Cookies

haardotje in het doucheputje

het roemruchte haardotje in het doucheputje, elders uit het internetputje gevist

Dolle Mina is al weer 40 jaar oud. Dat vernam ik gisterenochtend van het onvolprezen radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd.

“Wij waren de slaaf van de man en moesten daarom de haardotjes uit het doucheputje halen.” zo beweerde een hooggeleerde historica Petra de Vries die zelf nog bij de club had gezeten. In die tijd was de laatste kolenmijn nog niet gesloten. Mijnen waar honderden mannen de hele daglichtdag onder de grond vieze zwarte kolen moesten winnen voor hun geliefde vrouw en kindertjes die, doucheputje of niet, dan toch in ieder geval van de zon konden genieten.

Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik mezelf feminist acht, in 1970 al helemaal. Maar af en toe vraag ik me wel af welke verblinding mij destijds begeesterde. Het moet iets te maken hebben met mijn moeder, die overigens niet speciaal goed was in het verwijderen van haardotjes uit doucheputjes. Ik kan me mijn vader een keer herinneren met een klacht over de haardotjes van mijn moeder die híj juist uit het doucheputje haalde.
Ik heb zelf in diverse woongroepachtige situaties gewoond, waaronder een studentenflat met alleen heren. Kan me niet herinneren dat de douche ooit overstroomde. In gemengde situaties waren het inderdaad iets vaker de dames die de nood hoog achtten om er wat aan te doen. Maar het gezeur wilden we er dan eigenlijk weer niet bij.

Zelf vond ik het wel iets van even snel grip-grijp weg. Om er nou zo’n onfris punt van te maken… Kijk die mijnwerkers vonden het ook moeilijk onder de grond. maar ze waren trots op wat ze moesten doen voor hun gezin en bakten er wat van. Zo werden ze een beetje de helden. Zouden die schoonmakende en zorgende vrouwen dat gemist hebben? Volgens mij werden ze door de mannen op handen gedragen.

Afin, er waren ook zeker punten waarin de Mina’s gelijk hadden. Er was inderdaad geen volledige wettelijke gelijkstelling in het gezin en ik zie ook de achterstelling wel in de zelfstandige economische mogelijkheden. Volgens de Mina’s was het huwelijk de bezegeling van de vrouwenslavernij.
Verder waren er nog problemen over abortus en de afwezigheid van vrouwenpiesbakken. Durf er trouwens om te wedden dat die dan wel net als de herenurinoirs, door mannen zouden moeten worden schoongemaakt. Inclusief de haardotjes.

site van ovt; terugluisteren en aanvullende media
zoek in google op haardotje en doucheputje, ik kon geen keuze maken uit de vele treffers

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “haardotje in het doucheputje”

 1. Dat is een bijzonder vlot en goed leesbaar geschreven blogtekst, Joep. De keuze van je onderwerp is inderdaad nogal kies. Maar je gebruikt dat themaatje om eens ongezouten en lekker sarcastische je mening te uiten. Poets wederom poets!

  Ghislain

 2. Wij mannen willen ook niet met kleverige rode tampons en maandverband geconfronteerd worden. Ik moet zeggen dat vrouwen hier ook wel goed voor zorgen dat we er niet mee geconfronteerd worden. Behalve mijn ex-vriendin die weer terug wilde naar de natuur. Ze gebruikte gewoon geen tampons of maandverband! Wel spannend hoor. een type apart! Het heeft ook wat. Zweetgeur in plaats van deodorant. Menstruatiebloed wat vloeit in plaats van opgevangen te worden. Het doet wel oergevoelens ontwaken.

  Wij mannen nemen het in de regel niet zo nauw met het pissen over de rand van de toilet. Het vraagt een hele training voordat we het snappen en het de vrouwen in dat opzicht wat gemakkelijker maken. Ik kom uit het oosten van het land. Daar zeggen ze: ‘wat de boer niet kent, dat vret ie niet’ (dat eet hij niet). Het blijft niet gemakkelijk een nieuwe gewoonte te integreren.

  Het komt altijd weer neer op: hoe vraag je het? Hoe zeg je het? Toon je respect voor de ander? En bereidheid iets nieuws te leren?

 3. Ja uiteraard is het het beste als iedereen zijn eigen troep opruimt van haar tot verband en vooral ook de psychische dumps die sommigen achterlaten.
  Ik wilde dus niet zeggen dat dat niet dient te gebeuren. Ik geloof ook dat de grens bij mannen gemiddeld anders ligt dan bij vrouwen. zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.