Cookies

Smothering

Kinderen teveel verwennen, naar de mond praten is eigenlijk verwaarlozing en dus kindermishandeling. Soms met ODD (een variant op ADHD) als ziek resultaat. Een fenomeen dat door vaderschapspublicisten al vaak is aangekaart. Ook door mij. De laatste week is het ook weer opvallend, en alsof het iets nieuws is, in de publiciteit naar aanleiding van een onderzoek van Willem de Jong.

Wat in de huidige publiciteitsgolf vaak wordt vergeten is dat het probleem meer dan gemiddeld aan moederlijk opvoedingsgedrag is gekoppeld. Warren Farell gebruikte daarvoor de Engelse term Smothering. Dit is niet alleen een versmering van het woord moederschap. Het betekent als woord ook iets. Verstikking. De eigen gevoelens, capaciteiten en energie van kinderen wordt gesmoord en verstikt. Farell en ondergetekende zien het probleem dan ook voor een groot deel als een probleem dat is ontstaan met de absurde uitbreiding en alleenheerschappij van het moederschap. Vaders zijn ondergeschikt, hebben niets in te brengen op straffe van totale parentectomie. Vaders zijn dus vaak letterlijk of figuurlijk buitengesloten. Veel vaders zijn aangepast geraakt en gaan soms zelf dit smothering permissieve opvoedingsgedrag vertonen.

Zelf ken ik dit soort opvoedingsgedrag van dichtbij. Ik heb het mijn eigen moeder zien doen, ik heb het de moeders van mijn kinderen in meerdere of mindere mate zien doen. Veel facetten staan in mijn lijf en leden gegrift. En ook al doe je zo je best je kunt het een stukje uitbannen in je eigen leven, maar er blijft steeds die druk om er in terug te vallen. Terugval is namelijk, voor een deel, aangepast gedrag. Opkomen voor autonoom vaderschap ( letterlijk en figuurlijk) is riskant. Maar met deze situatie genoegen nemen is nog riskanter.

Zelf neem ik er geen genoegen mee. Zowel mijn innerlijke als uiterlijke smother bestrijd ik met hart en ziel. Dat is ook een beetje wat ik met mijn nieuwjaarsanimatie wilde zeggen. De binnen en buitenbal blijven rollen.

een mooie blog met verdere verwijzingen naar het onderzoek

schoutenweg 41 Deventer

0 antwoorden op “Smothering”

 1. Joep
  Prima zoals je doorgaat.
  Ik ga voor ouderverstoting, Pas.
  Ik blijf pricipieel hoewel er enorm veel tegenwerking is van instanties, rechtspraak, advocatuur, politie en noem maar op. Een gevecht met instanties, maar een noodzakelijk gevecht.
  T.z.t. zal ik de website “rechten ouders” invullen ik ben daar al wat mee bezig. De rest volgt nog.
  Jouw principieel standpunt is steunend en ik voel me gesterkt daardoor. Hou vol. Principeel tegenstander van smothering, lastig, maar wel principieel blijven. Ik ben ervan overtuigd dat dat de enige weg is.
  Steef Hoogendam

 2. Joep,

  Deze stelling kan ik onderschrijven:
  Opkomen voor autonoom vaderschap (letterlijk en figuurlijk) is riskant.

  Ik heb jaren gestreden voor mijn rol als vader maar ik ben toch of misschien wel juist daarom het contact met 2 van mijn 3 dochters kwijt geraakt omdat ik zelf het contact heb verbroken toen een van mijn kinderen zelf moeder werd. Ik wilde niet dat het moederschap weer werd doorgegeven zoals mijn kinderen dat van hun moeder hadden meegekregen. De moeder van mijn kinderen had geen last van smothering maar eerder een tegenovergestelde variant. Zij liet onze kinderen gewoon vallen en liet ze in de steek omdat haar dat gewoon beter uitkwam nadat ze wel inzag dat ze mij het vaderschap toch niet kon afpakken ondanks al haar pogingen. Ik kreeg vervolgens de volledige zorg op mijn nek geduwd.
  Mijn kinderen zijn totaal gedesorienteerd geraakt hierdoor en hebben waarschijnlijk wel weer een mensenleven nodig om zichzelf terug te vinden. Tegen die tijd zien ze misschien ook in dat zij samen met mij vele jaren gewoon de speelbal zijn geweest van hun moeder en haar nieuwe vriend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.