Cookies

Klagen over klachten die klagen over klachten die klagen over klachten

Zucht ja…….
Elf maanden geleden begon Ivo Vrijkotte aan een klachtprocedure  tegen de Maastrichtse hoogleraar Corine de Ruijter. De Ruiter werd gebrek aan wetenschappelijke integriteit verweten. In de loop van deze procedure heb ik mijn geliefde volgers af en toe op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen die volgens mij kort zijn samen te vatten als een stapeling van coercive geweld (intimidatie, mensen tegen elkaar opzetten; zie eerdere blogs) van de kant van de Ruiter en de Universiteit Maastricht. Ik gebruik die term coercief geweld met nadruk omdat het een term is die deze hoogleraar graag zelf gebruikt om een vorm van huiselijk geweld aan te duiden. Ouderverstoting is ook coercief geweld, en op dat punt zijn we het trouwens eens. Met de details was ik wat zuinig want je moet zo’n klachtencommissie wel even rust gunnen om na te denken. Als daarna de boel maar openbaar wordt afgehandeld komen de details vanzelf wel op tafel. De zittingen in deze zaak werden 4 maanden geleden gehouden. Volgens de regels zou er nu al lang een uitspraak moeten liggen. De commissie deelde mede dat ze nog bezig zijn met wat extra onderzoek. En daar zijn we op zich niet tegen natuurlijk. Maar we willen nu wel graag weten wat er gebeurt.
Verder hebben we aangegeven dat we erg benieuwd zijn wat er uit het onderzoek is gekomen dat de Universiteit in 2015 ook al toezegde te houden naar de handel en wandel van deze hoogleraar in verband met eerder gegrond verklaarde klachten.
Onderstaande video biedt overigens ook wel interessant materiaal over het introspectieve vermogen van de Ruiter. En dit neem ik niet op om Wilders te verdedigen.

Lees de voorgaande blogs om een goed beeld te krijgen.
Wikipedia over coercive control. De term wordt vaak exclusief in verband gebracht met geweld door mannen tegen vrouwen. Op Wikipedia wordt het deze keer redelijk neutraal beschreven.
Brief aan Klachtencommissie Wetenschappelijke Integriteit_voortgang nader onderzoek
PS: In eerder blogs had ik het over twee eerdere gegrond verklaarde klachten tegen de Ruiter. Volgens de Volkskrant zijn het er drie. Ik neem aan dat dat laatste klopt. Sorry voor mijn eerder wat te optimistische informatie.
PS@: Ik zit nog wat te puzzelen met coercive control en coercief geweld. Zie ook de reacties

10 antwoorden op “Klagen over klachten die klagen over klachten die klagen over klachten”

 1. dag Joep, als je dan toch bezig bent, http://www.conflictscheiding.eu
  Daar staat: Dwingende controle
  Dwingende controle (ook wel intieme terreur genoemd) wordt meestal gepleegd door de mannelijke partner. Het geweld (lichamelijk, maar soms ook alleen bedreiging en manipulatie) wordt als instrument ingezet om macht over de ander te houden. De dominante partner uit deze macht en controle alleen in de relatie met de ex-partner; daarbuiten maakt hij vaak een rustige, aangepaste indruk.
  Nou ben ik bij een congres geweest nav presentatie MASIC en toen heb ik iets heel anders uit haar mond gehoord:
  Juist vrouwen maken zich schuldig aan dwingende controle! dat was een Eye opener; vrouwen kunnen ook huiselijk geweld toepassen.
  Als voorbeeld gaf ze dat mannen hun salaris moeten inleveren, afgevallen worden in bijzijn van vrienden,familie, kinderen en derden. Respectloos gedrag, uitsluiten, mobiel controleren etc etc.
  Juist de MASIC toont dit soort geweld aan en de vrouw komt er dus niet best vanaf.
  Sterker nog; deze test zou zelfs inzichtelijk en emanciperend voor mannen werken; ik ben mishandeld!
  Toen ik dus stuitte op haar website las ik dat de man de agressor is. Waarom ????? Hoe kan dit?!
  Hoe dan ook, wie die test naar Nederland heeft gehaald maakt mij niet uit. Ze heeft hem vertaald en geïmplementeerd, maar wel volledig onder supervisie van de Amerikanen die er al jaren succesvol mee werken.

  1. Uit de klachtenprocedure blijkt ze nogal te draaien om verwarring te scheppen. Ik denk dat ze verschillend maskers heeft om haar werk te doen en daarmee veel geld en status te verdienen. In de klachtenprocedure verwees ze naar R. Gardner maar op een andere plek in haar reactie ontkent ze ouderverstoting; ze praat zoals het haar op dat moment uitkomt…. Ik heb de eigenaar vd Masic methode al ingelicht over de klachtenprocedure bij de Maastrichtse Universiteit en zal ze de uitkomst ervan ook mededelen. Ik denk dat elke methode niet werkt als de gebruiker niet integer is, dus een andere vertegenwoordiger/implementator lijkt mij een goede zaak!

 2. Corine is vooral onnavolgbaar. Ik vind dat ze een heleboel sympathieke standpunten heeft. Maar ik heb ook geconstateerd dat ze een merkwaardige, ik zou zeggen haatdragende houding naar mannen, vaders heeft. Naar de oorzaak van die dubbelheid kan ik slechts gissen. Maar ik ben wel heel goed in gissen: https://joepzander.wordpress.com/2009/09/02/uit-kramer/
  Hoe dan ook is het een gecompliceerde persoonlijkheid die met ratio haar eigen emoties lijkt te bestrijden. Dus formeel genderneutraal, maar defacto bevooroordeeld. Een zo nog wat dingen. Helaas zal de onderbuik en onderhuid in de praktijk van haar optreden de doorslag geven want die bestrijdt je nou eenmaal niet met ratio. Wat dat betreft is het net als moeders die tegen de kinderen roepen dat ze vooral naar hun vader moeten gaan, maar totaal wat anders uitstralen.
  Hoe is het met jouw houding naar vaders?

   1. Ik heb het artikel ook gelezen. Gezien haar gedrag ongeloofwaardig dat ze zo feministisch georiënteerd is en coercief geweld toepast, dan heb je dit ergens als voorbeeld gehad. Ik denk dat ze voor het artikel natuurlijk zo normaal en onbevooroordeeld mogelijk wil lijken. Alleen in haar werkomgeving, die ze ziet als mannenbolwerk, ongelijkheid hebben ervaren lijkt me niet waarschijnlijk. Gezien haar status zou ze dit dan allang ontgroeid moeten zijn lijkt me; daar sta je dan boven zodat je geen allergie daartegen hebt.

    1. Ja Ivo daar heb je gelijk in. Dat gezeur over mannenbolwerk, ik heb eerder de indruk dat er nogal veel mensen amechtig aan haar voeten liggen. En vaak zijn dat vrouwen ja. Je kunt mannen niet verwijten dat ze niet altijd meteen in de surrender-modus gaan als er een mooie vrouw langskomt. Dat lijkt me juist heel gezond. Ik wil daarmee ook weer niet zeggen dat er geen mannenbolwerken bestaan die minder integere bedoelingen hebben hoor!
     De opmerkingen van Corine over haar vader kunnen een dubbele bodem hebben, we zulle het voorlopig niet weten. Wel kan ik bij deze een leuke, of schrijnende anekdote vertellen over een vrouw die ook een mooi vaderverhaaltje ophing in haar campagne als mogelijk raadslid voor groen-links. Toen ik mijn oprecht blije verbazing uitsprak over dit klaarblijkelijke nieuwe inzicht over haar vader, die ze tegenover mij altijd vrij negatief had belicht, begreep ze eerst niet waar ik het over had. Oh ja, voor die campagne, ja dan komt zo’n verhaal soms goed uit!
     Dus daar dienen vaders in zo’n geval dan ineens voor terwijl ze juist zorgende vaders zoals ze haar eigen vader omschrijft op zijn hardst afmaakt. Zelf is me juist de zorg voor mijn dochter afgenomen omdat ik teveel zorgvader was.
     Vrouwen die vaders zo instrumenteel gebruiken om hun eigen bio op te vrolijken bestaan dus. Ik kon het me eigenlijk niet voorstellen. En ik sta nog paf van die vrouw in mijn anecdote. Mar misschien weten sommige vrouwen daar uitermate handig misbruik van te maken.

 3. Oh ja en MASIC is dus ook zoiets, heel misschien is het een mooie methode. Niet gemaakt overigens om Ouderverstoting te determineren. Maar in de handen van mensen die dit soort dubbele gezichten hebben volstrekt waardeloos. Liegende rechters, wetenschappers en jeugdzorgers die moeten gewoon op hun plek worden gezet en vooral niet de verantwoordelijkheid krijgen voor het uitvoeren van dit soort methodieken.

 4. Enig mededogen is natuurlijk wel gepast bij mensen als Corine de Ruiter. Ze zijn weliswaar opgeleid als psycholoog maar in die opleiding wordt vaak erg weinig aandacht besteed aan de persoonlijke ontwikkeling. Veel mensen die dit soort vakken studeren hebben echter een problematische achtergrond. dat is op zich helemaal niet erg en kan een voordeel zijn, maar wel lastig als je er niet mee leert te dealen. Zulke mensen worden in hun carrière bijna gedwongen om vooral niet naar binnen te kijken omdat ze bang zijn (met enig recht) daar kwetsbaar door te worden. Dit, deze cultuur, leidt er vak toe dat ze andere gevoelige mensen onderuit gaan halen. Oftewel veel gedragswetenschappers lijden aan een ernstige beroepsdeformatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.