Cookies

Exclusief interview met het hoofd censuur van Wikipedia.nl

op kopstukje4
Dit is een interview uit mijn serie op-de-kop-stukjes. Een beetje geïnspireerd door Bomans kopstukken.
Andere interviews:
Exclusief interview met de heer Spruitjes; ongelijkdenker
Exclusief interview met Dhr Hoogpoot; minister van minjuist
Geen disrupties aan mijn lijf
Lijfspreuk: Geen disrupties aan mijn lijf Attribution-Share Alike 3.0 Unported

(ON CENSORING WIKIPEDIA)

Ars Solleveld heeft een prachtige staat van dienst op de Nederlandse Wikipedia. Dagelijks is hij in de weer om, onder het intrigerende pseudoniem Theobald Tiger,  gevaarlijke complotdenkers en domme niet-denkers van Wikipedia te weren.

Hij valt op door zijn eloquente taalgebruik. Graag gebruikt hij woorden als disruptief en encyclopedist. Verder wordt hij onder zijn echte naam betaald als Wikipedian-in-Residence in 12 GLAM’s (Galleries, Libraries, Archives & Museums). Daaronder het vrouwenkennisinstituut Atria.

Wij interviewen hem naar aanleiding van het instellen van vervolging tegen Joris Demmink. Wat betekent die vervolging voor de censuurafdeling van Wikipedia, die het de afgelopen jaren toch al zo druk had met dit explosieve lemma.

Maar eerst wat algemene achtergrondjes.

Om te beginnen: wilt u een kroketje mijnheer Solleveld?

“Nee meneer, ik heb als kind al zo geleden, en het refereert bij mij  aan een heftige strijd op ons lemma kroket.” Het ging daarbij om de kwestie of je een kroket wel een kroket mag noemen als er geen vlees in zit. Graag zie ik dat dan wetenschappelijk onderbouwd en geserveerd met mosterd.. eh..bronnen”

U bent een echte encyclopedist mijnheer Solleveld?

“Ja ik wel, maar op  Wikipedia lopen daarentegen een hoop types rond die er niets te zoeken hebben. Ze zitten of werken wel op een universiteit en zeggen soms promovendus te zijn, maar dat moeten ze dan eerst maar eens bewijzen. En echte wetenschappers kunnen toch op zijn minst bewijzen dat ze zelf wetenschapper zijn? Dan beoordeel ik dat graag zelf even op zijn merites.  En overigens wetenschappers zijn nog niet altijd encyclopedisten natuurlijk. Neem die Zander die het lef heeft om elke keer weer te klieren en te liegen en pof te poesjen en … schrijven kan hij ook niet.

De heer Solleveld loopt een beetje rood aan en we gunnen hem een break waarvoor hij zich, al was het maar voor tien minuten, naar de kroeg begeeft. De wikipediakroeg wel te verstaan. Ondertussen breken wij ons hoofd over de woorden pof en poesjen.

Teruggekomen, hij heeft net weer wat nep-wikipedianen ad proxy gedreigd de gracht in te gooien, wat zijn humeur bepaald goed gedaan heeft, hervatten we ons gesprek.

Vindt u dat niet wat ver gaan, mensen dreigen de gracht in te gooien Ars?

“Ach nee ja nee, maar ik zeg er wel altijd netjes achter dat ik dat betreur hoor. Arie, uh sorry Ars verman ik dan mezelf, laat je niet zo meeslepen.  En over meeslepen gesproken; ik sleep ze altijd ook wel weer uit de gracht als iemand mijn advies onverhoopt letterlijk heeft genomen.”

Hoe werkt dat nou die afdeling censuur. We wijzen even naar een speldje op Ars revers waar een echt rood potloodje op prijkt……

U wilt toch niet beweren dat u nog steeds echt dat rode potlood….

“Neenee was het maar waar, streep wég…. tegenwoordig moet je meer in huis hebben. Maar het toeval, voorzover vaderschap toeval is, wil dat mijn vader ook al de censuur deed voor het Nederlandse episcopaat. Nihil obstat. Ik heb zijn potloodje geërfd.”

Maar las ik  onlangs niet de volgende uitspraak van u: “Ze doen wat gluiperigheid betreft niet voor de christenen onder”

“Ja maar mijn vader was dan ook katholiek, geen christen.”

Ik voel een neiging de discussie met hem aangaan over de vraag of katholieken geen christen zijn en dan niet zo gluiperig zouden zijn, maar ik zie aan de ogen van de heer Solleveld dat ik dat niet moet wagen. De gracht wacht mij…

Het lemma Demmink. De heer Solleveld fronst weer de wenkbrauwen.

“U moet goed begrijpen we moeten levende personen extra beschermen, daar hebben we de regels voor van de BLP. Biografie Levende Personen, en ja kijk als we zomaar iemand die Secretaris Generaal is van Justitie …..”

Maar mijnheer Solleveld, dat is die man toch ook al een dik jaar niet meer….

Ach sorry ja? Dat wist ik niet. We hebben het ook zo druk op onze afdeling. Is hij dood?

Theobald Tiger is ook een pseudoniem van Kurt Tucholsky, mag ik aannemen dat u daar een speciale band mee heeft?

“Kurt is zeg maar, ja mijn soulmate. Als hij iets voelt voel ik het ook. Hij geeft me kracht de dingen te doen die ik  doe. Tucholsky’s collega-schrijver Erich Kastner typeerde hem ooit als een ‘kleine dikke Berlijner die met zijn schrijfmachine een catastrofe wilde voorkomen’ Met zo’n zin ben ik eigenlijk ook te typeren,…..

………?

nou ja corpulent ben ik niet natuurlijk”, en dood ook niet….

voegt hij er snel aan toe als we een blik werpen op zijn atletische gestalte.

“Ja en die schrijfmachine hebben we natuurlijk niet meer in die existentie, maar mijn toetsenbord is direct met Wikipedia verbonden. En op Wikipedia dient voortdurend een catastrofe te worden voorkomen. En ik probeer dan ook voortdurend op die catastrofe te anticiperen door pro-actief potentieel onrust veroorzakende schrijvers de stuipen op het lijf te jagen.”

Dhr Ars Solleveld krijgt een onrustig grimmige trek rond zijn mond.

Soms zie ik u ook publiceren onder de naam Ignaz Wrobel?

“Ja ik ben gek op pseunoniemen, net als Tucholsky zelf. Wrobel is trouwens ook een pseudoniem dat ik van hem heb overgenomen.” Mensen zonder pseudoniemen; dat zijn gewoon kwetsbare loosers. Daar moet je geen medelijden mee hebben.

Terug naar het lemma Demmink.

“Wij hebben daarvoor een aantal tactieken in huis. Een van de handigheidjes die je bij dit soort lemma’s kunt toepassen is dat je mensen die 2 keer wat terugzetten dreigt met regels over het revert-recht. Beetje ingewikkeld iets, ik zal u de uitleg besparen, maar het helpt vaak. Vooral omdat mensen die inhoudelijk proberen bij te dragen niet zo’n zin hebben om de regels er precies op na te kijken. Als dat niet helpt beschuldig ik ze van Pof.

Pof?

“POV; Point Of View” Niet alleen ú snapt dat niet, maar de meeste van die loosertypes ook niet. Ze voelen het als een soort doem die over ze uit wordt gesproken. En verdomd als het niet waar is, de mensen die dan nog autistisch reageren kríjgen die doem over zich heen. Ik  ga mijn beklag halen bij de moderatoren en maak ze duidelijk dat een gemodereerde houding alleen maar stinkende wonden oplevert. Dus dan komt zo’n mod met titel en al langs. Dat voelt alsof je van de baas zelf onderuit de zak krijgt, ook al zijn moderatoren helemaal geen baas officieel, maar voor het effect maakt dat natuurlijk niet uit. Uiteraard heb ik ook wat arbitragecommissieleden die mij fanatiek steunen door desnoods de regels wat naar mijn hand uit te leggen.  Als die knoeiers mensen oproepen voor discussies  dan noemen we dat gewoon sokpoppen of laten we iemand uitleggen dat ongeregistreerden niet mogen deelnemen aan discussies. Alles voor de goede zaak natuurlijk. Voel je vrij en ga je gang dat is ons motto. Maar uiteraard kun je dat niet iedereen laten doen. Wie wel en wie niet. Dat is de kern van ons werk bij de afdeling censuur, mijnheer.

Verder zijn er nog wel mensen die vanzelf beginnen te roepen dat er een cyberaanval plaatsind, achter elk IP kan immers een moordenaar schuilen. Helpt ook goed. En als niets anders helpt ach dan gaat het lemma gewoon op slot nadat ik het op orde heb gemaakt.  Als Bachelor in de microbiologie weet ik daar natuurlijk alles van af.”

Van het lemma Demmink weet u alles af, ik begrijp het. Maar wat verwacht u nu dat er rond dit lemma de komende tijd gaat gebeuren?

“Nou ja het was natuurlijk niet te voorkomen om toch maar aan het lemma toe te voegen dat Joris vervolgd moest worden van het Gerechtshof Den Bosch (Arnhem). Maar ik heb er in ruil daarvoor wel snel afgehaald dat opeenvolgende ministers altijd hadden gezegd dat er geen schijn van bewijs was. Maar ja hoor daar was Zander weer….”

Dhr Solleveld verslikt zich in zijn kroket die hij alsnog, virtueel dan, aan het verteren was. Als oppepper geven we hem onze eigenhandig gemaakte vrede en humorster.

Stervvrederustruimtehumor

   Want Waar is de humor heden ten dage, meneer Sonneberg?

“Nee nee niet Sonneberg maar Sonneveld, naar mijn oom Wim Sonneveld.”

Maar u heet toch Solleveld?

“Ach geintje. En wie bent u eigenlijk?

Joep Zander

De heer Solleveld lijkt deze openbaring  niet te overleven. Een aardigheidje meneer Sonneberg

———————————————————————————————————————————–

Bronnen en achtergronden

mosterd bij de maaltijd…. uh bronnen bij dit interview

“Deze man gaat over lijken als zijn positie in gevaar is. Hij doet er echt alles voor om zijn macht te houden. Hij is geslepen” (neenee…. dit zei Hilbrand Nawijn over Demmink niet over Solleveld)

Behartigenswaardige opmerking van TT op zijn gebruikerspagina op Wikipedia:

Indien we het gebruik van geweld als middel om de problemen van de menselijke samenleving ‘op te lossen’ op een principieel vlak willen bestrijden, en meer in het bijzonder het toepassen van de foltering waarin het geweld in een uiterste perversie op de spits gedreven wordt, dan moeten we het conflict en de conflicten in onze samenleving niet uit de weg gaan, maar integendeel het conflict als grondvorm van de wederkerigheid van alle menselijke verhoudingen erkennen, en aanvaarden onze conflicten op menselijke manier te doorleven en uit te vechten; op menselijke manier, dat wil zeggen in de vorm van de woordenstrijd, de discussie, het debat.

We zouden het uiteraard betreuren als dit stukje de heer TT zou disrupteren. Dat is uiteraard niet onze bedoeling. Maar we hebben niet de eigenwijze arrogantie om te denken dat we met onze beroerde schrijfcapaciteiten toch een knap stukje zouden kunnen schrijven. Kortom geen reden voor enige zorg voor de afdeling censuur van ons aller worldbrain Wikipedia.

Over wikipediacensuur:

Wales later requested Jordan’s resignation, but the Essjay controversy again calls into question the ease via which non-respectable Wikipedia contributors can quickly rise to positions of power within the organisation. It also illustrates a profound lack of in-house accountability regarding the imaginary credentials of spin-doctoring (and often power hungry) editors, and shows tenuous credibility and consistent double standards regarding the production and verification of balanced content.

Wikipediacensuur en Wikipedian-in-residence:

In the current paid editing incident, two Wikipedia editors (both holding the valued position of Wikipedia-In-Residence) have been suspected of directly editing and promoting entries for money. The first, Roger Bamkin – a respected Wikimedia UK trustee – is suspected of taking payment from officials representing the government of Gibraltar for approving flattering Wikipedia write-ups concerning the peninsula, as well as actively promoting said entries via the front-page “Did You Know” section.

Beide citaten uit het interessante artikel: Wikipedia’s dark side: Censorship, revenge editing & bribes a significant issue

in 2007: geheime mailinglist

Censuur wikipediaartikelen over justitie

Over de GLAM-projecten:

De instellingen: Rijksmuseum, NIOD, Filmmuseum Eye, Atria kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, Vredespaleis, Afrika Studie Centrum, KITLV, Nederlands Kanker Instituut, Institute for Housing and Urban Development Studies, IHLIA Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Boekman Stichting.

4 antwoorden op “Exclusief interview met het hoofd censuur van Wikipedia.nl”

  1. Dit schreef Bomans over zichzelf in het kader van zijn kopstukjes (Kopstukken): ‘Iedereen weet dat ik een onbenullige man ben, die onder de dekmantel van misselijke scherts zijn totale leegheid van geest tracht te bemantelen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.