Cookies

Wie is van papier?

Afgelopen  vrijdag overleed psychiater/schrijver en verlicht filosoof Jan Foudraine. Zijn boek Wie is van hout? maakte 40 jaar geleden grote indruk op mij. Binnenste buiten en buitenste binnen. Niet de behandelde patiënt is van hout, nee hij voelde zich behandeld als hout. De orerende hoogleraar die hem als object in de collegezaal neerzette, was niet alleen van hout, hij had ook een houten plank voor zkbassen2ijn kop.
Het doet me denken aan die mooie omkering die vaderactivist, kinderbeschermingscliënt Gerben Rorije ergens rond 1998 pleegde. ‘Ik voel me behandeld als papier, maar het is eigenlijk dat kinderbeschermingsapparaat dat papier is en papier uitscheidt, uitschijt’. Dus pakte hij dat hele kinderbeschermingsbouwwerk in met kilometers papier. Zie de foto hiernaast.
We zijn langzamerhand zover gekomen dat ouders zelf geloven dat ze massaal patiënt zijn. Vooral als ze gescheiden zijn. Knettergek en massaal toe aan een geheel nieuwe aanpak onder leiding van Ed Spruijt en consorten. En ja een beetje gek zijn we allemaal. Maar vooral die mensen zijn gek die denken dat ze zoveel beter zijn dan de rest. De magistraten, politici en schijnprofessionals die met een papieren protocol in hun hoofd, maar niet in hun hart, bezig zijn ons de les te lezen.
Mijn volgende blog stond al een paar dagen in scratch klaar, wachten op een mogelijke reactie van een gremium dat het ook hoog in zijn bol heeft. En het risico bestaat natuurlijk dat ik het ook hoog in de bol blijk te hebben. En dat brengt ons eigenlijk op het volgende thema van Foudraine. De verlichting, het sterven van het zelf. Maar vor nu even genoeg.

Mensen die meer van Foudraine willen weten; hier vond ik een mooi interview met hem.

2 antwoorden op “Wie is van papier?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.