Cookies

Utrecht: familiewaarden en de aanslag (erop?)

Een paar dagen geleden zag ik Frans Timmermans op televisie het begrip familiewaarden met een soort vanzelfsprekend vervaarlijk negatieve toon neerzetten als iets extreem rechts en gevaarlijks. En daar moest ik gisteren even aan denken toen ik hoorde dat de verdachte aanslagpleger in Utrecht na een scheiding van zijn ouders zijn vader moest missen en misschien daardoor in een negatieve spiraal was beland.

Voor de meesten van u ben ik nu mogelijk al weggezet als aanhanger van het traditionele gezin en extreem rechts tegenstander van homo- en vrouwenrechten. Dat is allemaal onterecht, maar in die hoek wordt je dus wel neergezet als je niet uitkijkt. Nou kan ik u verklappen dat ik komende verkiezingen weer eens links ga stemmen. Ik kan u helaas niet laten meekijken in het stemhokje maar ik hoop dat u dat nog wel van mij wilt aannemen. Dat ik jaren lid was van de SP is wel traceerbaar.

Geen rechtse rakker. De aanbieding van mijn boek Gemist Vaderschap in 2006 aan een rechtse en twee linkse politici.

Dat de aanslagpleger (verdachte) zijn vader miste zal volgens de meesten van u ook wel aan de vader in kwestie liggen die naar zijn geboorteland Turkije was afgereisd na een scheiding. Veel vaders kunnen u in ieder geval goed uitleggen hoe het was gegaan als hij hier was gebleven, ook vreselijk dus.

Het recht op ‘familylife’ is onder het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens nog steeds een …. mensenrecht dus. En niet een rechtse bedenkelijke onwaarde die conform de walgelijke criminele praktijken in het familierecht tot de grond toe kan worden afgebroken. De hang naar rechts of Islamistisch fundamentalisme kan heel goed daarmee te maken hebben dat de discussie over dit soort issues verminkt is geraakt.

Mensen doden is voorbij het laatste wat je doet, breek desnoods een rechtbank af of zo maar onschuldige burgers doden is natuurlijk veel stappen te ver, ook al doet de Nederlandse staat dat ook op grote schaal en zag ik in een reclame voor Defensie (National Geographic over F-16 missies) dat wel erg gemakkelijk als collateral damage weggezet worden.

En die inzet van ons leger wordt vaak gevoeld als een anti-islamitische inzet. Ik moet daarbij nog even denken aan die uitgezonden militair die ik met een vredesmars tegenkwam die mij uitlegde dat de hele inzet in Afghanistan bedoeld was op het veiligstellen van oliepijpleidingen. Afin we zullen toch echt ook moeten begrijpen dat de combinatie van de bovengenoemde puntjes tot terrorisme kan leiden of tot een soort doorgedraaide wanhoopsdaad waar de vreselijke aanslag in Utrecht nu toch meer op lijkt. Deze discussie moet een keer op een open manier worden gevoerd.

Afghaanse burgerdoden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.