallen de moeder is en in 14% de vader. Bij twee plegers is het tien keer zo vaak moeder en nieuwe vriend (7%) als vader en nieuwe vriendin (0,7%).
Hoeveel kinderen worden er in Nederland mishandeld? De AMK’s krijgen ruim 20.000 meldingen per jaar. Schattingen als 50.000-80.000 (Willems, C.Hoefnagels) berusten op extrapolatie van verhoudingsgetallen uit de Verenigde Staten, waar kinderen eveneens veel vaker worden mishandeld door de moeder (58%) dan door de vader (16%) of door allebei (13%). De percentages zijn van Farrell (Wat mannen niet zeggen, 2001).
(Rob van Altena: http://vaderseenzorg.nl/hg.html#rob)
Opgemerkt moet worden dat du moment dat dit een aantal vaders dit is opgevallen de AMK’s de cijfers, met dit opvallende verschil tussen vaders en moeders, simpelweg niet meer publiceerden. Het rapport 2001, waarin de cijfers nog wel stonden, is niet alleen van internet verdwenen, maar ook van archive.org. Gelukkig had ik hem zelf nog bewaard!
PS: Verwarloosd in de eerste zin, moet natuurlijk verwaarloosd zijn, maar het is wel een mooie verschrijving, dus ik laat het staan!
 

7 antwoorden op “Sharleyne…hoe vaak moeten we dat nog meemaken?”

 1. Beste joep,
  Het is vreselijk wat er allemaal rondom BJZ gebeurd, ik kan er over mee praten. Ook volg ik je blog al een geruime tijd. Echter bij mij is de situatie andersom en kreeg juist vader alle credits en ben ik mijn zoontje bijna 2 en half jaar kwijt geweest, maar vader wilde ook niet voor hem zorgen en heeft nog wel het gezag.
  Ik heb mijn zoontje na hard vechten terug gekregen na twee uithuisplaatsingen waarvan BJZ de reden nog steeds niet weet, ja ze moesten wel wat zeggen natuurlijk en dat was dat ik te beschermend was voor mijn kind.
  Nu 3 jaar verder na de eerste uithuisplaatsing, komt er mondjesmaat hulp op gang voor hem, maar dat heb ik zelf moeten regelen want op BJZ hoef je niet te rekenen. Ik heb mijn zoontje sex misbruikt, mishandeld en verwaarloosd teruggekregen. Hij is net 8 jaar geworden en we hebben inmiddels de 7e gezinsvoogd en hij gaat naar zijn 7e school. Er is nog altijd een OTS die BJZ natuurlijk weer wil verlengen met een jaar. Maar ik heb juist nooit modder naar zijn vader toegegooid en het is zelfs tot een zitting moeten komen (waar vader overigens nooit is verschenen, terwijl hij zelfs in kranten is opgeroepen), waardoor ik weer kon komen opdraven (ik kan de rechtbank wel dromen nu onderhand, na al die zittingen), om vervangende toestemming aan de rechter te vragen voor psychische hulp van mijn zoon, zelfs dat dwarsboomt hij, de rechter heeft dit direct afgegeven mondeling omdat de situatie te ernstig is nu en hij in de reguliere hulpverlening niet geholpen kan worden. Zo ligt vader met alles dwars zoals bijvoorbeeld de toestemming voor een ID-kaart en dat soort dingen. Ook betaalt hij al 3 jaar geen cent en krijg ik alles op mijn dak en moet ik op alle afspraken (en dat zijn er veel) wel netjes verschijnen, wat ik natuurlijk ook doe..
  Ik weet dat het vaak andersom is , maar ik wilde dit toch even aan je kwijt, omdat ik soms het gevoel krijg dat alle moeders zo zijn.
  Er zijn uitzonderingen, maar ik begrijp je frustraties zeer goed, ik moet er zelf ook elke dag weer mee zien te leven.
  Ik wens je heel veel sterkte!

 2. Hallo Joep,
  Je schrijft over: een zeer goed onderbouwd feit dat … juist moeders een gevaar vormen voor kinderen. En dat instanties ons voortdurend proberen op het verkeerde been en vaders voor te stellen als een groot gevaar voor het kind. (De huidige spotjes van VWS zijn daar overigens een voorbeeld van.)
  Heb jij verdere informatie over die onderbouwing van dat feit? Dit ten bate van Passage en alle kinderen en ouders die onder de verkeerde voorstelling van zaken lijden.
  Sipke Baarsma

  1. Beste Sipke,
   Ik heb er uiteraard meer over, ook her en der op door mij onderhouden sites. Dus valt denk ik al te vinden. Maar als je even geduld hebt dan zal ik hier een dezer dagen nog links/ referenties toevoegen. Ik heb het even druk. Succes gewenst met Passage.

   1. Ik heb inmiddels het nodige aan de blog toegevoegd. Meld me even of je er zo tevreden mee bent. Merk op hoe wrang het totaal is. We mogen blijkbaar niet eens weten dat moeders vaker kinderen mishandelen.

 3. Beste Joep,
  deze zaak is, zoals jij en ik weten en helaas ‘niets nieuws’… zó kennen we die instanties die pretenderen op te komen voor de veiligheid van kinderen en ouders systematisch diskwalificeren. Toch is hier ook weer iets heel opvallends aan de hand: wederom een zaak waar géén enkele échte deskundige (kinderpsycholoog, arts, orthopedagoog, naar zowel kind als ouders gekeken heeft… wél allerlei bemoeienis van teams’ en dergelijke!
  Erger is naar mijn mening een zaak zoals ‘meisje van Nulde’en de recente zaak ‘Hansje’, zie dit artikel: http://jeugdzorg-darkhorse-plus.blogspot.nl/2015/02/hansje-een-kinderdrama-op-herhaling.html Opvallend: HIER deed BJZ wél wat en de Raad deed zogenaamd ook wat: alle zorgsignalen goedpraten dan wel in de prullenbak, géén enkele neutrale getuige werd gehoord en Hansje moest bij moeder blijven, omdat ze nu een ‘stabiele thuissituatie’ had waar Hansje minstens 6 jaar kon blijven op 1 adres….. 2 weken nadat de Raad en BJZ zich terugtrokken vertrok moeder met Hansje… en de omgangsregeling tussen Hansje en vader dan? Sinds kerst 2014 heeft vader zijn zoon niet meer gezien… wat krijgt vader te horen van BJZ? ‘Hansje is weg’….. En dat laatste klopt… hij schijnt nu ergens in Spanje te verblijven op onbekend adres….
  Ik zou nog veel meer zaken kunnen noemen als waar bijvoorbeeld een kind van 9 jaar weg moet bij haar vader en terug moet naar moeder… ‘moeder heeft succesvol het alcohol-afkick programma gevolgd en een nieuwe partner leren kennen uit de verslavingskliniek’…. Binnen 1 jaar is moeder weer opgepakt (openbare dronkenschap) en moet het kind ook bij moeder weg… maar NIET naar vader…. Vader is hoog opgeleid, geheelonthouder en werkt thuis…
  Mijn opvatting over béter jeugdzorg is eenvoudig weg:
  1. Verwijzing via huisarts naar orthopedagoog, kinderpsycholoog, psychiater of systeemtherapeut, afhankelijk van de problematiek.
  2. Begeleiding door de deskundige of aanbevolen therapeut. En als ouders onwillig zijn: 3. direct naar RvdK die wél begint met echte deskundigen + maatregelen neemt!
  Dat hele ‘BJZ’ of welke frivole benaming dit instituut ook moge hebben kan wat mij betreft geheel verdwijnen: ouders dienen GERESPECTEERD te worden en kinderen hebben RECHT op onderzoek door échte deskundigen, de ‘kwakzalverij’ moet eens gestopt worden!
  Nico mul

 4. Ja Nico. Maar het vreemde is dat er heel veel kwakzalverij door mensen gebeurt die formeel deskundig zijn en veel goed werk door mensen die formeel ondeskundig zijn. Denk bijvoorbeeld aan professor ( ook dat nog) Bullens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.