Cookies

Poolse toestanden

poolse keien
Mijn laatste vakantie in Polen. Er zitten veel lagen in de werkelijkheid, een opknapbeurtje zou toch niet misstaan

Onafhankelijk is wat anders dan democratisch. Soms heeft het wat met elkaar te maken. In de verhoudingen in de Trias Politicas is er in ieder geval nog een ander heel belangrijk democratisch principe: checks and balances. Als het gaat om de rechterlijke macht ontbreekt daar in Nederland en veel andere westerse landen nogal wat aan. Zelfs zo veel dat rechters hier in staat zijn om op grote schaal de wet aan hun laars te lappen, ook met name als het gaat om hun eigen gedrag.
Het geeft geen pas om de toestanden in de Poolse rechtstaat te beschouwen zonder eens goed naar onze eigen Poolse toestanden te kijken. Ik wilde hier een flinke oekaze schrijven over de simpelheid waarmee wij over anderen oordelen. Over de waanzinnige macht van al die, ook nog eens in Europees verband georganiseerde Raadjes van Rechtspraak. Maar het dreigt een heel artikel te worden en daar leent dit blog zich niet voor.
Ik geef mijn lezers wel de tip mee om de Poolse hervormingen in benoemingsprocedures van rechters te vergelijken met de Nederlandse procedures. Zie hieronder:
Hoe worden in Nederland rechters benoemd?
Is Polen nog een rechtstaat Wat er dreigt/dreigde te veranderen in Polen volgens NRC ( uh ja dat is ook nog maar NRC, erg gecommitteerd aan de Nederlandse Rechterlijke elite maar een goede onafhankelijke bron was moeilijk te vinden)
Wat zeggen ze er in Polen bijvoorbeeld van (PIS partij google translate)
De collaborerende Europese Rechterlijke machten zijn ook tegen
No integrity of Dutch Judiciary
Help me tot translate this video:

Bewaren
Bewaren

4 antwoorden op “Poolse toestanden”

  1. Hoi! Ik zal wel het hele verhaal vertellen, maar voordat ik dat doe, móet ik een stukje van de Poolse geschiedenis vertellen.
    In 1989 viel het communisme, en dat kwam door de zogenaamde ‘Okrągły Stół’ (https://en.wikipedia.org/wiki/Polish_Round_Table_Agreement).
    Volgens veel historici is daar afgesproken dat de communisten niet worden vervolgd in het ‘vrije Polen’ en nog steeds veel macht mogen hebben. Bij de ‘Okrągły Stół’ zaten onder andere Lech Wałęsa (die vorig jaar werd ontmaskerd en is gebleken dat hij een agent was van de communistische geheime dienst) en Lech Kaczyński (!!!). Maar hoe ga je van communisme over naar kapitalisme? Daar bedacht een minister een plan op.. Het moest zogenaamd ‘van staatsbedrijven commerciele bedrijven maken’, maar nu blijkt dat het om iets veel anders ging: De regering verkocht de staatsbedrijven. Maar raad eens wie ze kocht? Juist, de oud-communisten en/of de kinderen van oud-communisten. Die zorgden ervoor dat die bedrijven steeds meer verlies moesten draaien, waardoor ze werden gesloten of werden verkocht aan buitenlandse corporaties (en toen ging het OPEENS heel goed met die bedrijven.) Het plan was dus dat Polen zo weinig mogelijk eigen fabrieken en bedrijven moest hebben, zodat de buitenlandse corporaties geld konden maken in Polen, en dat geld daarna zonder problemen naar het buitenland te brengen. Dat is die minister dus ook gelukt en daardoor is nu meer dan 50% van alle bedrijven/winkels/fabrieken buitenlands. En ze hebben speciaal super hoge belastingen voor Poolse bedrijven ingevoerd en super lage belastingen voor buitenlandse bedrijven. Zo wordt Polen uitgebuit door buitenlandse bedrijven, en de ‘Poolse’ regeringen doen en deden er niks mee.
    De volgende belangrijke gebeurtenis was 1992, toen won in de verkiezingen een partij die Polen communistisch-vrij wilde maken en zodat de oud-communisten grotendeels naar de gevangenis moesten. MAAR toen ze dat wilden doen hebben onder andere, president Lech Wałęsa en Donald Tusk (!!!) die regering ‘afgezet’. Dat was toen al een teken dat Lech Wałęsa een oud-communist is en dat je Donald Tusk niet kan vertrouwen.
    2004, ‘alle’ Polen zijn blij, omdat Polen nu ‘eindelijk’ in de EU zit!
    Nou, leuk allemaal hoor! Lekker veel geld van de EU gekregen!
    Maar behalve het geld zit er (zoals altijd in Polen!) een groter verhaal achter :
    De Poolse bedrijven/fabrieken/winkels werden nóg meer onderdrukt,
    De Poolse industrie bestaat nu eigenlijk niet meer.
    Ondertussen gaan steeds meer Polen verhuizen naar het buitenland, om daar te werken (voor de buitenlandse bedrijven die nu ook een aardig plekje in Polen hebben!). En Tusk, die was toen minister van Polen. DAT was echt een verschrikkelijke tijd voor Polen. In tegenstelling tot wat de media zeggen, was er GEEN persvrijheid, omdat de media die tegen de regering waren werden bestormd door de geheime diensten. Ook heeft hij miljoen (miljarden kan je zelfs zeggen) van de pensioenfonds gestolen om de salarissen van politici te verhogen (crimineel!). En zo iemand ging dus naar de Europese Unie! Wat een schandaal! Toen Tusk naar de EU ging, was Ewa Kopacz tot 2015 de premier van Polen, en die was even erg als Tusk. In 2015 won PiS de verkiezingen (en daar is niks raars aan als je kijkt wat voor streken de PO heeft uitgehaald). Maar de PiS blijkt helemaal niet beter te zijn! Het enige wat de Polen toch overhaalt om op de PiS te stemmen, is dat ze geen vluchtelingen/immigranten opnemen en dat Polen eindelijk is gestopt met het slijmen bij Duitsland/EU.
    Nu ga ik het échte verhaal vertellen:
    Ten eerste, de staatstelevisie was en is altijd ‘van de regering’ geweest. Maar waarom, kun je je afvragen? Nou, dat is logisch, als je kijkt naar de financiering van de TVP uit de staatsbudget. TVP ‘leeft’ van het geld wat ‘ie van de staatsbudget krijgt, en zoals je al denk ik weet bepaalt de regering hoe de staatsbegroting eruit ziet. Dus als de staatstelevisie positief is over de regering, krijgt het meer geld van de regering, en als ze negatief voer de regering praten, krijgen ze minder geld. Tenminste, dat was zo totdat de PiS ging regeren. Die hebben een nieuwe mediawet aangenomen, waardoor de (nieuwe) directeur van TVP nu sterk verbonden is met PiS (Jacek Kurski). Dat heeft eigenlijk niks verandert, behalve dat het nu officieel op papier staat dat de staatstelevisie van de politiek is. Maar de meeste media vertellen maar 1/3 van die verhaal, en dat pikken de buitenlandse media op met een artikel ‘OMSTREDEN MEDIAWET ZORGT ERVOOR DAT DE STAATSTELEVISIE NU VAN DE PiS IS’. Maar in die artikel zeggen ze natuurlijk niets over dat het al zo was.
    De tweede ding wat ik nu ga beschrijven, is de ‘nieuwe’ Constitutionele Hof.
    Het verhaal lijkt weer sterk op dat van de staatstelevisie, want er verandert eigenlijk niets.
    De Constitutionele Hof (TK) heeft 15 rechters. Door de nieuwe wet van PiS zijn nu ongeveer 5 van de 15 rechters van de PiS. Dus de TK is nu niet meer onafhankelijk. Maar dat was het tijdens de vorige regering ook niet, omdat toen grotendeels van die rechters verbonden was met de PO.
    En nu iets actueler:
    De ‘nieuwe’ rechtersbenoemingssysteem (daarmee bedoelen ze de rechters van de Hooggerechtshof).
    Het verhaal hiervan is weer bijna hetzelfde als die van de rest.
    De Hooggerechtshof was al van de politiek, maar de PiS wil het nu ook officieel op papier zetten dat het zo is, en de rechters vervangen met hun ‘eigen’ rechters.
    De vorige partij heeft veel belastingen verhoogt, en dat doet de PiS ook, maar de PiS doet dat minder opvallend en gebruikt zo’n argument als: ”JA È DAT MAAKT TOCH NIET UIT JULLIE KRIJGEN AL DIE KINDERBIJTOESLAG 500+ DUS NIET ZEUREN”.
    En voor de duidelijkheid: PiS is geen nationalistische partij, het is conservatief, maar niet nationalistisch. En zeggen dat de PiS rechts is, is ook een beetje overdreven, want de PiS heeft socialistische opvattingen (helaas!)
    Als het aan mij ligt, is de politiek in Polen één grote circus zonder einde, de hele tijd ruzie maken, nooit een compromis, alles wat de PiS doet is de oppositie het niet mee eens, en andersom ook. Ik ben daarom een centrist, die niet stemt in de verkiezingen, want het verandert niets, omdat er geen goede partijen bestaan, die mij aanspreken en ook daadwerkelijk iets kunnen veranderen.

  2. Hoi, Het is me dit weekend nog niet gelukt om te reageren. Het is een internationaal onderwerp waar ook lezers van andere landen in geïnteresseerd kunnen zijn. Ik zou willen voorstellen om de discussie in het Engels voort te zetten. Kun jij een beetje Engels?

  3. Ik en zoń soort discussie namelijk ook aan het voeren met iemand in Slowakije. De verhalen van Polen en Slowakije hebben wel iets vergelijkbaars. Maar er is ook iets wat tussen ons allemaal vergelijkbaar is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.