Cookies

De rechtvaardige rechters en de vaderdagtrofee

Over de verdwijning van betekenisvolle schilderijen

paneel rechtvaardige rechters ( ©  wikipedia)

Waarom is juist het paneel van de rechtvaardige rechters uit het polyptiek Lam Gods 80 jaar geleden uit de kathedraal van Gent verdwenen? Het is vast wel eens ergens aan de orde gekomen in de vele literatuur die over deze verdwijning bestaat. Maar als het paneel er al niet uit wás, zou het wellicht een goed idee zijn om het er alsnog uit te halen totdat het begrip “rechtvaardige rechters” niet meer een soort contradictio in terminis zou zijn.

Zou er ook zoiets aan de hand zijn met het schilderij vaderdagtrofee m/v dat ik ergens in 2007 schilderde voor een conglomeraat van vaderorganisaties waaronder Fathers for Justice, en jarenlang dienst deed als vaderdagtrofee m/v totdat het Vaderkenniscentrum de, door haar met gretigheid opgenomen verplichtingen, in deze niet meer nakwam en het hele idee vaderdagtrofee overboord gooide. Dat is althans alles wat ik er als verantwoordelijk kunstenaar van heb meegekregen.

In 2012 werd het schilderij voor het laatst uitgereikt aan Perihan Utlu, die daarmee werd beloond voor het feit dat ze een cursus voor vaders had opgezet. Inmiddels stonden er achter op het schilderij de namen van maar liefst 7 andere winnaars van de trofee. Dat waren achtereenvolgend de Tweede Kamer fractie van de SP, Militair vlieger Jan Steen, Vader Peter Brons, Glenn Helbergen samen met Orville Breeveld, Benjamin Wondergem samen met Ken Thompson. In 2013 weigerde het Vaderkenniscentrum, een toch flink door de Bernhard van Leerfoundation gefinancierde organisatie, om de vaderdagtrofee m/v uit te reiken.

Het verdwijnen van het schilderij zou natuurlijk ook een inhoudelijke betekenis kunnen hebben, misschien dat iemand het uit het archief van het Vaderkenniscentrum gejat heeft omdat ze daar misschien volgens hem helemaal niet meer de bedoeling hebben om iets speciaal voor vaders te doen?

laatste uitreiking

In hun korte doelstelling is het woord vaderschap immers helemaal verdwenen. Zeker is dat het schilderij mijn eigendom is en in bruikleen bij het Vaderkenniscentrum berust voor zo lang er jaarlijks een trofee wordt uitgereikt. Dat is dus niet meer het geval. Het bestuur van het vaderkenniscentrum lijkt inmiddels niet meer te weten waar het schilderij zich bevindt. Het spookt inmiddels van de verhalen. Waarom houdt het bestuur van het Vaderkenniscentrum haar kaken op elkaar, waarom wordt het schilderij niet opgespoord?

De vaderdagtrofee m/v

Zou de bekende vaderactivist A.V de trofee in veiligheid hebben gebracht omdat als het Vaderkenniscentrum haar zin krijgt (preferentiële overlegpartner van de overheid) hij (en ik) verder wel onze mond kunnen houden? Heeft een van de voormalige winnaars het schilderij thuis hangen wegens doorslaand succes? Ligt het misschien naast het paneel van de Rechtvaardige rechters in een of andere kluis in België omdat de thematiek met elkaar te doen heeft? Voor mij iets om misschien vooralsnog vooral trots op te zijn. Soms toont een diefstal meer de waarde van een schilderij dan een verkoop. Maar hij moet wel boven water komen! Misschien hangt hij wel stiekem in een museum zoals ik wel eerder meemaakte met een schilderij van mij. Wie zal het zeggen? Nou u misschien? Graag uw reacties vermoedens, sporen, getuigenissen!

Meer over de trofee

De voormalige wikipediapagina van de vaderdagtrofee m/v (verwijderd door de wikipediacensuur)

Het Wikipedialemma over de rechtvaardige rechters

Aanvankelijk vond ik het niet goed voor de vaderbewegingen om onderling teveel kritiek te geven. Met dit blog nam ik flink afstand van dat standpunt omdat het allemaal te erg was geworden. Daarna kwam ik in de volgende fase; ze zoeken het ook maar allemaal uit. Ik heb geen zin om nog te investeren in een beweging met zoveel malversaties. (zie mijn volgende blogs) En ja ik ga alles ooit uitgebreid verantwoorden.

Inmiddels is het schilderij gelocaliseerd en is afgesproken dat het schilderij terug komt naar mij. (Zie later blog) Ik ben nog steeds in voor een goede bruikleenbestemming ervoor Bij voorkeur uiteraard een nog op te richten vadermuseum.

13 antwoorden op “De rechtvaardige rechters en de vaderdagtrofee”

 1. Nou als dit zo is en werd afgesproken geachte Joep dan ben ik als oud-politieambtenaar nota bene het zeer zeker eens met je in deze, dat ding schilderij moet tevoorschijn komen. Punt. Zo niet hebben ze aan mij zelfs als niet aanwezige omstander bij die “uitreikingen” een kwaaie. (gewone Nederlandse uitdrukking meer niet). Daarnaast zit ik nog even te verzinnen over die initialen. Heb even niet door wie dat dan is. Het zal toch zeker wel zo zijn dat “het Vaderkenniscentrum’s bestuur” tot bezinning komt? En zorgt dat de zaak word “opgehelderd”. Of moet er eerst een “ambtelijk geschreven epistel” komen. Groet.

  1. Dag Bart, bedankt voor je antwoord. Dit is natuurlijk een column, naar waarheid maar luchtig en eenvoudig en lossig geschreven. Wat anders dan een “ambtelijk geschreven epistel”. Of het zover nog wel moet komen weet ik niet.
   Ik heb met de afkorting A.V. wel iemand in mijn hoofd gehad. Maar uiteraard is het wat speculatief. Het gaat hier om een losse opsomming van mensen met een motief. En eigenlijk ben ik daarmee een beetje om de hete brij heen gedraaid want ik heb ook nog een paar motieven niet genoemd. Dat probeer ik nog even over te laten aan de werking over van het spreekwoord: “wie de schoen past trekke hem aan” .
   Uiteraard is motief, je zult dat als politieagent weten, niet voldoende om iemand te beschuldigen. Maar ik wacht nu eerst maar weer eens even af.

 2. Je krijgt wel meer geen antwoord bij Vaderkenniscentrum. Verschillende keren heb ik via Facebook gevraagd (P. T) of er dit jaar een Vaderdagtrofee uitreiking is, maar het antwoord moet ik nog krijgen. Waar moet ik nu vaders in nood naar toe verwijzen?

  1. Ja het lijkt er een beetje op dat het streven preferentieel overlegpartner van de overheid te zijn ten koste gaat van de preferentiele plek van vaders in nood en mensen die daar echt iets aan willen doen. Goede hulp is een zeer schaars goed.

 3. De visie van het VKC wordt op de website uitgelegd als de doelstelling van het VKC. Wazig en met de diepte van een garnaal. Dit zal wel nodig zijn als je in conclaaf wilt met onze overheid.
  Waarom willen ze gesprekspartner zijn van de overheid? Valt daar wat te bereiken in dit postmoderne tijdperk? Waarheid bestaat toch niet? Hét belang van het kind bestaat toch niet? Ga dát uitleggen in je vsie-statement. Leg je motivatie uit, leg je visie uit, geef mensen respons, leg je eigen uitgangspunten uit, wees transparant, wees eerlijk en geef dat schilderij terug!!!l

  1. Ha Henri, Ja je hebt nog even goed gekeken begrijp ik. Die link had ik er eigenlijk nog bij willen zetten. Goed dat je het nog even aanroert. Het is vooral onduidelijk.
   Ik vraag me ook af of je bij de overheid nog wat kan bereiken. Maar als je het wilt proberen dan toch graag op een heldere manier.
   Verder zou het natuurlijk het beste zijn als de trofeeuitreiking zou worden voortgezet met een werkelijk van het vkc en haar financiers onafhankelijke jury (wat er aan ontbrak). En anders moet het schilderij op een mooie publieke plek komen te hangen. Daar hoort het thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.