Cookies

bloemetjes bijtjes en libelles

Ik wil niet zeggen dat libelles de beste  metafoor bieden om met een puber het seksleven te bespreken. Maar het is volgens mij een stuk interessanter en mooier dan om het aan de hand van bloemetjes en bijtjes te doen. In mijn bijgaande video ziet u het gebeuren. Ik maakte het tijdens een rustpauze van de enige solitaire wandeling tijdens onze vakantie. “Oh ja; die maken een hartje” zei Joshua al voordat dat inderdaad daadwerkelijk terug te zien was op mijn camera. “Doen ze dat volgens jou nou omdat ze het leuk vinden of gewoon voor de voortplanting?” enigszins zweemend naar een serieus discussieonderwerp. Er kwam even een discussie los over het verband tussen die twee of niet. Ik zou bijna voor het seksleven van libelles tekenen, ware het niet dat bij nadere beschouwing ze elkaar nogal ruig bejegenen. De voortplanting geschiedt in de regel met het laatst ontvangen zaad. Er schijnen bij andere libellen mannetjes te zijn die gewoon het oudere zaad eerst uit het vrouwtje pulken. Maar bij deze soort richt het mannetje zich op de verdediging van het vrouwtje tegen andere mannetjes. En weinig pappa en mamma voor de jonge larven die ze voortbrengen. Die moeten het helemaal op eigen houtje doen. Kijk dat doen wij dan toch weer aardiger.

Om terug te komen op liefde en sex. Op zijn minst valt vast te stellen dat een mooie waarneming als deze een geweldige liefde voor de natuur oproept. Misschien zit die liefde dan ook wel ín de natuur?

Als ik deze bosbeekjuffer was zou ik geloof ik niet teveel van mensen houden. Ze is op diverse plekken in Europa waaronder Nederland met uitsterven bedreigd. Je kan raden waardoor; kanalisering, bebouwing. Zouden die mensen dat nou uit liefde of voor de voortplanting doen? Misschien wel allebei niet vrees ik. Dus laten voorzichtig spreken over liefde.

Eerst maar weer met mijn zoon een hele grote berg opgegaan, de natuur zien en bedwingen, en op driekwart van de de afdaling down gaan; (au) bedwongen door vader natuur……
Natura artis magistra.

schoutenweg 41 Deventer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.