Cookies

zaadhonger, draken en robots

Zo’n twaalf jaar geleden kwam ik Lisette Thooft tegen op een vrouwencongresje over de betrokkenheid van vaders. Zij maakte mij terecht opmerkelijk op een cruciale fout in mijn engelstalige gelegenheidspamflet.

In plaats van ’their children’ stond er ’they’re children’. Ik had de automatische spellingscorrector van Wordperfect te gemakkelijk zijn gang laten gaan. Ik vertrouwde op de robot zeg maar. Toch zou je het ook kunnen kwalificeren als een interessante fehlleistung, een fout met een onderbewuste bedoeling. Die bedoeling zou dan kunnen zijn om de bezittelijkheid van kinderen te kwalificeren als kinderlijk gedrag. Ouders; jullie zijn kinderen als je je kinderen als bezit ziet. Een fehlleistung is wel het laatste waar je een robot van kunt beschuldigen. Niet alleen ‘willen’ onderscheidt de mens van de robot; ook de camouflage van het willen en de onthulling daarvan, is onderscheidend.

Lisette’s boek “De onverzadigbare vrouw en de afwezige man” beziet de robot als het mannelijke extremum dat in evenwicht moet komen met het extremum van de sex opposé, de draak. De vrouwdraak heeft alsmaar zaadhonger en is een bedreiging van de mannelijke fallus. Althans dat was de situatie onder het oermatriarchaat waarin wellustige, op zaad beluste, vrouwen het voorzien hadden op de man. De mannelijke overwinning op het oermatriarchaat schildert Lisette als een grote overwinning van de beschaving. Het huidige tijdsgewricht zou zich echter toch, wat haar betreft, moeten kenmerken door het vermenselijken van de mannelijke robot-creatie om zo toch weer een nieuw evenwicht te brengen.

De vraag rijst natuurlijk hoever de zaadhongerige draak verdwenen is. Ik kan me goed herinneren dat de moeder van mijn dochter mij ooit letterlijk dreigde naar de zaadbank te zullen gaan als ik niet tegemoet kwam aan haar wensen. Dit maakt ten eerste duidelijk hoe weinig overdreven de kwalificatie van Lisette is. Ten tweede maakt het ook duidelijk dat het nog niet over is. Ik vind dat ze de tegenwoordigheid van die draak wat zwaarder en politieker in haar eindhoofdstukken door had kunnen laten doorklinken.Hoewel het moederschap erg centraal staat in haar boek ontbreekt het vaderlijke beeld een beetje (anders dan de procreatie van robot’s)

Moeten vaders met ‘dwang, verleiding of meer informatie’ tot actief vaderschap worden overgehaald, was de vraag op dat congresje in 1999 . Alle drie passen ze prima in een drakenstrategie. En het waren dan ook draken van drakenorganisaties die destijds dat vrouwencongresje organiseerden. Mijn, in het pamflet gehanteerde alternatieve strategie was: ‘sta toe, respecteer en ondersteun’ vaderschap. En dat zie ik Lisette nog steeds niet echt doen.  Ik schroom mij om bovenstaande oordelen te geven, u zult dit interessante mythosofische boek zelf moeten lezen.

mijn pamflet uit 1999

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “zaadhonger, draken en robots”

 1. Net een leuke en positieve reactie van Lisette ontvangen.
  Ze beaamt mijn constateringen. En… oef ze heeft deze keer de typefoutjes die ik deze keer maakte gelaten voor wat ze zijn. Een aantal heb ik nog zelf verbeterd.

  Een fout vond ik zo aardig dat ik hem heb laten staan.
  Wie ziet welke dat is?

 2. Een kind heeft recht op contact met zijn/haar roots, de vader maakt daar deel van uit.
  Als een moeder het vader-kind contact onmogelijk maakt, is dat een vorm van psychische verwaarlozing en ben je in mijn ogen als moeder niet meer dan een gevoelloze broedmachine, zonder respect voor het kind dat zijn vader (roots) mist.

 3. Het recht van het kind ligt vastgelegd, dus met bovenste schrijver kan ik het eens zijn. En ja het is psychische verwaarlozing van het kind wanneer het bij één van de ouders moedwillig wordt weggehouden tijdens zijn of haar intwikkeling. Maar zolang de rechtspraak en jeugdzorg geen adequate stappen onderneemt kan de “frustrerende”ouder haar gang gaan. Ik schrijf met opzet haar omdat het 95% vrouw is.

 4. Stelt u eens voor als de situatie andersom zou zijn. Dat u een kind wilt maar uw vrouw niet. Kan je dan als man ook gewoon even een draagmoeder gaan zoeken, gezellige boel. Dit gebeurd dagelijks terwijl er zoveel kinderen op de wereld rondlopen zonder papa en mama. Mensen die een kindwens hebben en problemen ondervinden in het krijgen van een kind moeten volgens mij ook even daar naar kijken.

  Mannen hebben ook gevoelens, onderdruk deze dan blijft er geen vader meer over.

 5. Ik heb geprobeerd U, Dhr Sewpal te bereiken via e-mail. Dit is niet gelukt. Wellicht kunt u nog een keer reageren met een werkend mailadres? Bij voorbaat dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.