Cookies

Slaat dit ergens op? ……..grotendeels mannen gebruiken geweld……..

Ik kreeg van het Etty Hillesumcentrum een uitnodiging voor een voorstelling met discussie over mannelijk geweld. Het centrum heeft bij mij wel wat credits opgebouwd door wel een expositie over vaderschapsdiscriminatie te organiseren, waarmee zij, tevens meldpunt discriminatie, baanbrekend waren. Maar ja hier moet ik toch echt wel op reageren ( zie onder de uitnodiging).

WAAROM MANNEN SLAAN
een voorstelling over geweld vanuit het mannelijke perspectief

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=qTdadWEpnWE&t=3s

Theatermaakster Jurrien van Rheenen maakte de voorstelling 'Waarom
mannen slaan' op basis van diepte-interviews met mannen en vrouwen die
te maken hebben gehad met geweld. De voorstelling kwam tot stand in
samenwerking met de Leidse maatschappelijke instellingen De Waag,
Exodus, Rosa Manus en Nieuw Pancrat.

Het publiek is getuige van een gevecht tussen een man en een vrouw. Ze
vertragen de tijd. Proberen de herinneringen te ontleden. Stap voor stap
reconstrueren ze het geweld en leggen ze de onderliggende structuren
bloot.

'Waarom mannen slaan' is een voorstelling over onomkeerbaarheid,
beschadigd DNA en terugkerende patronen. In de voorstelling wordt de
nadruk op het verhaal van de man gelegd, om dichter bij zijn realiteit
van een geweldsituatie te komen. Wat gebeurt er tijdens de roes van een
gevecht? Is het mogelijk je dit te herinneren? Hoe is die ervaring om te
zetten in woorden? Hoe komt het dat het grotendeels mannen zijn die
geweld gebruiken? Wat is de positie van de man in onze samenleving en
welke rol speelt deze positie in een geweldsituatie?

Mijn antwoord:

De veronderstelling dat het grotendeels mannen zijn die geweld gebruiken, zoals in je mail staat, lijkt me niet evidence based. En die praktijken ken ik van Emancipator. Daar valt vanuit ongelijke posities ( eenzame toekijker/luisteraar versus programmamaker) moeilijk wat tegen te beginnen. Dat blijkt ook uit de manier waarop de linkedingroep Mannenemancipatie nieuwe stijl waarin de leading person van Emancipator het voortouw heeft alternatieve opvattingen probeert te onderdrukken door argumenten die systemische kritiek weergeven om reden van het feit dat ze systemisch zijn, te weren.

Vriendelijke groet

Zie ook over mannen en geweld

recent betoog over vergelijkbare cijfers mannelijk en vrouwelijk geweld

5 antwoorden op “Slaat dit ergens op? ……..grotendeels mannen gebruiken geweld……..”

 1. Het gaat volgens mij in de voorstelling vooral over fysiek geweld toch? (slaan). Ik dacht dat mannen (voor allerlei redenen) daar wel de meerderheid waren. Als het dan gaat over sociaal of laten we zeggen niet physiek geweld hebben vrouwen dan weer de meerderheid. Kom je uiteindelijk ongeveer op een gelijk gemiddelde uit toch?

  Komt erop neer dat er nogal een verschil is tussen fysiek geweld (zoals hopelijk bedoeld is in de voorstelling en wat jij noemt geweld in het algemeen). Als ik me vergis hoor ik het graag

  1. Zo, Jij was snel. Ik heb er inmiddels twee links onder gezet waaruit blijkt dat het fysieke geweld kwantitatief vergelijkbaar is. Over de ernst kun je verschillend denken en argumenteren. In ieder geval is er, zoals je terecht opmerkt ook een heel belangrijk aandeel Psychisch geweld wat ook erg zeer kan doen. Cruciaal is dat geweld tegen mannen minder waarneembaar is doordat het ontkend wordt. Ik ben daar veel mee bezig geweest. Zo kon ik op een gegeven moment aantonen dat de landelijk coordinator Huiselijk geweld bij de politie letterlijk loog over sociologisch onderzoek naar huiselijk geweld, zowel macro als micro. Ik zal er nog wat links bij zoeken straks. Even eten nu.

   1. Ik ben het hier opzich helemaal mee eens. Ik zie alleen wat minder goed wat er mis was met die pamflet, ja wat eenzijdig belicht (en ja dat is een maatschappelijk probleem), maar geloof niet dat hier iets mee bedoelt is, het is bovendien reclame voor een theaterstuk geen informatief stuk. Zover ik weet hebben mannen nou eenmaal de overhand in fysiek geweld.

    1. Het verhaal past natuurlijk in een hele geschiedenis van leugens en bedrog zoals die Mevrouw Dijksman die ik hieronder linkte. En ik ken de club die de discussie moet leiden, en die ik dat, op goede gronden, niet kan toevertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.