Cookies

Zelfmoordvaders en "professor" Spruijt

De heer Spruitjes-de Wijs
De heer Spruitjes-de Wijs. Elke overeenkomst met bestaande personen is toeval

Door het stof gaan dat deed die vader uiteindelijk. Hij beet in het stoffige zand van het strand nadat hij een kogel door zijn kop had geschoten. Daarmee had hij dus voldaan aan de opdracht van mijnheer Spruijt aan vaders. ‘ga desnoods door het stof’ (Spruijt liet dat voor het eerst noteren in ‘Een nieuwe start’)
Gisterenavond Eenvandaag over het boek van Ton Lankreijer over de zelfmoord van een vader. Vlak nadat deze vader duidelijk was gemaakt dat hij het contact met zijn kind wel op zijn buik kon schrijven maakte hij er een eind aan. Uiteraard wist ook de redactie van Eenvandaag weer niets beters te bedenken dan om Ed Spruijt aan te rukken, die voor de gelegenheid tot professor (het staat althans nog niet in zijn linkedinprofiel)  werd omgedoopt.
Spruijt gebruikte weer eens een idee van de vaderbeweging (Verklaring van Langeac 1999) om het geheel uitgekleed en ontkracht aan het publiek te presenteren.  ‘Maak voor de geboorte afspraken over de opvoeding’.
Ik heb al eerder in een artikel in een repliek op Spruijt in het blad Pedagogiek in Praktijk aangegeven dat ook de sociale wetenschappen, als ze onzorgvuldig worden uitgeoefend, zoals bij Spruijt absoluut het geval is, doden op zijn geweten kan hebben. Dit soort wanpraktijken worden, in het geval van Spruijt, ook beloond met valse adoratie, valse loyaliteit en een  medaille.
Justitie heeft een site geopend om burgers goede ideeën te laten bedenken om de scheidingsellende te beëindigen. Maar echt goede ideeën zijn uiteraard niet welkom. Zoals “Spruijt eruit”.  De tegenpool van dat eindeloos ophemelen van Spruijt is niet alleen de ondergang van vaders maar meer ook nog van vaderactivisten en integere wetenschappers zoals ik. Integere sociale wetenschap, zeker in het aandachtsgebied scheiding, bestaat eigenlijk niet meer en kan niet meer. Zelf heb ik het dan ook inmiddels opgegeven om mijn promotietraject op de UvA af te maken. Voor een titel moet ik integere wetenschap inleveren. Zo lijkt het. Maar ik voel me ook door het heersende discours over vaders en de scheiding van hun kinderen heel ver naar de rand geduwd. Ik kan alleen nog maar overleven door me als outlaw te profileren. Ik ben niet van plan door het stof te gaan namelijk, en al helemaal niet met een kogel door mijn hoofd. Maar een dr-titel in Nederland; misschien maar beter niet ook.
Eenvandaag
Dossier Ed Spruijt
Afspraken maken voor de geboorte
 
 

3 antwoorden op “Zelfmoordvaders en "professor" Spruijt”

  1. Bedankt Joep, j
    Het is spijtig te horen dat je het promotietraject opgeeft. Er is juist onderzoek nodig. Iedereen die het fenomeen vechtscheiding en omgangskwesties egalitair (gender-neutraal) benadert dringt nooit door tot de kern van het probleem en werkt dus al dan niet willens en wetens met een foutieve maar politiek correcte set assumpties. Diegenen die zich er aan wagen om het wel vanuit een gender-perspectief te benaderen komen er dichter bij maar begeeft zich tevens op gevaarlijk terrein. “Groundwork” noem ik het in het belang van vaders en hun kinderen maar waar helaas in de maatschappij weinig sympathie voor is.

    1. Beste Senzeit; bedankt voor je woorden. Ik vind het vreselijk om dit promotietraject op te geven. Behalve tegenwerking van de universiteit speelt zeker ook een rol de voortdurende trappen die de baasjes van de vaderbeweging mij in mijn rug gaven. Al 20 jaar zie ik dat gebeuren. Ik vind het vervelend om het daarover te hebben. Het liefst wil je eenheid presenteren. Maar juist van die notie van mij wordt misbruik gemaakt. Eigenlijk maken mannen elkaar af. Op de ouderverstotingsconferentie in Olst zei ik daarover: dat zijn mannen door de eeuwen heen gewend geraakt, elkaar af maken. Maar de verantwoordelijken daarvoor zijn mensen als Spruijt en het justitieapparaat die hier flink misbruik van maken. Die mensen en organisaties tegen elkaar uitspelen, wat die mannen zelf vaak niet door hebben. Het is een ingenieus machtsspel waarvan uiteindelijk kinderen de dupe zijn.

  2. Dit is op annemarievanmackelenbergh herblogden reageerde:
    Wie o wie stopt Ed Spruijt? Deze man heeft persoonlijk zo veel levens op zijn geweten dat ik niet weet hoe die man met zichzelf kan leven! We3llicht een idee om de biologische moeder van zijn kinderen eens te horen. Hoe is haar de Koninklijke weg bevallen? Hoe gaat het met zijn nu volwassen kinderen die in eerste instantie een nanny kregen en daarna zijn nieuwe vriendin als moeder moesten beschouwen? Een vrouw die even zo vrolijk aan ouderverstoting heeft gedaan door haar ex/ de vader uit te bannen. Wat een puinhoop en deze man krijgt een podium???? Dan heb je het als instantie die het belang van het kind hoog in het vaandel heeft staan wel erg benauwd ! Wie o wie snoert Ed spruijt definitief de mond? Zijn er niet genoeg slachtoffers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.