Cookies

Mortaliteit corona wordt te hoog opgegeven? . Mortaliteit van allerlei andere fysieke, maar vooral geestelijke ziektes onderschat?

De mortaliteit van Corona wordt momenteel berekend door het aantal doden door Corona te delen door het aantal vastgestelde besmettingen. Als ik het goed begrijp kom je dan op 2% uit. En dat cijfer is dan flink hoger dan wat wordt aangenomen de mortaliteit te zijn bij een flinke seizoensgriep. In de media wordt wel erkend dat er veel meer Corona besmettingen zijn dan het aantal vastgestelde besmettingen. Maar wat onderbelicht blijft is wat er momenteel wél als besmetting wordt meegeteld. En dat is niet veel. Omdat ik me een beetje zorgen maakte over mijn zoon die in vrijwillige thuisisolatie zit ben ik erachter dat alleen nog maar zieke mensen worden getest en geregistreerd als ze het ziekenhuis per ambulance binnen worden gebracht vanwege extreme ademhalingsklachten. De mortaliteit wordt dus gebaseerd op ziekenhuispatiënten (plus hopelijk nog wat tests bij kwetsbare groepen en zorgpersoneel) in plaats van patiënten in het algemeen. En dat is behoorlijk anders dan de griepstatistiek die ( zie hieronder) wordt gebaseerd op registratie van klachten bij huisartsen. Voor de eerlijkheid moet ik er bij zeggen dat gezondheidswerkers wel eerder zullen worden geregistreerd en er natuurlijk tot begin maart wel ruimer werd getest. Zie mijn berekeningen onder aan het blog.

De mortaliteit van scheiding, partnerscheiding , oudervervreemding, ouderverstotingssyndroom, rechtstaatsyndroom zou wel eens hoger kunnen zijn dan die van corona. Al lang is erkend dat dit soort perikelen tot een kortere levensverwachting leiden die je ook kunt uitdrukken in verhoogde mortaliteit. ook zelfmoord komt veel voor. Ik gun natuurlijk niemand een dubbele longontsteking, maar ik gun ook niemand de stelselmatige mishandeling door geestelijke amputatie en geestelijke waterboarding met suïcides tot gevolg die zich voordoen in het familierechtsbedrijf. Dat laatste zou wel eens beter onderzocht mogen worden. Helaas is dat niet waar die expertgroep ouderverstoting met hun onderzoeksbureau Triqs zich zo te zien mee bezig houdt. Erger nog, Triqs hanteert een mortuarium op het geven van informatie, een mortuarium met een hoge mortaliteit.

Gebroken harten komen alleen in fysieke zin voor in de overlijdensstatistieken maar zelfs die mortaliteit is al hoger dan die van Corona lees ik net:

Hoogleraar Casper Albers in de Volkskrant van 13 maart: ¨Om te eindigen met een relativerende noot: hoe erg de coronacrisis in Italië ook is, er sterven nog steeds dagelijks meer dan 2 keer zoveel Italianen aan een ‘gewone’ hartziekte.”

Crisisexpert Ira Helsloot over een lockdown en de economische gevolgen: ‘Dat betekent dat er minder geld zal zijn voor volksgezondheid en ook arme mensen nog minder kunnen uitgeven aan hun gezondheid’, aldus Helsloot. ‘Nu al bestaat er een groot verschil in de levensverwachting van mensen op bijstandsniveau versus mensen met een modaal inkomen – dat bedraagt tien gezonde levensjaren.’ Zoals ik zei, ook verminderde levensverwachting is uit te drukken in mortaliteit.

Wat hieronder staat is een poging het allemaal te begrijpen, maar ai het is wel ingewikkeld om het helemaal goed uit te tekenen op basis van het weinige wat we weten over Corona.

statistiek sterftecijfers: vorig griepseizoen 18/19 bijna 3000 doden, seizoen ervoor 9500 doden aan griep. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/sterfte

incidentie influenza gemeld bij huisarts laatste jaren rond 2% https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/trends#node-trend-aantal-gevallen-van-influenza-bekend-bij-de-huisarts 2% van 17 miljoen : 340.000

Mortaliteit influenza gebaseerd op meldingen huisarts: 340.000: 3000= 1,1 % alles afgerond

ziekenhuisopnames ten gevolge van influenza geregistreerd door de Landelijke Medische Registratie was over de periode 2003-2007 gemiddeld 1.7 per 100.000 personen per jaar ( bron RIVM verdwenen pagina https://lci.rivm.nl/richtlijnen/influenza. zie cache). Als je de mortaliteit van influenza zou berekenen per aantal ziekenhuisopnames kom je dus : ( ik neem dit gemiddelde van 2003-2007 even over voor de mortaliteit van 2018/19)

mortaliteit influenza: 1,7×170 ziekenhuisopnames= 289. Llandelijk genomen is de mortaliteit influenza op basis van ziekenhuisopname dus 3000/289=1000% afgerond De meest mensen sterven blijkbaar thuis aan influenza. Het aantal ziekenhuisopnames ivm Covid is nu al hoger. Daarmee is de zorg over de belasting van de zorg weer verklaard. Ook aan Corona sterven mensen overigens vaak buiten het ziekenhuis.

Mijn voorlopige conclusie is dat de mortaliteit meevalt maar de zorgbelasting extreem kan worden, Als we kijken hoeveel geld we uitgeven aan deze crisis dan staat dat vermoed ik niet in redelijke relatie tot andere doodsoorzaken.

Dit blog is geen oproep om de bescherming van elkaar niet serieus te nemen. Zelf houd ik deze week anderen op afstand en sinds begin deze week ga ik geen winkel meer in. Maar ik fiets wel in de natuur en heb zelfs een paar koude duiken in natuurwater genomen. Heel gezond.

Zie ook: https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/mortaliteit-covid-19-versus-influenza/volledig

doemscenario’s kloppen niet : https://www.trouw.nl/binnenland/doemscenario-s-met-tienduizenden-doden-kloppen-niet~bcd659a0/

‘Een ernstige onderste luchtweginfectie is de finale ziekte voor vele ouderen. Waardoor deze wordt veroorzaakt, doet er dan eigenlijk niet toe’, schrijft de Rotterdamse medisch-ethicus Erwin Kompanje, die Osler op zijn weblog citeert. ‘Dit aspect wordt momenteel bij het ronkend weergeven van de dagelijkse sterfte aan covid-19 weggelaten. Daarin wordt gesteld dat elke covid-19-dode er een teveel is. Iets wat ik bij de duizenden griepdoden nooit zie of hoor.’ Volkskrant 23-3-2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.