Cookies

Hebben de Taizebroeders wel alles verteld over seksueel misbruik?

updates:
6-6-2019 verschijningsdatum persbericht AFP zie onderaan.
11-6 onderaan:  Karl Zero 2014, tekstuele toevoeging
15-6: extra commentaar december 2019: update februari 2020 update de Ark en Jean Vaner

Vandaag werd bekend dat enkele broeders van Taizé in het verleden jongeren hebben misbruikt. Dat heeft de communauteit van Taizé zelf in een bericht de wereld in doen gaan. In dat bericht schrijven ze onder andere dat ze pas in 2010 de eerste berichten over misbruik kregen. Dit lijkt me niet waar. Immers in 2007 bracht het Franse nationale persbureau AFP naar buiten dat de vermoede moordenares van de leider van het Taizeklooster frére Roger aangaf dat ze frére Roger met een mes bedreigde omdat ze op geen andere manier blijkbaar onder de aandacht kon brengen dat er seksueel misbruik plaatsvond door de broeders. Dit werd overigens opgetekend uit de mond van haar advocaat.

Hoe je ook over de betreffende Roemeense vrouw Luminita Solcan denkt, en haar daad ( ze is overigens nooit veroordeeld) valt niet goed te keuren, dit signaal had zeker ook serieus moeten worden genomen. De Taize-broeders pleegden haar te vergeven”met de woorden van Jezus-Cristus “Vergeef hen ze weten niet wat ze doen”, wat dus nu als een projectie kan worden beschouwd. Het staat immers inmiddels dus vast dat ze zelf niet wisten of wilden weten wat ze deden. Luminita werd echter voor paranoïde en schizofreen versleten en opgeborgen in de psychiatrie, de moord werd verder niet meer onderzocht en de waarheid wordt dus nog steeds onder de mat geveegd. Om met de kop van het Taize-bericht te spreken: er zal nog heel hard aan de waarheid moeten worden gewerkt! Vergeef iedereen maar vergeet niet.

Het bericht op de website van de Taize kloostergemeenschap
Het ND-bericht van 5 juni
Het AFP-bericht uit 2007 op archive .org  met als verschijningsdatum 14 december 2017
Idem eigen cache
Op 15 december 2007 verwerkte het Belgische blog van de vrij-metselaars het bericht van AFP,  

idem eigen cache

taize 3 Karl Zero
Disparues: Que sont-elles devenues ? Karl Zero 2014. Ook Karl Zero pseudoniem voor auteur en presentator Marc Tellenne liet zijn gedachten over deze zaak in dezelfde richting dwalen voordat hij van de recente ontboezemingen wist.

Nog even wat persoonlijk commentaar: Ik vind het heel begrijpelijk dat slachtoffers kiezen voor het niet naar buiten brengen van hun eigen case (zie het bericht van de broeders) . Dit mag niet gebeuren vanwege angst voor smaad en lasterklachten, het is van belang de gang van zaken zelf wel naar buiten te brengen. Dát er misbruik heeft plaatsgevonden en hoe ernstig dat was. De structuren van. Daardoor hebben andere slachtoffers aanknopingspunten. Slachtoffers binden aan zwijgcontracten of intimidatie is ook erg fout. En overigens is het seksueel machtsmisbruik waarschijnlijk juist erg (geweest?) binnen het justitiesysteem en vooral de top. Daarom vindt ik de oplossing om standaard als communauteit overal maar aangifte van te doen niet altijd verstandig. En het voor gek houden van de boodschapster dat kan echt niet.

update december 2019. Inmiddels is er nog een nieuw geval van mogelijk seksueel misbruik door de communauteit van Taizé naar buiten gebracht. Omdat ik zelf vaak aanwezig ben bij het Oecumenisch Avondgebed Deventer die zich baseert op de tradities van Taizé en daar ook loyaliteit naar toont heb ik mij het afgelopen half jaar nogal ingespannen om daar duidelijk te krijgen dat het helemaal niet de goede kant op gaat in de communauteit van Taizé. Dit baseerde ik mede op het gebrek aan antwoord op een mailtje van mij aan de communauteit (terwijl ze wel op een link in die mail hebben geklikt naar dit blog). Uiteindelijk heeft de Deventer groep naar buiten gebracht dat ze tegen seksueel misbruik is en verdrietig is om wat er gebeurt. Dit lijkt me zo vanzelfsprekend (toch?) dat het een open deur is. Een duidelijk standpunt naar de communauteit blijft uit. Pogingen om de kwestie verder aan de orde te stellen lokten nogal wat vreemde groepsreacties uit. Als boodschapper voelde ik mmij misschien wel net zo onbegrepen als Luminata zonder overigens ook maar de minste behoefte te hebben geweld te gebruiken. Voor mij is dit dan ook momenteel geen omgeving om te bidden en te mediteren.

update februari 2020: Ook in de kringen van de ARK-gemeenschap is nogal wat aan de orde over misbruik. Al heel lang geleden werd oprichter van de grondslag Philippe gekapitteld, sinds deze week ook zijn opvolger Jean Vanier. Maar de aanpak daar verschilt wel hemelsbreed met de aanpak in de Taizé-communauteit. Er is in de Ark serieus onafhankelijk onderzoek gedaan. zie: https://www.larche.org/documents/10181/2539004/Inquiry-Summary_Report-Final-2020_02_22-EN.pdf/ Hier zouden de Taizébroeders van kunnen leren.

2 antwoorden op “Hebben de Taizebroeders wel alles verteld over seksueel misbruik?”

 1. Amomieme (bij Joep bekend) reactie
  Ik ben X en ik vroeg mij af of u nog meer informatie heeft over misbruik in Taize. Er is veel info van het internet weggehaald. Ik meen dat ik Luminita Solcan in 1992 ontmoet heb in Taize. https://www.independent.co.uk/news/world/europe/killer-wanted-to-become-a-nun-307427.html

  Er zijn volgens mij veel meer gevallen bekend van misbruik in Taize. Er zijn 12 aangiftes van misbruik gedaan bij de France justitie. Volgens mij heeft er misbruik van broeders in Taize plaatsgevonden van de jaren 60 tot heden.
  https://taz-de.translate.goog/Christliche-Gemeinschaft-von-Taize/!5901344/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp

  Luminita Solcan is zelf 17 x gestoken met een mes door een kamergenote in 2011.
  https://www.hln.be/buitenland/vrouw-die-man-doodstak-zelf-neergestoken~a3097a04/?referrer=httpswww.google.com

  Mijn gedachtes (geen bewijzen):

  -Taize vertelt niet de waarheid
  -Taize wordt onder druk gezet door het vaticaan
  -Taize wordt onder druk gezet door de vrijmetselaars
  -Taize en broeder Rogier zijn al jaren geleden katholiek geworden
  -Luminita Solcan was niet zo psychiatrisch dat ze opgenomen moest worden in een psychiatrisch ziekenhuis
  -Luminita Solcan was 17 x gestoken (17 = JHWH)
  -Er is niet bewezen dat Luminita Solcan broeder Rogier vermoord had
  -Taize is in meerdere opzichten niet altijd veilig
  -Belangrijke info omtrent misbruik van broeders en de, naar mijn mening, onbewezen moord op broeder Rogier, zijn van het internet gehaald
  -Misbruik van kinderen kan bijna niemand echt schelen
  -Dit alles is niet God s schuld

  Ik ga binnenkort naar een kerkdienst in Taize stijl en ga daar bidden voor de slachtoffers, zo ook Luminita Solcan

  X
  Ik ben een slechte dienaar van Jezus Christus, maar wel eerlijk
  Ubi caritas

  1. Beste X,

   Bedankt voor je interessante commentaar. Ik heb ook de artikelen in de links gelezen en het valt me op dat Luminata ernstig tekort wordt gedaan en dat vooral ook wordt verzwegen dat ze terecht klaagde over seksueel misbruik. Dat is ook wat ik in mijn blog, dat je blijkbaar las, beweer. De positie van Luminata was denk ik gekmakend, mensen hebben haar gek gemaakt, en daar hebben de broeders een flink steentje aan bijgedragen.
   Ik ben het met de meeste van je stellingen eens. Dat je zegt dat dit allemaal niet bewezen is vind ik te voorzichtig uitgedrukt. De broeders liegen wel degelijk, ze ontkennen over het pertinente feit dat ze van de klachten van Luminata wisten.
   Of Roger katholiek is geworden en over de verbanden met de vrijmetselaars weet ik te weinig. Ik ken integere vrijmetselaars wat zeker niet uitsluit dat de organisatie als geheel en enkele van haar leden een pervers programma zouden kunnen volgen.

   Wat mij betreft ben je juist een goede volger van Jezus, althans handel je conform zijn geest (gemeten in de bijbelse termen). Als je dan toch in Taize gaat bidden zou ik dat niet verloochenen als ik jou was. Het zou nog mooier zijn als je de broeders daar ook eens zou aanspreken op een en ander en vragen om te antwoorden op het commentaar dat ik en jij en nog anderen, hebben gegeven. Ze hebben mijn commentaar daar wel gelezen kon ik in mijn statistiek zien.

   Verder verzoek ik je om je hele verhaal ook als commentaar op mijn blog te plaatsen.
   Als je nog terug wilt reageren; ga je gang!

   Met vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.