Cookies

Stanford prison en de bedrijfstak familierecht

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ol1KB-_rIgA]

Aardige studenten die meededen aan een sociaal psychologisch experiment werden sadistische bewakers, gevangenen gingen elkaar dwarszitten terwijl de leiding zogenaamd schuldloos buiten schot bleef. Dat is in het kort het Stanford Prison experiment dat gevaarlijk real-life werd. Het verhaal is onlangs in een heel dik boek ook in het Nederlands verschenen.

Het verhaal bevestigt mijn gedachten over de verantwoordelijkheid van rechters wetenschappers en kinderbeschermers en aanverwante zogenaamd nette mensen die vaders en moeders aanzetten tot een sadistische strijd tegen de andere ouder. Het is niet zo dat de moeders het schuld zijn. Of de vaders. Natuurlijk houden ze hun verantwoordelijkheid.

Afin ik heb het boek nog niet uit en wil nu eens het verhaal kort houden. Wie leest het boek met mij uit of bekijkt het verhaal goed op internet? Dan wil ik hier ter plekke een virtuele leesclub starten. De meest concrete vraag is; Vergelijk de methoden die in het experiment voorkomen met real-life procedures en handelwijzes in het familierecht. Als het een beetje meezit wil ik daar ook een wiki voor open gaan stellen.

Ik wil wel een aantal mensen erop wijzen dat ik van plan ben hier een serieuze en gerichte discussie te beginnen. Dus eerst inlezen en kijken en dan denken en dan reageren. Met argumenten en voorbeelden. Bijdrages die hieraan niet voldoen worden verplaatst naar een speciale dumppagina of een meer gepaste pagina.

Zegt dit voort!!

Een goede uitleg met veel visueel materiaal
Iets anders is het prisoners dilemma. maar in dit verband ook niet oninteressant in dit artikel van Peter Prinsen

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “Stanford prison en de bedrijfstak familierecht”

  1. De eerste reactie kan ik niet als een serieuze gedachte zien, maar wel als een uitstekende illustratie van de praktijk van gevangenen onderling. Prisoner 1152 (me) did a bad thing.
    De reactie komt van Ad Verdiesen:
    “fuck toch op met je discussies, je wilt en kan niet eens gewoon praten, je bent een dwangmatige borderliner, je liegt en bedriegt, mede dankzij jou is alles alleen amara van kwaad tot erger geworden, je lijkt ook op aalders, ga gerust door met het kapen van mijn perspectieven, suc6 met je intellectuele ontwikkeling, vooralsnog dom&infantiel ;)”

    De reacties van Ad Verdiesen worden hier gemodereerd. Dus in dat opzicht zal hij mij vast plaatsen in de categorie gevangenisbewaarders. tsja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.