Cookies

teksten AD 2

Geaccordeerd:

Verstoten ouders

In het AD van 31 maart word ik als wetenschapper geciteerd in een artikel over het ouderverstotingssyndroom. Daar wil ik nog enkele aanvullende opmerkingen bij maken. Ouderverstotingssyndroom ontstaat in een situatie waarin een of beide ouders denigrerend worden bejegend. Vaak wordt een kind, na bijvoorbeeld scheiding, zo gemanipuleerd dat het zich gedwongen voelt voor de loyaliteit te kiezen van de ouder bij wie het verblijft. Dit is niet alleen een proces tussen ouders. Ook familierechtsysteem en pseudowetenschap spelen een rol. Negatieve uitingen over ouders en vooral over vaders waren de laatste decennia schering en inslag. Loyaliteitsmisbruik komt vaak voort uit de angst van ouders dat het kind door de andere ouder en een familierechtsysteem, dat verkeerd gedrag ‘beloont’, van hen wordt afgepakt. Meestal is de vader-kind-relatie de dupe, omdat vaders ten onrechte vaak niet als noodzakelijke opvoeders worden beschouwd. Daarom is het cruciaal dat voor en na een scheiding beide ouders een gelijkwaardige positie krijgen, en die gelijkwaardigheid dient meer te behelzen dan een letter in de wet. Verstoten ouders willen hun kind niet in de steek laten. Maar zij, juist vaders, horen ook dat het beter is ‘los te laten” Het kind zou vanzelf terug komen, wat door die houding helaas vaak juist niet gebeurt. Ouders kijken vaak niet goed naar hun eigen rol. Veel minder begrijpelijk is het dat rechters en jeugdzorgers niet meer in staat blijken elementaire menselijke processen goed te duiden en daardoor bij te dragen aan oplossingen. Ouders zouden gestimuleerd kunnen worden vroegtijdig, al voor de geboorte een overeenkomst aan te gaan die de status zouden moeten hebben van een normaal afdwingbaar contract. Deze eenvoudige bijdrage aan een oplossing kan met enige goede wil direct worden gerealiseerd.

Joep Zander

Pedagoog en kunstenaar

geplaatste tekst 11-04-14

5 antwoorden op “teksten AD 2”

  1. Je zou kunnen zeggen niet iedere overeenkomst is een contract. Daarnaast is een schriftelijke overeenkomst wel een kontrakt, vaak, juridisch gezien. ..
    Doch een kontrakt zal juridisch goed in elkaar dienen te zitten (Notaris….of dergelijke) vooraleer het als juridisch geldig zal worden beschouwd. En ook dat is niet helemaal zo.
    het verdomde namelijk is dat een Rechter dat wel bepaalt. Of dan een kontrakt of overeenkomst geldig is.
    Ik haal even in gedachten de “aktie die ik op liet maken bij Notaris” betreffende de juridische erkenning na geboorte van mijn voor mij “sinds 2002 vermis kind” (niet officieel vermist zeggen ze dan later). Terwijl heel duidelijk in Wet staat dat erkenning ook bij Notaris akte kan worden gesteld, gaat die akte gewoonweg niet door voor een rechter omdat hij een akte niet jurisich geldig verklaart….(Huh?)
    Jazeker want de erkenning is zonder toestemming moeder opgesteld. Die BL is.

    1. Tsja een overeenkomst kan inderdaad ongeldig worden verklaard omdat hij in strijd is met de wet. Helaas staat in de wet dat moeders toestemming moeten geven voor erkenning. Een schandalig stukje vaderdiscriminatie.

  2. Zo herkenbaar, ieder woord en ook de tragiek daarvan, Men zou mogen veronderstellen dat een voor de wet gesloten huwelijk deze status heeft.

    1. Het huwelijk had inderdaad ooit die functie. Dat contract is niets meer waard en vervolgens blijken alle afspraken over kinderen ook volstrekt lucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.