Cookies

Douwelerkolk gekortwiekt

Eigenlijk was het een nogal onbekend gebied in het hart van Deventer. Maar een ongekend mooi gebied… tot nu toe in ieder geval. Want Deventer heeft besloten te kappen en te ruimen. Brinkgeverweg, Boxbergerweg Diepenveen, de bossen bij Averlo en nog vast een aantal plekken waar ik niet toevallig langs ben gekomen de laatste tijd. Ook het gebied rond de Douwelerkolk wordt stevig aangepakt.

Hier zie je hoe een mooi wild gebied naar een park wordt omgebouwd

Ik kom zelf heel vaak in de Douwelerkolk, vooral in het warmere deel van het jaar. Ik heb daar veel herinneringen liggen uit de inmiddels 35 jaar dat ik in Deventer woon. Toen ik hoorde van de radicale kap durfde ik er even niet te komen omdat ik bang was dat het me teveel pijn zou doen. Maar vandaag is het er toch van gekomen. Vandaar de foto’s bij dit blog. Vorige week voerde ik met mijn zoon, die bosbouw doet voor zijn masters, een kleine discussie over nut en noodzaak. Ik was eerst bang dat hij het nogal rationeel benaderde. Maar inmiddels heeft hij voor zijn studie een essay geschreven dat getuigt van een zeer omvattende benadering die mij roerde. Hij beschrijft hoe hij zelf als jongetje in dit gebied rondstruinde en nu het hout terug ziet in het aanrechtblad van zijn vader. Een prachtig circulair verhaal dat u zeker even zou moeten lezen.

Wat mij opvalt is dat veel bomen worden gekapt omdat ze moeten voldoen aan de veiligheidsnormen die gelden voor parken en niet de wat lagere eisen die voor natuurgebied gelden .

Op de foto’s bij deze blog kun je goed zien hoe dit gebied door de gemeente wordt veranderd in een park. Daar kun je voor pleiten omdat het toegankelijker wordt, maar het is ook verlies van natuur. Onlangs werd ik met mijn zoon bekeurd omdat we zeg maar de toegankelijkheid van een ander natuurgebied anders interpreteerden dan de dienstdoende boswachter. Wij vonden dat zolang je geen bordjes tegenkomt en je op het pad blijft je niets fout doet. De boswachter vond van wel. Daarbij speelde een discussie over de functie van draad. Aangetroffen op wandelpaden is het volgens ons vaak de bedoeling dat je daar gewoon overheen stapt. Waar Deventer volgens ons de toegankelijkheid wel wat erg makkelijk prioriteerde werd er in dit natuurgebied de mens als totaal ongewenst beschouwd. Tsja zo kom je wat tegen als je met je zoon in de natuur wandelt. Op onderstaande foto zie je aalscholvers op een boom in het water van de Douwelerkolk. Nu zijn veel bomen langs de waterkant gekapt omdat ze om dreigden te vallen (?) Ooit, toen diezelfde boom nog iets minder diep lag klommen we er op met mijn zoon en zijn vriendjes. Ik hoop dat in ieder geval de aalscholvers in de toekomst dan nog af en toe mogen genieten van een omgevallen boom.

Aalscholvers op de Douwelerkolk

Al mijn foto’s van vandaag bij de Douwelerkolk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.