Cookies

Biotische vaders

Er is een groot verschil tussen biologisch vaderschap en biologisch moederschap. Nou eigenlijk niet, maar in de maatschappelijke en juridische praktijk wel.
Daarom ga ik een ander woord gebruiken voor biologisch vaderschap in de geperverteerde context.
Ik ben al een tijdje in discussie over het woord met een hooggeleerde mailmaat. En gisteren maakte ik per ongeluk een verkeerde edit op wikipedia in een poging een punt te maken over biologische vaders die eigenlijk alleen maar biotisch zijn. Dus zonder de context van een beschouwingswijze.
Hoeveel kinderen hebben geen contact met de vader die het biotische materiaal leverde? Hoeveel kinderen weten niet eens dat dat iemand anders is dan die ze denken hun vader te zijn. Hoeveel vaders weten niet eens dat hun kind geen product is van enige genetische bijdrage van hun kant. Hoeveel vaders weten niet eens dat ze een kind hebben op dezelfde manier.
Moeilijk te onderzoeken. dat bleek ook uit de wikipediadiscussie. Eigenlijk kan dat alleen maar als DNA/ screening en matching van vader en kind standaard wordt ingevoerd. het klinkt ingrijpend maar dat is precies waar ik voor pleit. En met mij de andere grondleggers van de verklaring van Langeac over gelijkwaardig ouderschap.

de verklaring van langeac

noot: Het begrip biotisch zou strikt logisch een andere betekenis kunnen worden toegekend. Ik heb in dit verband voor deze invulling gekozen.

0 antwoorden op “Biotische vaders”

 1. Joep,

  Standaard DNA-screening en matching van vader en kind zou voor een aantal (?) ouders tot ontnuchterende resultaten kunnen leiden. Er zou iets aan het licht kunnen komen dat de meeste vaders in hun sluimerend bewustzijn al wel langer wisten: dat ze bedrogen zijn.

  Een goede kennis van me voert DNA-onderzoek uit en heeft me onlangs toevertrouwd dat de meeste DNA-onderzoeken worden uitgevoerd nav een echtscheiding. Tja, dan hoeft meestal de schijn niet meer hoog te worden gehouden.
  Groet
  Ramon

 2. Joep,

  Een kleine nuance, maar wel belangrijk:

  Ik bedoel met ‘de meeste vaders’ natuurlijk ‘de meeste vaders die een vermoeden hebben dat het kind niet van hun is’.

 3. Ja, dank je. Je nuance was precies dezelfde die ik even vergat te benoemen toen ik aan dat Wikipedialemma sleutelde. vriendelijke groet

  Joep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.