Cookies

We moeten vooral het vólgende beeld neerhalen…

Voorstel voor kunstproject President Steyn

Een beeld moet eigenlijk altijd vragen oproepen, want is het niet té vaak een afspiegeling van de heersende macht. Dus misschien vaker neergehaald.

Bedenk welk eigen beeld dat je weer naar beneden kunt halen. Het beeld van je zelf als machtig ego of dat van een baasje. Mijn tegenbeeldontwerp wordt door de toeschouwer ingevuld.

In een digitale vorm is dit creëren en neerhalen makkelijk te realiseren. Maar ik zou het op zijn minst willen verbinden met een sterk fysiek beeld.
Centraal in dat beeld staan spiegels die kunnen vallen (meer neervallen dan kapot vallen). In eerste instantie ziet de toeschouwer zijn eigen spiegelbeeld op een soort sokkel, en dat is natuurlijk al een belangrijk moment van reflectie (zie ook de racist in jezelf e.d).
Maar het idee is dat je dan een foto van je eigen anti-held kunt laten spiegelen door er een plaatje voor te houden. Met de spiegel mee wordt dat beeld doorgetrokken, omgetrokken of op een andere dramatische manier gedesavoueerd . Dit moment wordt fotografisch met een webcam vastgelegd en direct op een website van het kunstwerk geladen (mm even over privacy nadenken). Dit voorkomt ook misbruik en vandalisme.

Er zitten meerdere spiegels in het mechanisme waaronder ook soort lachspiegels of op andere wijze vervormd (kleur is ook interessant). De spiegels zouden kunnen worden verbonden aan een draaimechanisme met pal nou ja verder uit te werken. Het vallen moet wel ook geluid maken.

De spiegels staan als er niemand vóór staat gericht op het beeld van Steyn. Misschien kan het hele mechanisme wel draaien… Het tegenbeeld, dit kunstwerk, als geheel kan een anonieme figuur verbeelden, een pion. Daarmee is het dan ook het ultieme tegenbeeld van de held. De “koning (president)” versus de pion. Daardoor is het ook van een afstand reeds als tegenbeeld te herkennen.
Als grappig historisch toefje krijgt de pion een rooie nek aangemeten (rooinek was de bijnaam voor de Engelsen waar de vrijstaters ook ooit tegen vochten voor hun eigen zogenaamde vrijheid als kolonialist)
Het werk biedt de mogelijkheid kwaadheid te uiten, te lachen of te huilen, het biedt een zeer intense beleving. En de ultieme tweestrijd in jezelf en met de buitenwereld.

Boven voorgesteld plan kan ook makkelijk vereenvoudigd worden, waarbij de belangrijkste elementen worden uitgelicht. Maar ik ga er eigenlijk van uit dat voor het beschikbare budget dit in zijn geheel moet kunnen worden uitgevoerd.

© Joep Zander 2020