Cookies

GLAM/Atria wensenlijst

Van Wikipedia gekopieerd plan om meer feministische thema’s op Wikipedia in te voeren. De redenering die hieronder te vinden is dat er relatief weinig vrouwen aan Wikipedia werken wordt blijkbaar(?) als argument gebracht om een achterstand in de behandeling van vrouwenthema’s te veronderstellen. Dit is zeker niet het geval. Echte mannen en vaderthema’s zijn de laatste jaren verwijderd en vrouwenthema’s zijn juist ruim aan de orde. Het gaat hier dus om een activistische agenda voor een meer feminocentrische encyclopedie. Meer vrouwen prima, maar dan vooral om meer over mannenthemaś te vertellen. En meer mannen die het durven over hun eigen thema’s te schijven ondanks het risico daarvoor weggejaagd te worden van Wikipedia. Zelf ben ik op Wikipedia niet te beroerd geweest om feministes toe te voegen aan Wikipedia (oa Lilian Rubin) en op zich is daar ook niets tegen. Maar als door vrijwilligers ingevoerde informatie over vaderschap wordt verwijderd als zijnde activisme, niet aan de orde, waarom is dan dik betaalde inbreng van Atria wel aan de orde? Is dat dan geen activisme ergo machtsmisbruik?

Over deze kwestie schreef ik een brief aan hoofdverantwoordelijke GLAM-medewerker en wikimediabestuurslid Hans Muller:

——————————
Geachte heer Muller,

Om te beginnen mijn respect voor het feit dat u zich nog onder uw echte naam op Wikipedia begeeft. U bent een van de weinigen. Ik hoop dat u zich al eens heeft afgevraagd waarom dat zo is.

Maar ter zake: U bent Bestuurslid van Wikimedia NL en Wikipedian in Residence. In die hoedanigheid houdt u zich als eerst verantwoordelijke (Arie Sonneveld tweeds verantwoordelijke) bezig met het implementeren van informatie van het vrouwenkennisinstituut Atria. Op de desbetreffende wikipediapagina wordt dat als volgt verdedigd:

“Uit een recent onderzoek van de Vereniging Wikimedia Nederland blijkt dat maar 6 % van de bewerkers van de Nederlandse Wikipedia vrouw is. Dit werkt vanzelfsprekend door op de inhoudelijke informatie die op het gebied van emancipatie en vrouwengeschiedenis op Wikipedia te vinden is.”

Niet duidelijk is op welke manier dat door werkt en waarom dat het beste kan worden verholpen door dit programma. Ik heb wel een vermoeden hoe u dat bedoelt. En tegenover die veronderstelde redenering zit ik te popelen om tegenargumentatie te leveren. Maar het lijkt me het helderste als u eerst uitleg verschaft.

Ik ben zelf promovendus pedagogiek op de UvA en ik meen dat ik redelijk op de hoogte ben van wetenschappelijke methodiek en logica. Ik vermoed dat u dat ook bent. Ik verheug me op een nadere discussie over dit onderwerp.

Met vriendelijke groet
Joep Zander
—————————————–

Op deze brief ontving ik een uitgebreid, maar niet bevredigend antwoord. In tegenstelling tot wat hier en daar op Wikipedia was te lezen is Muller naar eigen zeggen geen bestuurslid meer van Wikimedia.

Ik voel me niet vrij de hele inhoud van de brief hier te publiceren; wel een deel van mijn reactie:

…………….Enerzijds geeft u uitvoerig antwoord, anderzijds heeft u het over een mogelijke non-discussie.

Mocht u niet meer willen verder willen gaan met deze mailwisseling dan staat u dat in principe vrij lijkt me.
Uw opmerking over het serieus  nemen van Wikipedia (niet) verbaast mij. Of begrijp ik u niet goed. Wikipedia heeft inmiddels zo goed als een monopolie op encyclopedische informatievoorziening. Ik vind dat daar niet licht over moet worden gedacht.
Ik constateer dat er iets op de projectpagina GLAM/Atria staat dat u verder niet verdedigt. U veronderstelt te weten wat ik wil vragen, maar u geeft geen antwoord op de vraag die ik stel. Althans u zegt dat u niet genoeg geëquipeerd bent om  iets uit te zoeken over doorwerking. Dus u stelt op die pagina dat het tekort aan vrouwelijke editors ergens op doorwerkt, maar u kunt mij serieus niet vertellen waarop dan wel en hoe u daar achter komt.
Zal ik eens zomaar een boute hypothese uit de mouw schudden. Daar gaat ie:
“Het feit dat er zoveel mannen op Wikipedia actief zijn maakt dat vrouwenonderwerpen, feminisme etcetera erg goed en uitgebreid worden belicht. Mannen zijn graag dienstbaar dan wel onderdanig naar vrouwen. Vrouwen zijn daarentegen wat meer geneigd…..”   Het is maar een eerste hypothese, maar toch niet helemaal uit de lucht gegrepen lijkt me. Uiteraard kunt u een andere hypothese koesteren. Ik hoop nog steeds op een mooi antwoord van u.
Overigens vrouwen in het algemeen is nog weer wat anders dan Atria-vrouwen in het bijzonder uiteraard.
Ik vraag me af hoeveel instrumentarium er eigenlijk nodig is om globaal te meten hoe het staat met de verhouding mannen vs vrouwenonderwerpen op wikipedia en de inhoudelijke evenwichtigheid in vrouwen en mannenpunten.
Zeker qua aantal artikelen moet dat toch niet zo moeilijk zijn.
Zelf heb ik vaak feministes ( bijv Lilian Rubin) toegevoegd. Uw ervaring met Kate’s trouwjurk. …..
vriendelijke groet
Joep Zander

 

Atria

Atria, Kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis is een fusie van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis en E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit. Atria streeft naar emancipatie van vrouwen door voorlichting, beleidsadvies en debat. Adres: Vijzelstraat 20, 1017 HK Amsterdam, tel 020-66 50 820 (algemeen) / 020 – 303 15 00 (secretariaat), leeszaal di-vrij 10-17u.

Collectie

  1. Boeken, tijdschriften, artikelen, foto’s, egodocumenten, muziekwerken, interviews
  2. Archieven
  3. Objecten
  4. Dossiers
  5. Vrouwenthesaurus

Uitnodiging bijeenkomsten Wikipedia

Waarom Wikipedia?

De laatste jaren is deze internet-encyclopedie in het Nederlands (Engels, Frans, Duits,..) een veelgebruikte informatiebron geworden. Als een kennisinstituut het brede publiek objectief wil informeren, is Wikipedia een voor de hand liggend kanaal: de Nederlandstalige artikelen Feminisme en Aletta Jacobs bijvoorbeeld werden respectievelijk 7120 en 8359 maal geraadpleegd in november 2013. Wel moeten bewerkers van wikipedia zich aan bepaalde regels houden. In de korte cursus Inleiding op Wikipedia gaan we hierop in.

Uit een recent onderzoek van de Vereniging Wikimedia Nederland blijkt dat maar 6 % van de bewerkers van de Nederlandse Wikipedia vrouw is. Dit werkt vanzelfsprekend door op de inhoudelijke informatie die op het gebied van emancipatie en vrouwengeschiedenis op Wikipedia te vinden is.

Hoe kunnen we de Wikipedia verbeteren met correcties en aanvullingen? En met nieuwe artikelen, foto’s, langere teksten en andere bestanden? Op de Schrijfbijeenkomst Werken aan Wikipedia gaan we aan de slag. We nodigen experts, liefhebbers en geïnteresseerden op het gebied van emancipatie, feminisme, genderstudies en vrouwengeschiedenis (v/m) van harte uit voor deze bijeenkomst.

Voor de bijeenkomst Werken aan Wikipedia is het belangrijk dat u zich van te voren inschrijft als bijdrager aan (“gebruiker” van) Wikipedia door op een Wikipedia-pagina rechtsboven op Registreren (inschrijven) te klikken. Dit verplicht tot niets en u krijgt ook geen spammail. Verdere informatie vindt u op

Hansmuller (overleg) 27 jan 2014 00:21 (CET)

Bijeenkomsten

Nuvola single chevron right.svg Zie ook Schrijfdag Kunst en feminisme, zaterdag 1 februari, 12-18 uur, De Appel, Amsterdam

Interne cursus Inleiding op Wikipedia, maandag 3 februari 2013 (10.15-12.00 uur)

Deelnemers

Er waren 15 deelnemers, exclusief Ingeborg Verheul en Hans Muller.

  • Wikigirl008
  • DrAlettaJ
  • Annette Mevis

Open Schrijfmiddag Werken aan Wikipedia, maandag 17 februari 2014 (13.00..) 13.30 – 17.00 uur)

Adres: Bibliotheek Atria begane grond, Vijzelstraat 20, 1017 HK Amsterdam. Telefoon: 020-30 31 531 (communicatie). Te bereiken met tram 4 (halte Muntplein) en 9 en tram 16, 24, 25 (halte Keizersgracht).

Nuvola single chevron right.svg Zie ook de Agenda op website van Atria

Programma

  • 13.00 Welkom: inloop, voorbereiding, thee en koffie
  • 13.30 Inleiding: schrijven op Wikipedia, door Hans Muller, huiswikipediaan bij Atria
  • 14.00 Eerste schrijfsessie
  • 15.00 Pauze, thee/koffie (evt. rondleiding bibliotheek/depot)
  • 16.00 of eerder Tweede schrijfsessie
  • 17.00 Einde

Deelnemers

Wilt u meedoen? Meldt u zich dan voor vrijdag 14 februari aan bij pr<<at>>atria-kennisinstituut.nl. Er is plaats voor 20 deelnemers. Ervaring met Wikipedia bewerken is niet nodig. Het is handig als u zich van te voren als “gebruiker” (redacteur) inschrijft op Wikipedia – zie boven. Neemt u een laptop of iPad mee?

  1. Hansmuller (overleg) 27 jan 2014 00:10 (CET), begeleider

Artikelen: verbetering en aanvulling gewenst

Graag hieronder uw suggesties, die u kunt toevoegen door op de schermknoppen Bewerken en Opslaan te klikken.

  • Wat is er al op Wikipedia over feminisme en vrouwenbeweging? Zie bijvoorbeeld Categorie:Feminisme, w:fr:Catégorie:Féminisme, w:en:Category:Feminism, w:de:Kategorie:Feminismus. Zie ook Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
  • En afbeeldingen op Wikimedia Commons: bijvoorbeeld w:commons:Category:Feminists.
  • Waar komen deze onderwerpen te kort op Wikipedia (de Nederlandse, Engelse, Franse, Duitse taalversies)? Een rode link op Wikipedia betekent dat een artikel ontbreekt. Dit kan gezien worden als suggestie voor een nieuw artikel tenzij het onderwerp al onder een andere naam behandeld wordt.
  • Aanvullingen en opmerkingen zijn welkom, druk op de [bewerken]-link hierboven.
  • Voorgestelde onderwerpen en gebieden – graag aanvulling, onder meer concrete gewenste of te verbeteren artikelen:
  1. Abortus
  2. Biografieën
    1. vertaling Elizabeth van der Woude van w:en:Elizabeth van der Woude en w:de:Elizabeth van der Woude, 17e eeuws reizigster naar Guyana met dagboek
    2. Willemijn Posthumus-van der Goot
    3. Cateau Esser
    4. Vrouwen in de wetenschap, met bijvoorbeeld uitgebreidere biografieën van Marie Curie, Jane Goodall, Rachel Carson, Rosalind Franklin, Barbara McClintock, Maria Goeppert-Mayer en vertaling van w:en:List of female Nobel laureates?
  3. Derde golf, w:en:Third-wave feminism
    1. ..
  4. Dolle Mina, w:en:Dolle Mina
    1. ..
  5. Feminisme
    1. met varianten als: w:en:Feminist_movements_and_ideologies
    2. Kunst en feminisme, aparte schrijfdag zie boven en lijsten gewenste artikelen
    3. Cyberfeminisme, vergelijk w:en:Cyberfeminism
    4. Anarchafeminisme, vergelijk w:en:Anarcha-feminism
    5. Feministische geografie
    6. Feministische filosofie
    7. Feministische theologie
    8. Feministische sciencefiction
  6. Intersectionaliteit / Kruispuntdenken, w:en:Intersectionality
  7. Participatieteams
  8. Passief kiesrecht vrouwen, politieke participatie van vrouwen, vrouwenkiesrecht uit te breiden?
    1. ..
  9. Transgender
  10. Vrouwenhulpverlening
  11. Vrouwencafé‘s
  12. ZMV Zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen
  13. Uitbreiden artikelen op Engelse en Nederlandse wikipedia
    1. magere w:en:Viva (Dutch magazine)
    2. Lover, tijdschrift, Nemesis (tijdschrift) voor vrouw en recht
    3. Categorie:Vrouwenprijs
  14. Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging
  15. Vrouwen in de krijgsmacht w:en:Women in the military
  16. Vrouwenbureau Berlijn?
  17. Internationaal Jaar van de Vrouw, vergelijk w:en:International Women’s Year
  18. Informatie- en Documentatiecentrum voor de Vrouwenbeweging
  19. Radicaal feminisme, vergelijk w:en:Radical feminism
  20. Vrouwenthesaurus
  21. Economische zelfstandigheid
  22. Vrouwenteken
  23. van Gebruiker:Effeietsanders:

Foto’s, geluidsopnames en meer gewenst

  • Misschien heeft u zelfgemaakte foto’s, geluidsopnames of andere digitale bestanden over encyclopedische onderwerpen die niet of onvoldoende aanwezig zijn op Wikimedia Commons, bijvoorbeeld w:commons:Category:Images by country. Dan kunt u overwegen ze onder vrije licentie (uw naam moet bij hergebruik vermeld worden) te publiceren op Wikimedia Commons. Kijk in het linkermenu bij een Wikipedia-pagina in het vak hulpmiddelen op Bestand uploaden. Het is handig van te voren een Categorie te bedenken waar uw bestand in gaat passen.
  • Mogelijk bent u op de hoogte van waardevolle bestanden van anderen, waarvan u de auteursrechten niet heeft. Dan kunt u hen om toestemming vragen voor toevoeging aan Wikimedia Commons.

Hansmuller (overleg) 24 jan 2014 13:14 (CET) Wikipedian in special residence Atria februari – maart 2014, huiswikipediaan

Eén antwoord op “GLAM/Atria wensenlijst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.