Cookies

Vaderdagtrofee m/v (wikipedia)

Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen,

schilderij vaderdagtrofee m/v

De Vaderdagtrofee m/v is een jaarlijkse Nederlandse trofee die in 2007 werd ingesteld door het vaderkenniscentrum/sko in samenwerking met diverse Nederlandse ouderorganisaties. Inmiddels nemen de Universiteit van Amsterdam en de Bernard van Leer Foundation deel aan de organisatie. De trofee bedoelt aandacht te vragen voor de positie van vaders en wordt uitgereikt aan degene(n) die zich in een jaar het meest verdienstelijk maakte(n) in het weer terugbrengen van vaderskant van de familie in het leven van kinderen. de Vaderdagtrofee m/v is een wisseltrofee (schilderij) en een beeldje.

Inhoud

2007

De trofee zal jaarlijks worden uitgereikt op vaderdag, maar is in 2007 voor de eerste maal uitgereikt op de dag van de rechten van het kind, omdat volgens de organisatie vaderschap begint bij het kind. Op 20 november 2007 maakte Juryvoorzitter prof. Louis Tavecchio op het binnenhof bekend dat de SP de eerste winnaar van de trofee is. Harry van Bommel, Krista van Velzen en Sharon Gesthuizen (namens Jan de Wit) van de SP-Tweede Kamerfractie ontvingen de trofee uit handen van de maker Joep Zander.

Bij de toewijzing van de trofee speelde het amendement van Jan de Wit op het wetsontwerp voortgezet ouderschap van voormalig minister Donner en de Kamervragen van Krista van Velzen over gelijke behandeling van vrijstelling van uitzending van militaire vaders en moeders een grote rol naast de persoonlijke inzet van Harry van Bommel. De andere genomineerden waren GroenLinks en de VVD.

2008

In 2008 werd op 11 juni de trofee door Krista van Velzen overgedragen aan Jan Steen. Deze voormalig piloot bij de luchtmacht won een procedure bij de Commissie Gelijke Behandeling over het gelijkelijk toepassen van vrijstelling voor uitzending naar een militaire missie voor ouders met kinderen onder de 5 jaar. Marcel Matser (vakbondsonderhandelaar van CNV Publieke Zaak) en Bruno Groen (vakbondsonderhandelaar van ABVAKABO FNV) waren genomineerd omdat zij gezamenlijk in het decentrale CAO-overleg met de gemeente Nijmegen tot overeenstemming kwamen over een verlenging van het vaderschapsverlof van 2 naar 10 dagen voor de 2000 ambtenaren van die gemeente. Hugo Borst was genomineerd voor de aandacht die hij in diverse media besteedde aan de vader-zoonrelatie.

2009

Op 19 juni 2009 werd de trofee overgedragen aan Peter Brons. Deze vader kwam uitgebreid in het nieuws vanwege het feit dat hij als eerste vader een veroordeling van een moeder bewerkstelligde vanwege het stelselmatig negeren van een omgangsregeling. Ook ter gelegenheid van de uitreiking was zijn verhaal weer prominent aanwezig[1] in de landelijke media. Genomineerd was ook de firma PricewaterhouseCoopers vanwege het door hun binnen het bedrijf doorgevoerde vaderschapsverlof. Het Drentse emancipatiebureau ENOVA werd genomineerd vanwege de aandacht voor, van hun kind gescheiden, vaders en Deon van Moorsel wanwege zijn goed geregisseerde vluchtactie met zijn dochter naar België. Door deze vluchtactie kon hij een, volgens Belgische autoriteiten onnodige en volgens de jury zeer onzinnige, uithuisplaatsing voorkomen. De uitreiking 2009 werd gecombineerd met een vaderdagconferentie waar diverse wetenschappers aspecten van vaderschap belichtten. De organisatie was nu, naast het vaderkenniscentrum in handen van Ikvader.nl en de Universiteit van Amsterdam.

2010

De genomineerden voor 2010 waren: Wouter Bos voor zijn keuze voor zijn gezin; publiciste en concept- en projectontwikkelaar Charlotte Lemmens voor haar activiteiten en pleidooi voor gelijke rechten voor vaders; Europoliticus Marije Cornelissen van GroenLinks en the Greens in het Europees Parlement voor het initiatief tot twee weken betaald Europees vaderschapsverlof, en kinderpsychiater Glenn Helberg (OCaN) samen met vader en muzikant Orville Breeveld (Vitamine V) voor hun initiatief om Caribisch vaderschap te stimuleren. De laatsten wonnen de trofee. De uitreiking vond 18 juni weer plaats tijdens een symposium op de Universiteit van Amsterdam.

Externe link

Voetnoten

Eén antwoord op “Vaderdagtrofee m/v (wikipedia)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.