Cookies

archivering aanstelling nieuwe presidenten 2012

FEB mrt DEC
Previous capture 20 Next capture
2012 2013 2014
6 captures

20 sep 12 – 23 dec 14
sparklines
Close Help

Website voor juristen

Rechtspraak: nieuwe presidenten bekend

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de voorgenomen benoemingen van presidenten van gerechten en bijzondere colleges per 1 januari 2013. Dit in verband met de herziening van de gerechtelijke kaart. Van de zestien voorgenomen benoemingen waren vijf personen nog geen president. De Rechtspraak telt per 1 januari vier vrouwelijke presidenten. Nu zijn dat er nog twee.
Alle zittende presidenten zijn een tijd geleden ontslagen en moesten, als zij dat wilden, solliciteren naar hun eigen of een andere presidentspositie. De afgelopen maanden hebben daarvoor gesprekken op landelijk en regionaal plaatsgevonden. Ook een aantal nieuwe kandidaten hadden zich hiervoor aangemeld.
Per 1 januari treedt de Wet herziening gerechtelijke kaart (HGK) in werking. Op grond van die wet wordt het aantal arrondissementen teruggebracht tot tien (nu negentien) en het aantal ressorten tot vier (nu vijf). Naar aanleiding van de door de Eerste Kamer in juli aanvaarde motie van PvdA-senator Beuving is door het ministerie van Veiligheid en Justitie een wetsvoorstel gemaakt. Bij aanvaarding door de Tweede Kamer en Eerste Kamer zal dit voorstel alsnog leiden tot splitsing van de rechtbank Oost-Nederland in een rechtbank Gelderland en een rechtbank Overijssel. Het wetsvoorstel ligt op dit moment voor advies bij de Raad van State.
De door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voorgestelde kandidaten moeten formeel nog door de koningin worden benoemd. Op 15 oktober worden de presidenten definitief voorgesteld tijdens een bijeenkomst met de minister van Veiligheid en Justitie.
Hieronder een volledig overzicht van de voorgenomen benoemingen:

 • Rechtbank Amsterdam: mr. C.M.T. (Carla) Eradus. Zij is al president van de rechtbank Amsterdam;
 • Rechtbank Den Haag: mr. dr. M.A. (Maarten) van de Laarschot. Hij is sectorvoorzitter kanton en waarnemend sectorvoorzitter civiel van de rechtbank Rotterdam.
 • Rechtbank Rotterdam: mr. R.G. (Robine) de Lange-Tegelaar. Zij is waarnemend president van de rechtbank Den Haag.
 • Rechtbank Oost-Nederland: mr. H.C. (Henk) Naves. Hij is president van de rechtbank Breda.
 • Rechtbank Midden-Nederland: mr. H.E. (Herco) Uniken Venema. Hij is president van de rechtbank Utrecht.
 • Rechtbank Noord-Holland: mr. E.J. (Evert) van der Molen. Hij is president van de rechtbank Alkmaar.
 • Rechtbank Noord-Nederland: mr. D.J. (Daan) Keur. Hij is president van het gerechtshof Leeuwarden.
 • Rechtbank Oost-Brabant: mr. C.M. (Christa) Wiertz-Wezenbeek. Zij is sectorvoorzitter civiel en kanton van de rechtbank Arnhem.
 • Rechtbank Limburg: mr. P.W.E.C. (Peter) Pulles. Hij is president van de rechtbank Roermond.
 • Rechtbank Zeeland-West-Brabant: mr. M.W. (Marieke) Koek. Zij is sectorvoorzitter familie- en jeugdrecht van de rechtbank Den Haag.
 • Gerechtshof Amsterdam: mr. H. Th. (Herman) van der Meer. Hij is president van de rechtbank Haarlem.
 • Gerechtshof Den Haag: mr. L. (Leendert) Verheij. Hij is president van het gerechtshof Amsterdam.
 • Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden: mr. A.R. (Fred) van der Winkel. Van der Winkel is president van de rechtbank Almelo.
 • Gerechtshof ’s-Hertogenbosch: mr. R.C.A.M. (Ronald) Philippart. Philippart is president van de rechtbank Maastricht.
 • Centrale Raad van Beroep: mr. drs. T.G.M. (Theo) Simons. Hij is al president van dit college.
 • College van Beroep voor het bedrijfsleven: mr. R.F.B. (Reinier) van Zutphen. Hij is lid van het bestuur van dit college.

Reactie (1)

geschreven door B.Bommel, 13 oktober 2012, 06:52

Het werpt een smet op deze benoemingen dat de hoogste ambtenaar van justitie die zich met de benoemingen bemoeit heeft J. Demmink is. In de Helsinki commissie zitting blijkt duidelijk dat die rol onacceptabel is. Er zou sprake moeten zijn van op non-actief stelling en strafrechtelijk onderzoek.
Het lijkt alsof door benoeming van de top er een machtsbasis gelegd wordt om niet vervolgd te worden. In de val andere hooggeplaatsten meesleurend.
http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/2719-nederland-hou-op-demmink-te-beschermen-arresteer-hem.html

Schrijf reactie. Reacties worden eerst door de webmeester van Mr. gecontroleerd alvorens deze geplaatst worden. Anonieme reacties worden niet geplaatst.